rss      tw      fb
Keres

A Bundestag hetilapja: az Európai Bizottság megmutatta Orbánnak a kínzóeszközöket
A Das Parlament, a német Bundestag hetilapja A Janus-arcú Orbán címmel közölte Stephan Oszváth cikkét.


Brüsszel a konzervatív magyar kormányt az uniós szerződések megszegésével vádolja, és szankciókkal fenyeget. A miniszterelnök meg akar hajolni – a nyomás, nem az érvek előtt.

„Felgyújtani!” – követeli a rivalgó tömeg az Európai Unió budapesti képviseletének épülete előtt. Szegedi Csanád, a szélsőjobboldali Jobbik Európai Parlamentbe delegált képviselője eleget tesz a tömeg követelésének. Valamennyi folyadékkal segítenie kell, de aztán lángra kap a csillagos kék lobogó. „EU, Dögölj meg!” – skandálja a mintegy ezer szélsőjobboldali. Vona Gábor pártelnök előzőleg „hadiállapotról” beszélt, amelyben, úgymond, Magyarország áll az EU-Bizottsággal. És José Manuel Barrosót ostorral fenyegeti. Közben a dél-magyarországi Szegeden az antiszemita Csurka István megy a kormányzó Fidesz párt önkormányzati politikusaival az utcára Orbán Viktor nemzeti konzervatív miniszterelnökért. Ő is úgy látja, hogy Brüsszelben nagyhatalmú ellenfelek munkálkodnak. „Az ellenségeinknek az a baja, hogy Magyarország magyar és keresztény akar lenni” – állítja.


Rossz állapotban

Egy 2012. január eleji hétvége jelenetei Magyarországon. A magyar konzervatívok és szélsőjobboldaliak Európa-ellenes összefogásának oka: az Európai Bizottság megmutatta Orbánnak a kínzóeszközöket. Az uniós szerződések 7. cikkelye alapján több eljárást akar indítani Magyarország ellen – ez premier az EU számára. Az indoklás: a tagállamban megsértik az európai alapértékeket, és különösen nem biztosított az igazságszolgáltatás, a jegybank a média és az adatvédelmi biztos függetlensége. Az alapprobléma az új alkotmány, amely élv eleje óta van hatályban. Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakcióvezetője az Európai Parlamentben a közszolgálati RBB hírrádiónak nyilatkozva ezt a példát hozta fel: „A kormány beírta az alkotmányba az egykulcsos adót”. Ez azt jelenti, hogy egy utódkormánynak kétharmados többségre van szüksége egy adótörvény megváltoztatásához. „Tényleg elég hihetetlen, hogy Orbán itt milyen pimaszul lép fel” – mondta a zöld politikus.

A bírák nyugdíjkorhatárát 70 évről 62 évre csökkentik, mondja Paul Lendvai magyar származású publicista, aki intenzíven foglalkozik Orbán „nemzeti együttműködési rendszerével”. Orbán utolsó ellenfelét, Simor András jegybankelnököt a Fidesz-emberekkel felpuffasztott pénzügypiaci felügyeletnek kell kantárszárra fogni. Bírálatokat vált ki az is, hogy megvonták a frekvenciát az ellenzéki Klubrádiótól. „Az előzőleg kormányzó szocialisták ugyan disznóólat hagytak hátra, de az alapértékekhez nem nyúltak” – mondja Lendvai.

Brüsszelben nyilvánvalóan vége a türelemnek Orbánnal szemben. Az egyébként szokásos gyakorlattól eltérően a budapesti kormánynak csak egy hónap áll rendelkezésére, hogy állást foglaljon a vádakkal kapcsolatban. És mind az EU-Bizottság, mind az IMF elzárja a rossz helyzetben lévő Magyarország előtt a pénzcsapot, hogy kézzelfoghatóan alátámassza a politikai reformokra vonatkozó követeléseit. A súlyosan eladósodott országnak 15-20 milliárd euróra van szüksége. (Az adósság a GDP 82 százalékát teszi ki.) A hitelminősítők bóvlivá minősítették a magyar állampapírokat, a magyar forint egyre kevesebbet ér, a hitelek egyre drágulnak, ami nagy gondokat okozhat az osztrák bankoknál is, amelyeknek a magyarok 41 milliárd euróval tartoznak.

Magyarországot legrosszabb esetben az fenyegeti, hogy megvonják a szavazati jogát az Európa Tanácsban, és hogy a költségvetési hiány miatti büntetésként befagyasztják az uniós támogatásokat. Orbán azonban Paul Lendvai szerint a „nehéz helyzetet a nacionalista érzelmek felkorbácsolására fogja felhasználni”.

És így most a kormányfő azt terjeszteti Magyarországon, hogy a vádak „a baloldal hazugságain alapulnak”. Az Európai Parlamentben, ahová saját maga hívta meg magát, ködbombákat szór, és „tévedésekről és hamis állításokról” beszél. A Bild Zeitungban kompromisszumkészséget mutat: „Nyitottak vagyunk, és készek vagyunk tárgyalni bármely problémáról”. De a dac és nyilvános bűnbánat keverékeként hozzáteszi: „Ebben az esetben a hatalom, és nem az érvek előtt fogunk meghajolni”. Az üzenet: Magyarország idegen hatalmak áldozata. Ez a magyar jobboldal állandóan ismételt nemzeti önértelmezése.


Két arc

Lendvai szerint Orbán Janus-arcú. „Kifelé mollban játszik, és tesz bizonyos engedményeket. De a belpolitikai váltókat már beállította”. A kormányzó Fidesz-párt mindenhová bizalmi embereket nevezett ki. Az ellenzék a legutóbbi tüntetések ellenére túl gyenge. A kormányzó Fideszen belül pedig jelenleg nincs olyan személyiség, aki szembe merne szállni Orbánnal – mondja a publicista.

Schiff András magyar zongoravirtuóz, aki tiltakozásként már nem lép fel a hazájában, nemrég Berlinben egy rendezvényen azt sürgette, hogy a Fideszt zárják ki az Európai Néppártból. A mély érzésű zongoraművész az Európai Uniót megfelelő házszabályokkal rendelkező klubhoz, Orbánt pimasz bunkó alakhoz hasonlította. Felpanaszolta, hogy a házszabály megsértéseit egyelőre nem büntetik. „Az ember bent marad, akárhogy viselkedik is. Pedig a bentmaradást ki kell érdemelni”.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!