rss      tw      fb
Keres

Békemenet - Elindult a több tízezres tömeg a Hősök teréről

MTI 2012. január 21., szombat 16:39

Több tízezer ember részvételével, a Himnusz eléneklése után elindult a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez szombat délután a kormánypárti demonstrációs menet - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A magasba tartott helységnévtáblák tanulsága szerint az ország különböző részei mellett érkeztek résztvevők Erdélyből és a Felvidékről is. A tömegben több fideszes, valamint árpádsávos zászlót is látni lehet, továbbá olyan transzparanseket is hoztak magukkal, amelyekre azt írták: "Rabok legyünk vagy szabadok?!", "Hajrá Orbán Viktor!", illetve "Összefogtunk, véghezvisszük!".

A téren összegyűlt, többségükben kokárdás, nemzeti színű zászlókat lobogtató emberek megtöltik az úttestet az Andrássy úton a Hősök terétől az Oktogonig. Több helyen kisebb-nagyobb csoportok várják a menetet, sokan pedig sorfalat állnak az út mentén.

A résztvevők között van egy olyan diákcsoport is, amelyet két szerzetes kísér. Az egyik diák az MTI tudósítójának azt mondta: esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumból jöttek, és az iskola szervezete az utat, miután többen jelezték, hogy szeretnének részt venni a demonstráción.

A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó által szervezett tüntetésen a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd.

A kormány mellett demonstrálók a korábban közzétett felhívásukban azt írták: szeretnék bemutatni, hogy nem kívánnak mást, "csak békében, egyetértésben, a demokrácia keretei között, másokat tisztelve szabadon élni". A szervezők azokat várják a megmozdulásra, akik egyetértenek a mozgalom céljaival és akiknek "fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése".