rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. január 13.

A Fradi-pálya ügye és beszélgetései az amerikai nagykövetséggel
Budai Gyula elszámoltatásért felelős kormánybiztos

Bolgár György: - Kezdhetem a Tátrai Miklós-féle feljelentéssel?

Budai Gyula: - Vártam már a kérdést, kezdjük nyugodtan!

- Ugyanis Ön is följelentést tett a Fradi-stadion eladásáért, Tátrai Miklós viszont a visszavásárlásért, és a dolog tényleg – enyhén szólva – egy kicsit gyanús még a laikusoknak is, hogy annak idején Ön szerint 3,7 milliárd forintra értékelték a Fradi-stadiont és a telket, most meg lényegében 6,2 milliárdért vették vissza.

- A különbség kettőnk között, hogy Tátrai Miklós akkor, amikor a Ferencváros létesítményét értékesítették, a Vagyonkezelő vezérigazgatója volt. Ugye ma jelenleg nem ő a Vagyonkezelő vezérigazgatója, és én úgy gondolom, hogy akkor, amikor mi ezt az egész privatizációt vizsgáltuk, ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést, majd a nyomozóhatóság szakértőt rendelt ki, mert mi már akkor is jeleztük, hogy itt alulértékelés történt az ingatlan tekintetében és a szakértői vélemény alapján lett ennek az ügynek gyanúsítottja Tátrai Miklós és Császi Zsolt, immár a harmadik ügyben. Ugye Sukoró, a moszkvai kereskedelmi központ, a Fradi-pálya, és ne felejtsük el, hogy Tátrai úr a bábolnai Ménes-birtok vonatkozásában másodrendű vádlott egy Komárom-Esztergom megyében folyó büntetőügyben. Tehát azért Tátrai úrnak nem visszafelé kéne mutogatni.

- Nem is visszafelé mutogat, hogy tessék megnézni, mennyiért tetszenek visszavenni a Fradi-pályát?

- Bolgár úr, az ingatlan – már akkor is tudta mindenki – alul lett értékelve, ráadásul ugyanaz a szakértői team folytatta az értékbecslést, aki Sukoró, illetve Moszkva tekintetében. Ne felejtsük el, a sukorói büntetőeljárásban az az ingatlanszakértő, aki a telkeket felül-, meg alulértékelte, már gyanúsított, tehát szerintem meg kéne várni ezeknek az ügyeknek a végét, hadd nyomozzon a nyomozóhatóság. Egyébként megmondom őszintén, én ugyanúgy a médiából szerzem ezekben az ügyekben az információkat, mint Ön, mert attól a perctől, ahogy én befejeztem a vizsgálatot és átadtam a hatóságnak az eljárás iratait, semmilyen tájékoztatást nem kapok.

- De ugye egy gyanúsított is tehet olyan feljelentést, amelynek van alapja.

- Bármit tehet Tátrai Miklós, csak én úgy gondolom, hogy először a ferencvárosi pálya eladását kéne tisztázni, hogy mi az oka annak, hogy alulértékelte az ingatlant, a Tátrai–Császi-duó, mert szintén ők ennek az ügynek a gyanúsítottjai, és ha azt tisztázták, hogy mi az oka, azt követően indulhat újabb eljárás. Tehát én nem ismerem Tátrai Miklós feljelentését, a Népszabadságban olvastam ma, hogy Tátrai feljelent, elolvastam a cikket, nem tudtam meg több információt szerintem, mint amennyit Ön tud.

- Akkor nézzük azt a másik kérdést, amire szintén kíváncsi vagyok. A tegnapi Népszabadságban olvastam, hogy Ön dühös az amerikai nagykövetségre, mert hogy mertek arról érdeklődni például a Legfőbb Ügyészségtől, mellesleg Öntől is, hogy mi van a Gyurcsány-féle sukorói eljárással. Mintha – legalábbis az Ön érzései szerint – az amerikai nagykövetség politikai nyomást akart volna gyakorolni ránk.

