rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. február 2.

Interjú Borbély Zoltánnal, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjével


Bolgár
György - Ha megengedi, bár Gripen ügyben volnék kíváncsi a véleményére, egy mondat erejéig beszéljünk arról is, hogy ma ismét volt egy botrány egy bíróságon. A hallgatóság kiabált, fenyegette a bírónőt, akinek rendőrök sorfala között kellett távoznia a tárgyalóteremből. Miért van az, hogy Magyarországon rendszeresek az efféle megnyilvánulások, következmények nélkül. Ennek valamilyen jogszabályi hiányosság az oka?

Borbély Zoltán: - Nem. Megvannak a jogszabályi feltételek, csak a bírók nyilvánvalóan nem vállalják a magánvádas eljárás ódiumát, hiszen korábban a bíróság vezetése fel is kérte őket, hogy ha lehet, a magánvádas ügyektől tartózkodjanak, mert a bíróság önálló hatalmi ág. Ez nyilvánvalóan annak a bírónak a döntése, akit megtámadtak. Hozzá kell azt is tennem, hogy borzalmas és abszolút tűrhetetlen, ami történik a tárgyalótermekben. És természetesen ha közvádas bűncselekmény gyanúja felmerül, a hatóságoknak hivatalból meg kell indítani az eljárást. Mivel ott voltak a rendőrök, ha valóban történt volna olyasmi, ami mondjuk a garázdaság vagy más bűncselekmény, illetve a hatósági rendelkezés elleni bűncselekmény tényállását kimerítette volna, amely új tényállás a Btk.-ban, akkor nyilván a rendőrség ezt meg is tette volna.

- Tehát garázdaság a bíróságon, ez nem állhat fenn ilyen esetben amikor...

- Én nem voltam ott. Én ezt csak a hírekből tudom, és valóban elsősorban Gripen-ügyből készültem fel.

- Tudom. Csak már hallott és látott ilyet.

- Hallottam és láttam ilyet. És többféle álláspont van. Vannak, akik azt mondják, hogy a bíró a tárgyalóterem ura, és különböző intézkedések, illetve különböző rendbírsági és rendszabályok állnak a rendelkezésére a büntető eljárási törvény során. Például a hallgatóságot eltávolíttathatja a teremből, a renitens eljárási résztvevőket rendbírsággal sújthatja. Ennek a maximális összege súlyos rendzavarás esetén ötszázezer forint. Kivezettetheti a rendzavarókat, sőt, korábban volt olyan szabály is a büntető eljárási törvényben, hogy a tárgyalás végéig őrizetbe vehető is a rendbontó. De nyilvánvalóan ez a hallgatósággal szemben nem alkalmazható, hiszen ők nem az eljárás résztvevői. Mindenesetre ha bármilyen olyan bűncselekmény megvalósult, amelyet a bíróság észlelt, akkor természetesen hivatalból feljelentést kell tennie. De azt is hozzá kell tennem, ha ez magánvádas bűncselekmény, tehát gyalázkodás, becsület csorbítására alkalmas tény vagy kifejezés használata, ezekben az esetekben a törvény a sértettre bízza, hogy ezzel kíván-e élni avagy sem. Azt tapasztaltuk, hogy a hatóság képviselői nem élnek vele. Felmerült az angolszász jogrendszer egyik megoldása...

- A bíró azonnal bezáratja őket.

- A tárgyalótermi inzultusokra a bírósági tárgyalás tekintélyének a megóvása alapján lehet reagálni. Tehát ha a rendbontás a bírósági tárgyalóban történik, az speciális tényállás. Pillanatnyilag a Magyar Büntető Törvénykönyvben ilyen tényállás, a bíróság tekintélyének megsértése, nincsen. De mint említettem, ez felháborító, és szeretném szolidaritásomat kifejezni azokkal a jogász kollégákkal, akik ott voltak a tárgyaláson.

- Ügyész úr, akkor nézzük ezt a Gripen-ügyet. Az angol Súlyos Csalások Hivatala vádat emel Alfons Mensdorff-Pouilly gróf ellen, aki közvetítőként vagy lobbistaként, vagy ügynökként közreműködött Gripen vadászgépek eladásában Európában, így Magyarországon is, de Afrikában, Dél-Afrikában is. Azzal vádolják, hogy csúszópénzeket adott át hivatalos személyeknek. Azt is írja Serious Fraud Office (FSO) közleménye, hogy közreműködtek más országok, így Ausztria, Svájc, Magyarország, talán Csehország hatóságai is a nyomozásban. De én annak idején azt hallottam, többek között Öntől is, hogy nincs mit tenniük, mert ez nem az Önök ügye. Most akkor ki működött közre és hogyan?

