rss      tw      fb
Keres

Die Presse: „alighanem ez a hír is nagyon kellemetlen lesz” Magyarországnak Az osztrák lap online kiadásában A magyar államfő „plágium” gyanújában címmel közölt rövid írást.*

Magyarország politikája ma jóval súlyosabb problémákkal kénytelen megküzdeni, de alighanem ez a hír is nagyon kellemetlen lesz: Schmitt Pál magyar államelnököt ugyanis plágiummal gyanúsítják. Ahogyan a HVG portál szerdán állította, Schmitt 1992-es doktori disszertációjának nagy részét „szó szerint” Nikolai Georgiev bolgár sporttudós lefordított tanulmányából írta le. Ezen felül a cikk szerint „problémák vannak a disszertáció minőségével”, ugyanis hibákat tartalmaz, noha Summa cum laude minősítést kapott.

Az államelnök a HVG állítása szerint 250 oldalas disszertációjából 180 oldalt a bolgár tudós nyolcvanas években francia nyelven írt tanulmányából másolta ki. Georgiev eszerint 1987-ben Lausanne-ban fejezte be „Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade) című művét, amely ma is fellelhető a lausanne-i Olimpia Múzeum könyvtárában.

_______________

* A német nyelvű sajtóban csütörtök estig jobbára csak a hírügynökségek beszámolóit hozták le, de így is 88 helyen jelent meg a hír.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!