rss      tw      fb
Keres

Economist-blog: A Fidesz ideges Bajnai miatt, Martonyi siránkozikA The Economist című brit lap Eastern approaches – Keleti megközelítések – című blogjában jelent meg A.L.B. írása:  Magyarország gondjai – Nemcsak a körmükre koppintottak


Fokozódik az ostromlott magyar kormányra nehezedő nyomás. Az Európai Bizottság ma jogi eljárással fenyegette meg néhány új sarkalatos törvény miatt, amelyeknek megváltoztatása a parlamentben kétharmados többséget követelne meg.

A bizottság még vizsgálja a jogszabályokat, de ma három témában hangsúlyozta az aggályait.

– A központi bank függetlensége. Tavaly év végén a magyar parlament törvényt fogadott el, amely kibővíti a monetáris tanácsot, és a bank elnökhelyetteseinek kinevezési jogát elveszi a bank elnökétől, és a miniszterelnöknek adja. Egy külön törvény lehetőséget nyit a bank és a pénzügyi szabályozó hatóság összevonására.

– A bírósági rendszer. Több mint kétszáz 62 éven felüli bírót kényszerítettek nyugdíjba, és még több százat fognak kirúgni. Az új Országos Bírói Hivatal élén Handó Tünde, Orbán Viktor miniszterelnök családjának barátja áll.

– Az adatvédelmi hatóság függetlensége

Ám a bizottságnak ennél több mondanivalója volt. Magyarországot letolta Olli Rehn gazdasági ügyekben illetékes biztos, hogy nem tett eleget költségvetési hiánya csökkentéséért. Ezért elveszítheti az uniós alapokhoz való hozzáférését.

A brüsszeli letolás mellett a magyar kormány odahaza is nyomás alatt áll. A héten Bajnai Gordon, aki 2009-2010-ben volt szocialista miniszterelnök, tüzet nyitott, amely sokkot okozott a politikai és sajtó-establishmentben.

Bajnai a Haza és Haladás alapítvány honlapján egy hosszabb cikkben azt írta, hogy a jobboldali Fidesz másfél éves kormányzása alatt lerombolta a demokráciát Magyarországon. Figyelmeztetett, hogy az ország súlyosan megosztott, és a csőd felé tart, továbbá távolodik Európától.

Bajnai a kormányzás radikális megváltoztatását és a politikai teljes újrapozícionálását követelte. „Egy új kormánynak kész programmal kell rendelkeznie, amelyet haladéktalanul alkalmazni lehet: olyan programmal, amely előmozdítja a köztársaságot, a megbékélést és a talpraállást”.

A Fidesz ideges Bajnaitól, aki a hivatalából való távozása óta a New York-i Columbia egyetemen tanít. Az idegesség érthető. Bajnai technokrata kormányzatot vezetett, amely stabilizálta a gazdaságot. Szocialista elődjétől, Gyurcsány Ferenctől eltérően nem tartozott a régi kommunista elithez és házasság útján sem kötődött hozzá, így nem lehet komcsinak becsmérelni. Modern gondolkodású ember és nemzetközi tekintélyt élvez.

Mi több, azok szerint, akik ismerik, Bajnaiban nincs sok türelem a Fidesz világnézetét meghatározó narcisztikus kivételességmánia iránt. (1. illusztráció: Martonyi János külügyminiszter panaszos felkiáltása, aki nemrégiben így siránkozott: „A világ soha nem fogja megérteni fájdalmainkat és lelki sérüléseinket!” Nem valószínű, hogy az ilyen önsajnálat megkedveltetné a magyar kormányt Brüsszelben, vagy Washingtonban (ahová a héten megbízottat küldött az IMF-fel való tárgyalásra).

A Fidesz 2010-ben kétharmados többséget nyert. De támogatottsága elpárolgóban van, és az elemzők szerint hiányzik a politikai piacról a demokratikus normák iránt elkötelezett, centrista, üzletbarát párt. Bajnai, aki nem zárta ki a politikába való visszatérés lehetőségét, kézenfekvő jelölt lenne egy ilyen párt vezetésére.

Miközben a magyarok azt látják, hogy vagyontárgyaik értéke elpárolog, nagyrészt a kormány egyre kiszámíthatatlanabb politikája miatt, Orbán önelégülten vigyorogja végig magát a sajtóértekezleteken. Ezen a felvételen éppen a HVG című gazdasági hetilap riporterének kérdéseit cselezgeti ki, aki a válságért való személyes felelősségét feszegetette, és megpróbálja a felelősséget régi ellenségére, Simor Andrásra, a jegybank elnökére hárítani. Az interjú így zajlott:

hvg.hu: Felelősnek tartja-e magát a forintgyengülés miatt?
Orbán: Mármint a jegybankelnök úr? Erről nem nyilatkozott.
hvg.hu: Nem. Ön, miniszterelnök úr!
Orbán: Semmilyen személyes felelőssége a jegybankelnöknek nem került szóba a tárgyaláson.
hvg.hu: Ön, személy szerint…. !
Orbán: Az sem.
Úgy tűnik, a bólogató jánosokkal és vigyorgó lakájokkal körülvett Orbán egyre inkább elveszti a valóságérzékét. Jövőjéről valószínűleg nem a magyar parlament aranyozott falú folyosóin, hanem Brüsszelben és Washingtonban döntenek majd.

Mi következik most? Ha kényszerítik, Orbán alighanem megadással eltűri a központi bank függetlenségével és az adatvédelmi biztossal kapcsolatos politika visszafordítását. Sajnálom, mondaná lojális követőinek: nemzeti válság, mit lehet tenni.

A bírósági rendszer lerombolása más ügy. Ha a külső erők fenntartják a nyomást, és a bírósági rendszerben végrehajtott változtatásokat az uniós szerződés megszegésének minősítik, Orbán bonyolult helyzetbe kerülne. Nehéz elképzelni, hogyan minősíthetné mindezek után hivatalára mégiscsak alkalmasnak a több mint 200 nyugdíjba kényszerített bírót.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!