- Igen, ez egy korábbi esemény volt. 2008. szeptember 30-án történt a megkeresés. Korábban rengeteget beszéltünk az úgynevezett Gripen-ügyről, és én azt mondtam, hogy Magyarországon nincsen Gripen-ügy. Ez így is volt. Hiszen jogsegélykérelmet teljesítettünk. Valóban megkeresett minket az FSO. Egy jogsegélykérelemben három eljárási cselekményt kért tőlünk. Az egyik a Vas megyei főügyészség területén egy házkutatás volt. Ott az ügyészség annyira agilis volt, hogy mivel az eredetileg megadott címen, ahol nem volt megtalálható a cég székhelye, így semmilyen irat sem, amelyet le lehetett volna foglalni, tovább ment, és megtalálta azt a vadászkastélyt, amely az említett gróf cégirodájaként funkcionált. Lefoglalt olyan üzleti iratokat, amelyek kapcsolatba hozhatók az üggyel. A Fővárosi Főügyészség pedig bankforgalmi adatokat, banki adatokat, illetve személyazonosításokat végzett. De hangsúlyozom, gyanúsítotti kihallgatásra, tanúkihallgatásra nem kérték a magyar hatóságot. És mint említettem, Magyarországon a Gripen-ügyben nyomozás nem volt, nem indult korábban. A korábbi jogsegélykérelem teljesítése, bízunk benne, segítette a britek eljárását, és gondolom, ők is elégedett voltak. Bár ezt büntetőeljárásban nem szokás kifejezni, hogy mennyire elégedettek.

- Azt nem, de legalább regisztrálták, hogy a magyar hatóságok is közreműködtek az ügyben. Csak egy kérdésem van Önhöz, mert ezzel nyilván kimerítette a kérdésemre adható választ. Ha most Angliában mégis van, illetve lesz ügy, akkor ebből következik-e, hogy Magyarországon is lesz?

- Ez teljesen logikus kérdés. Ha a britek hozzánk fordulnak, bármilyen jelzéssel, hogy Magyarországon történt bűncselekmény gyanúja megállapítható, akkor igen. De a Euro Judge magyar tagjával éppen ma beszéltem erről, aki felvette a kapcsolatot a brit nemzeti taggal, és ő elmondta ugyanazt, amit korábban, hogy semmilyen ilyen jellegű hivatalos megkeresés nem érkezett hozzánk. Nagyon fontos, hogy az adatokat, amelyek gyanús személyek tevékenységéhez kötődtek korábban Vas megyében, sikerült megtalálni. Olya megkeresést azonban, amely Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanúját alapozta volna meg, nem kaptunk.

- Ezért aztán Önök saját önszántukból nem indítanak nyomozást,vagy újabb nyomozást, mert erre utaló adataik nincsenek.

- Az eljárási törvény szerint ahhoz, hogy nyomozás induljon, a bűncselekmény egyszerű gyanúja elegendő. De annak viszont meg kell lennie. A a britek által kért, lefoglalt iratok között értékelhető, nagyon komoly információk voltak, de olyan adat, amely Magyarországon elkövetett bűncselekményre utalt volna, tehát hangsúlyozom, a szóbeszéden kívül, olyan konkrét adat nem volt. Ezt természetesen mi is tanulmányoztuk, és ez nem sajtóból való észlelés, hiszen az SFO hivatalos honlapján is megtaláltuk az ügyet, ugyanakkor a Euro Judge tagjai folyamatosan kommunikálnak az ügyben egymással. De pillanatnyilag a magyar hatóságokhoz olyan megkeresés, amely magyar személyt érintene, akár gyanúsítotti kihallgatás, akár bármilyen nyomozati cselekmény formájában, jelen pillanatban nem történt.

- Így tehát nincs arról sem információjuk, mire alapozhatta az SFO a közleményében azt a tényszerű megállapítást, hogy a gróf átadott csúszópénzeket Magyarországon, Csehországban és azt hiszem, Ausztriában hivatalos személyeknek.

- Én az ottani vádiratot nem ismerem, de azért azt el kell hogy mondjam, ez a közlemény számunkra nem számít hivatalos értesítésnek. Tehát nagyon fontos az, hogy hivatalos értesítést kapjunk bármilyen eljárási cselekményről. Mint korábban is, ezt végrehajtottuk, olyannyira, hogy Vas megyében az eredeti címen túl is aktívak voltak a magyar kollégák, és eredményesen zárták a házkutatást. A Fővárosi Főügyészséghez tartozó megkeresés pedig a bankforgalmi adatokra vonatkozott, ott is eredményes volt a személyazonosítás. Ennyivel tudtuk segíteni a nyomozást. Természetesen ha bűncselekmény gyanúját megalapozó bármilyen információt kapunk a társhatóságoktól, az más helyzet. Korábban volt egy svédországi szála is a nyomozásnak, amelyet bizonyítottság hiányában megszüntettek. Ez most a brit szál. Tehát ha bármilyen bűncselekményt megalapozó adatot kapunk, akkor haladéktalanul meg fogjuk tenni a lépéseket, hiszen nagyon jó az együttműködés a Euro Judge-on belül a magyar és a brit kollégák között.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!