rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 21.

Szabó Zoltán, volt szocialista képviselő


Bolgár György:
- Azt olvastam, hogy két nappal országgyűlési képviselősége és mentelmi joga megszűnése után idézést kapott gyanúsítottként, mégpedig a Hunvald-ügyben, tettestársként elkövetett csalás gyanúja miatt. Igaz ez?

Szabó Zoltán: - Két vagy három nappal azután, hogy már nem voltam képviselő, adták postára, akkor datálódott az idézés. Valójában tegnap kaptam meg, de egyébként a dolog stimmel.

- Mit jelent ez, hogy Ön a Hunvald-ügyben tettestárs? Ingatlanügyeket intézett Hunvald Györgynek vagy, ahogy olvasom a cikkben, ingyen mobiltelefont kapott az önkormányzattól?

- Az utóbbi igaz. Az önkormányzat fizette 2002 októberétől a mobiltelefonomat, amíg polgármester voltam a kerületben. Úgyhogy addig ez stimmelt, de azt követően is fizették a mobiltelefonomat mint a kerület megválasztott országgyűlési képviselőjét. Ezzel segítették a képviselői munkámat.

- Vagyis Ön azt mondja, hogy ez egy normális gyakorlat, hogy egy helyben megválasztott képviselőt a pártja akár így is segíthet.

- Nem. A pártja is segíthet, de itt nem a pártról volt szó.

- Hanem az önkormányzatról.

- Igen, az önkormányzat fizette ez a mobiltelefont, ahogyan korábban, például 1998 és 2001 között ugyanez az önkormányzat Deutsch Tamás országgyűlési képviselő számára fenntartott egy komplett irodát, mert akkor ő a kerület országgyűlési képviselője volt.

- Épp ez a dolog lényege, hogy függetlenül attól, kié az önkormányzat vezetése, az önkormányzat a képviselőknek ad valami lehetőséget, hogy a kerület, a térség érdekében fejtsenek ki munkát. Nyilván egy csomó olyan helyi üggyel is foglalkoznak, dolgoznak, ami például telefonos ügyintézést jelent. És azért, hogy ez ne kerüljön a képviselőnek pénzbe, átvállalják a költségét, hiszen az önkormányzattal kapcsolatos ügyek intézésére is használják a telefont.

- Valamilyen módon elég sok önkormányzat, függetlenül az önkormányzat színétől, támogatja a képviselőt. Például Deutsch Tamás esetében egy szocialista önkormányzat egy fideszes országgyűlési képviselőnek tartott fönn irodát. Emellett több olyan esetről is tudunk, amikor fideszes önkormányzat segíti infrastruktúrával a szocialista egyéni országgyűlési képviselőt. Végső soron az önkormányzat területénél felmerülő érdekek, amelyeket ezeknek a képviselőknek képviselniük kell, függetlenek az adott képviselő, illetőleg az adott önkormányzat politikai színezetétől, úgyhogy ez a segítés elég sok helyen volt gyakorlat.

- És hallott már arról, hogy ezt bárhol csalásnak minősítették volna?

- Nem, ebben a mostani ügyben sem erre vonatkozik a csalás. Ez az egész ügy bele van varrva Hunvald-féle ügybe. A Hunvald-ügy minősítése az, hogy különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, tettestársként elkövetett csalás bűntette. Azzal Hunvald Györgyöt már régebben meggyanúsították, hogy hivatali visszaélést követett el azzal, hogy a telefonhasználatra engedélyt adott. És egy hivatali visszaélés esetén a kedvezményezett, azt hiszem, társtettesnek minősül vagy valami ilyesmi a hivatalos jogi szöveg. Vagyis jogi értelemben a dolog valószínűleg rendben van, én nem vagyok jogász, nem értek hozzá. Ebben az ügyben maga az eljárás furcsa, hogy egy ilyen bevett gyakorlatot igyekeznek bűncselekménnyé stilizálni, és nem haboznak három nappal később már gyanúsítottként megnevezni engem.

- Arról tudott egyáltalán, hogy Ön ellen bármiféle vizsgálat folyik?

- Ellenem valószínűleg nem folyt vizsgálat. Folyt vizsgálat ebben a VII. kerületi ügyben, és ennek során valahogy erre rábukkantak, a polgármestert ezzel meggyanúsították, és kivárták, amíg engem is meg lehet gyanúsítani.

- Mit gondol, mi lesz ebből?

- Nem vagyok jós, de azért nehéz nem arra gondolni, hogy itt nem egy általánosan bevett gyakorlat jogi megtorlásáról van szó, hanem annak a politikai szerepnek a megtorlásáról jogi köntösbe öltöztetve, amelyet én az elmúlt években képviseltem. A nevemhez fűződött az „Így kormányoztok Ti” sorozat, amelyben különféle Fideszes önkormányzatok disznóságairól rántottam le a leplet. Többször támadtam személyesen Orbán Viktort is. Talán még van, aki emlékszik rá, Orbán Viktor egészen biztosan, hogy volt némi szerepem az ő családjának vagyonosodását vizsgáló országgyűlési bizottság munkájában is. Nehéz nem arra gondolni, hogy van összefüggés a között, hogy most engem egy ilyen mondvacsinált üggyel meggyanúsítanak, és a között, hogy bizonyára nem esett jól a Fidesznek és Orbán Viktornak, amiket róluk írtam.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái