rss      tw      fb
Keres

Der Spiegel: Az európai konzervatívok dörgő csendje
A német hetilap Dörgő csend – Az európai konzervatívok nem bírálják Magyarországot címmel közölte Peter Müller, Ralf Neukirch, Catalina Schröder és Christoph Schult írását.

Sok európai politikus érzi úgy, hogy a demokrácia akut veszélyben van Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormánya ellentmondásos törvények egész sorát vitte keresztül. Ám az Európai Néppárt (ENP), amelyhez Orbán pártja, a Fidesz tartozik, nem akar akcióba lépni magyar kollégái ellen.

Alapszabálya szerint az ENP tiszteletre méltó célokat követ. Elkötelezett „az ember keresztény szemlélete” mellett, támogatja „a szabad és pluralista demokráciát”, és nagyra tartja az emberi jogokat. Legalábbis elméletben.

A gyakorlat kicsit másként fest. A konzervatív és kereszténydemokrata pártok koalíciója 271 tagjával a legnagyobb képviselőcsoportot adja a strasbourgi Európai Parlamentben. Az ENP nem akarja veszélyeztetni ezt a státust, és ez az oka annak, hogy már nem olyan kényes a demokráciára és a jog uralmára.

Amikor az ENP-hez tartozó Forza Italia olyan törvényeket vitt keresztül, amelyek Silvio Berlusconi akkori miniszterelnök javát szolgálták, az Európai Néppárt többi tagja nem emelt kifogást. A csoportnak még Berlusconi bunga-bunga partijai – ahol a vonzó hölgyek között nem egy volt kiskorú – sem jelentettek gondot, „a társadalom kereszténydemokrata modellje iránti elkötelezettsége” ellenére sem.

Az Európai Néppárt tolerancia-felfogásának legújabb haszonélvezője Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Pártja, a Fidesz kétharmados többséget szerzett a magyar országgyűlésben, és ezt szisztematikusan az alapvető jogok, például a sajtószabadság  korlátozására használja fel. Ez arra késztette az Európai Unió Bizottságát, hogy három eljárást kezdeményezzen Magyarország ellen a Lisszaboni Szerződés megszegése miatt. Ez erős jelzés egy EU-tagállam számára.

„A demokráciát lerombolják Magyarországon”

De nem erős jelzés az Európai Néppárt számára, amelyet számszerűleg a német jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a CSU ural. Miközben az EU-Bizottság élesen bírálta a magyar kormányt, az ENP csendben maradt, annak ellenére, hogy az alapszabálya lehetővé teszi egy párt tagságának felfüggesztését, sőt, egy párt kizárását is. Az ENP megértethetné a Fidesszel, hogy eljárása nem egyeztethető össze a csoport értékeivel.

De Peter Hintze, az ENP alelnöke, Angela Merkel német kancellár közeli bizalmasa a jelek szerint abban hisz, hogy a politikai szövetségeseknek össze kell tartani. Ő semmit sem mondott Magyarországról. Végtére is Orbán, akárcsak Hintze, az ENP alelnökeinek egyike.

A többi párt bosszantónak találja ezt a túlzott visszafogottságot. „Magyarországon lerombolják a demokráciát, de a Néppártból nem jön más, csak dübörgő csend. Nagyon itt az ideje, hogy Angela Merkel jól megdorgálja a szintén konzervatív Orbánt” – mondja Gernot Eerler, a német SPD frakciójának vezetője.

De Orbán sokáig a CDU és a CSU nagyra tartott barátja volt. A bajor CSU-hoz szorosan kötődő Hanns Seidel Alapítvány 2001-ben Franz Josef Strauss-díjjal tüntette ki, ezért a bajorok a mai napig nem szívesen bírálják. „Olyan emberek ülnek mellettem, akik harcoltak a kommunisták ellen” – mondja bocsánatkérően Manfred Weber, az ENP parlamenti csoportjának helyettes vezetője.

Vonakodnak akcióba lépni

A csendnek van egy nagyon kézzelfogható oka is. Ha a Fideszt kizárnák, az Európai Parlamentben helyet foglaló 14 képviselője már nem lenne az ENP-frakció tagja, és ezzel az ENP fölénye a szocialista frakcióval szemben 67 szavazatra csökkenne. Ez a magyarázat arra is, hogy az ENP-nek miért nincs kifogása az ellen, hogy Bulgáriát fél tucat tagpárt képviseli, amelyek közül többet korrupciós vádak értek. „Az ENP nem kritikus a bolgár pártokkal szemben, mert ezek helyeket biztosítanak a számára az Európai Parlamentben” – mondja Boris Marinov Berlinben élő politológus.

Gunther Kirchbaum, a CDU tagja, egyben a Bundestag, a német parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke megtanulta, mennyire vonakodnak a politikusok akcióba lépni a saját táboruk tagjai ellen. Kirchbaum el akarta érni, hogy zárják ki az ENP-ből a szerb DSS pártot, amely nacionalista és Európa-ellenes tirádákkal hívta fel magára a figyelmet. Ám képtelen volt bármilyen támogatást szerezni ehhez, noha a DSS csak társult tag, és Szerbia nem rendelkezik egyetlen hellyel sem az Európai Parlamentben.

Kérdés, hogy fenntartható-e ez a kétes partnerekkel szemben tanúsított tolerancia. Az Európai Parlamentben az ENP számos tagja aggódik amiatt, hogy testvérpártjaik közül túl sok válik egyre szkeptikusabbá Európával kapcsolatban. Meg akarják állítani ezt a trendet.

Némelyek már áttértek az új gondolkodásmódra. „A szocialisták, a liberálisok és a zöldek indokolható, hogy Orbánt bírálják” – mondja a francia Alain Lamassoure, Nicolas Sarkozy pártja, az UMP tagja, aki korábban az európai ügyek minisztere volt hazájában. Egy Győri Enikő európai ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkárral tartott megbeszélésen a múlt héten Lamassoure azt mondta, Magyarországnak reagálnia kell az EU-Bizottság kérdéseire. Ellenkező esetben az Európai Néppárt eljárást indít az Európai Parlamentben Magyarország ellen az alapvető jogok megsértése miatt. Ez legalább valamiféle kezdet lenne.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!