rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Magyar embernek magyar kenyeret!


                  Gulyás András


Meg magyar zsömlét, magyar kiflit, magyar buktát. (Utóbbira igen jó esély mutatkozik, de most nézzük az előbbieket.) Az a szomorú helyzet alakult ki, kedves nemzettestvéreim, hogy már nemcsak a bankvilág meg Európa felől érik népünket és nemzetünket alattomos és „dühödt” támadások. Mára már nem elég szembenéznünk a kínai üzletek pofátlanul olcsó áraival, ahelyett, hogy önfeledten drága magyar (de minőségi) termékeket vásárolnánk, mostanra nemcsak a görögök dinnyéjével kell a magyar parasztnak megküzdenie, meg a szlovák tejjel-hússal, de mindennek tetejében már itt vannak az albánok is  Itt sütögetik (nekünk) a mindennapi betevőt, pedig jobban tennék, ha bekapnák a (magyar) pék… már ahogy azt a magyar ember szokja mondani nagy huncutul.. Még csak ez hiányzott! A magyar pékek azonban résen vannak, és igyekeznek mindent megtenni, hogy a drágább, és sokszor nem éppen csúcsminőségű magyar pékárut vegye és egye a magyar.

Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai főtitkára szerint vészesen szaporodtak el az utóbbi időben az albán látványmentes és látványpékségek, akik zavarba ejtően alacsony áraikat nyilvánvalóan csalásokkal érik el, hisz a magyar pékek már így is lemaradtak az áraikkal ebben a dráguló világban. Kurdi András, a Szövetség elnöke egyenesen tudni véli, hogy az albán sütödék nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, sőt a legelemibb higiéniai és egyéb szakmai követelményeknek sem tesznek eleget, úgy meg nem kunszt olcsónak lenni. Tehát egy kenyérnél ne azt nézze az a jó magyar ember, hogy mennyibe kerül, és hogy finom-e, hanem hogy betartották-e azokat a szigorú szakmai követelményeket, amelyeket talán éppen a Magyar Pékszövetség ír elő ügyesen-okosan. Minderről egyébként a Magyar Narancsban ír Szerbhorvát György, aki személyes délszláv tapasztalatai alapján állítja, hogy az albán pékségek legalább olyan jók, mint amennyire olcsók, ami, ugye, a magyarok hazájában már eleve gyanús.

Anélkül, hogy az általam kevéssé ismert pékszakmai részletekbe belemennék, megemlítek egy példát, ami a szemem láttára történt egy hevesi kisvárosban, ami történetesen (egyelőre) abban a szerencsében részesül, hogy a lakója vagyok. Ja, meg abban a szerencsétlenségben, hogy alig egy hónapja megnyílt a „RADAN” pékség, amelyről mindmáig fogalmam sem volt, hogy albán lenne, pedig a neve alapján akár gyanút is foghattam volna. Amikor az utolsó simításokat végezték az üzlethelység és a sütödeüzem kialakításánál, és már vadonatúj bútorokkal be is rendezték, kikerült egy tábla, hogy nyitás ekkor és ekkor, bevezetőárak stb. Akkoriban éppen nem voltam itthon, de aztán pár nap múlva mennék be, és mit látok: lakatot az ajtón. Kérdezem a szemközti (élelmiszer)üzletben, mi lett a pékséggel, ennyire nem ment a bolt, hogy már be is kellett zárni? Persze, mondták. Minek is ide látványpékség? Menjenek a p...-ba, vagy valami nagyvárosba! Kiderült, hogy a minden engedéllyel rendelkező frissen megnyitott üzemre és üzletre ráküldték az ellenőröket, akik – mit ad Isten – mindjárt találtak is okot, amiért azonnal be kellett zárni az egész kócerájt. Mondjuk így ez egy elég nagy hendikep, mindjárt nyitás után, azóta sem nagy a tolongás. Na kérem, így kell védeni a magyar érdekeket! Ez igen! Persze van kitől tanulnia a pékeknek... Kell-e mondani, hogy kitől? Ugye nem? A magyarok élő védőszentje már annyira visszavert minden „alantas, és durva támadást”, amely hazánkat a szövetségeseink részéről érték és érik, hogy – amint legutóbbi rádiónyilatkozatában leszögezte – a külföldi befektetők egymás lábát taposva rohamozzák a brókereket „Európa legjobb államkötvényeiért”.  Megy ez nekünk! Messze még a csőd!

Hajrá Magyarország, hajrá magyar pékek!Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."