- Nézze, azok a tények, amik az elmúlt napokban napvilágot láttak, akár Hillary Clinton levele, majd az amerikai nagykövet asszony politikai nyilatkozatai és azok az érdeklődő kérdések – akkor mondjuk így, ahogy Ön fogalmazott –, amelyeket az amerikai nagykövetség a Legfőbb Ügyészségnek fogalmazott meg, fölöttébb érdekesek. Ennek tükrében az is fölöttébb érdekes, hogy valójában tavaly májusban, amikor még Gyurcsány Ferenc mentelmi jogával kapcsolatban a legfőbb ügyész úr semmilyen indítványt nem tett, illetve a parlament nem döntött, nekem miért kellett olyan információkat megosztanom mint elszámoltatási kormánybiztosnak...

-… Nem kellett, ha nem akart megosztani. Akkor nem kellett.

- Bocsánat, Bolgár úr, én nemcsak az amerikai nagykövet asszonnyal, hanem a Magyarországra akkreditált nagykövetek jelentős részével folyamatosan találkozom, tájékoztatom őket az elszámoltatás, az ügyek állásáról. Ha egy adott képviseleti vezetőnek a saját országával kapcsolatos céggel van problémája, azt is nagyon szívesen fogadom, a dán nagykövet, a holland nagykövet elég sokszor egyeztetett velem különböző cégekkel kapcsolatba, aminek a nevei fölmerültek.

- De akkor mi a baj az amerikaival?

- A problémám az, hogy kérnek tőlem egy találkozót, hogy tájékoztassam őket az elszámoltatásról, miközben ezt megelőzően egy hónappal egy szűk körű nagyköveti értekezleten, ahol tíz nagykövet volt és az amerikai nagykövet is ott volt, éles kirohanás történt velem szemben Gyurcsány Ferenc miatt, hogy mi miért akarjuk a volt miniszterelnököt eljárás vonni.

- Éles kirohanás, vagy megkérdezték? Ha azt mondja, hogy éles kirohanás, akkor kíváncsi vagyok rá. Hogy zajlott?

- Ez egy kérdés formájában történt, amit nem is nagyon értettem, mert ugye itt arra voltak kíváncsiak a nagykövetek, hogy milyen ügyekben történik az elszámoltatás, milyen ügyekben vizsgálódunk. Fölmerült több ügy és válaszoltam.

- De ezek mind jogos kérdések, nem? Éppen az illetékestől várták a választ.

- Viszont abban a beszélgetésben, ami az amerikai nagykövetség első titkárával, Timothy Betts úrral folyt, a beszélgetés több mint hetven százaléka kifejezetten a Gyurcsánnyal kapcsolatos sukorói telekcserére irányult.

- Ennek két oka lehetett. Mégiscsak egy volt miniszterelnökről van szó, másrészt pedig egy amerikai érdekeltségű ügyről.

- Akkor Bolgár úr, nem akarok Önnek tippeket adni, de majd ha lesz egy kis ideje, akkor egyszer Szapáry urat kérdezzük már meg, hogy ő érdeklődhet-e Amerikában bármiféle olyan büntetőügyben, ami egy amerikai szenátor vagy egy volt kongresszusi képviselő vonatkozásában történik?

- Ha egy magyar beruházásról van szó az Egyesült Államokban, és azzal kapcsolatban indul eljárás egy amerikai szenátor ellen...

-… De bocsánat, ez nem amerikai beruházás volt.

- Ronald Lauder mintha amerikai állampolgár volna.

- De itt Bloom úr nevén futott minden, Lauderről szó sem esett.

- A Lauder-csoport akart itt beruházni. Hogy Bloom vette meg a telket, az egy dolog.

- De Lauder neve ezen a beszélgetésen föl sem merült. Gyurcsány Ferenc vonatkozásában fogalmaztak meg kérdéseket és aggályokat, hogy mi miért folytatunk a volt miniszterelnökkel szemben politikai boszorkányüldözést, milyen információk, milyen adatok vannak a birtokunkban.

