rss      tw      fb
Keres

Fitch: a magyarországi kitettség hajtja fel az osztrák CDS-árakat

MTI 2012. január 11., szerda 19:41

A magyarországi kitettséggel kapcsolatos piaci aggályok hajtják felfelé az osztrák államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazását - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő kötvénypiaci adatszolgáltatási részlege - Fitch Solutions - által összeállított idei első kimutatás szerint 2012 eleje óta is változatlanul az európai szuverén adósok CDS-díjszabásai adják a térség egészében mért CDS-áremelkedések hajtóerejét. Európában a szuverén adósok CDS-árazása átlagosan 6 százalékkal nőtt 2012 eddigi szakaszában, miközben az európai szuverén és kereskedelmi adósszektorok kockázatbiztosítási díjai együttesen és átlagosan csak 3 százalékkal emelkedtek.

A Fitch Solutions kimutatása szerint az idei első heti európai szuverén átlagon belül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal Ausztria szuverén CDS-díjszabása emelkedett, utána Spanyolország és Magyarország következik 17, illetve 11 százalékos CDS-árnövekedéssel.

Az elemzés szerint Magyarország államadósság-törlesztési kockázatának biztosítási tranzakciói december eleje óta 26 százalékkal drágultak a magyar gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt, és ezek az aggodalmak terhelik az osztrák adóskockázat piaci megítélését is, tekintettel Ausztria magyarországi pénzügyi kitettségére.

Magyarország - a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kimutatása szerint - 610,6 bázispontos CDS-középárfolyammal zárta a tavalyi kereskedési évet, ám azóta komoly kilengések voltak a magyar államadósság-törlesztési kockázat megítélésében a londoni CDS-piacon. Az idei első kereskedési héten mértek 750 bázispont - vagyis tízmillió euró értékű ötéves magyar kormánykötvényre évi 750 ezer euró - feletti rekord CDS-díjszabásokat is az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos piaci aggodalmak miatt, de azóta ismét a 700 bázispontos határ alá csökkent a magyar CDS-kontraktusok árfolyama a londoni piacon.

A CMA adatai szerint a szerdai késői londoni kereskedésben 680 bázispont körüli szinteken mozgott a magyar szuverén törlesztéskockázat biztosítási kontraktusainak középárfolyama a 665,8 bázispontos előző záró után.

Ausztria CDS-díjszabása, amely a tavaly évet 186,0 bázisponton fejezte be, jelenleg 220 bázispont környékén jár Londonban.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.