- Ezt a szót használták, hogy boszorkányüldözés?

- Akkor finomítok, politikai üldözést.

- Szóval nem használták? Nem úgy történt – csak próbálom a diplomatát behelyettesíteni – hogy esetleg politikai indíttatású eljárást indítottak Gyurcsány ellen?

- Nézze Bolgár úr, régen volt ez a beszélgetés, tavaly májusban, és ugye tolmács, az amerikai nagykövetség munkatársa fordított ott, tehát az is lehet, hogy politikai indíttatás volt. Az a lényeg, hogy ott azért komolyan megkérdőjelezték a magyar jogállamiságot, megkérdőjelezték a magyar nyomozóhatóságok jogállamiságba vetett hitét és sok mindent.

- De nemcsak kérdezték. Tehát nem arról volt szó, hogy megkérdezték, hogy kormánybiztos úr, nincs politikai indíttatása a Gyurcsány Ferenc elleni eljárásnak? Amire Ön azt válaszolta, hogy nem, első titkár úr, nincs.

- Ez is elhangzott.

- De nem így hangzott el?

- Hogy hogy hangzott el, arra már annyira nem emlékszem. A beszélgetés jelentős része mindenképpen a sukorói telekcserével kapcsolatos büntetőeljárásról, vizsgálatról szólt, kifejezetten Gyurcsány Ferencre kihegyezve az egész beszélgetés lényegét. Ezt azért tudom ilyen pontosan, mert a kollégáim a mi részünkről készítettek egy feljegyzést, és ezt a feljegyzést én átolvastam, eltettem, és most elővettem. És valóban a beszélgetés jelentős részét a feljegyzés szerint Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos tények alkották.

- De joguk van kérdezősködni a Gyurcsány elleni eljárásról, vagy nincs joguk? Ez a kérdés.

- Nézze Bolgár úr, ha Magyarország nem lenne jogállam és nem lenne demokrácia, akkor én nem járnék el ilyen megbeszélésekre, nem fogadnám el ezeket az invitálásokat.

- Még a kommunizmus alatt is elmentek állami tisztviselők az amerikai nagykövetséggel beszélni.

- Én e hónap huszonegyedikén ismételten több nagykövettel fogok találkozni, és az azóta eltelt időben lefolytatott vizsgálatokról fogom őket tájékoztatni. Tehát én a magyarországi külképviseletek vezetőit folyamatosan tájékoztatom arról, hogy jelen pillanatban az elszámoltatás, illetve a korrupcióellenes küzdelemben hogy állunk, milyen segítséget kaphatunk akár Dániától, akár Hollandiától. Mert mindenki elfeledkezik arról, hogy én nemcsak elszámoltatási kormánybiztos, hanem a korrupcióellenes kormányzati feladatok összehangolásáért is felelős vagyok. Én úgy gondolom, hogy a munkámnak ez is egy nagyon komoly szegmense.

- Ezt elismerem készséggel. Indít például valamilyen vizsgálatot Fradi-pálya visszavásárlása ügyében, vagy úgy gondolja, hogy ez majd a Tátrai-feljelentésben benne lesz?

- Ugyanúgy a mai Népszabadságból értesültem én is erről, mint Ön.

- De hátha kérhet további információkat. Megvizsgálhatja, nem?

- Biztos, hogy elő fogjuk venni az aktát és bele fogunk nézni. Ráadásul engem Tátrai úr nem avatott be, hogy milyen tranzakciót kifogásol. A cikkben csak az szerepel, hogy szerinte mekkora kár érte az államot. A kettőnk között az a különbség, hogy az én vizsgálatom konkrét tényeken, dokumentáción alapul. Akkor én várom Tátrai úrtól azokat a dokumentációkat, amivel ő tudja igazolni ezeket a tényeket. De szerintem nem fogom megkapni tőle, mert mi perben és haragban vagyunk, vagyis Tátrai úr engem perel, személyiségi jogi pert indított ellenem, tehát nem hiszem, hogy hozzám fog fordulni ebben a kérdésben.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái