rss      tw      fb
Keres

Platini megállítaná az európai klubok eladósodását



Ha a futballkluboknál is működne egy „hitelminősítő”, az európai csapatok többségét átsorolná másodosztályba – írja a Le Monde.

Nemcsak Európa államai úsznak nyakig az adósságban és a hiányban, hanem a futballklubjai is. Az UEFA január 25-én közzétett adatai szerint az európai csapatok vesztesége 2010 végére már elérte az 1,6 milliárd eurót, ami 33 százalékos növekedést jelent egy év alatt. És ez rekord. Részletesebben: 665 első osztályú klub közölte pénzügyi eredményét az UEFA-val, és 56 százalékuk nettó veszteséget jelentett. Egy másik rekord: a teljes adósságállományuk immár eléri a 8,4 milliárd eurót. Márpedig a világgazdasági környezet nem fogja javítani ezt a tendenciát.

Michel Platininek, az UEFA elnökének igaza van, amikor riasztónak nevezi az európai futball helyzetét, és amikor azt mondja: „nem kérhetjük az országoktól, hogy húzzák össze a nadrágszíjat, ha mi magunk nem teszünk semmit” a saját eladósodásunk ellen. Abban is igaza van, hogy pénzügyi fair play szabályokat akar elfogadtatni, olyan ellenőrző rendszert, amely az egyszerű aranyszabály követésével akarja kiegyensúlyozni a klubok számláit: ne költs többet, mint amennyit megkeresel.

Jó évtizede már, hogy elsősorban a kimeríthetetlen, ám sokszor homályos eredetű pénzforrásokkal rendelkező új befektetők őrült spirálba kergették bele a futballt. Euró-tízmilliókat költenek a legjobb játékosokért folyó őrült versenyben, és vagyonokat ajánlanak fel nekik. Január 31-éig – akkor zárul a téli átigazolási időszak, a „mercato” – a Paris-Saint-Germain új katari tulajdonosai több mint százmillió eurót kellett eltékozolniuk a szezonkezdet óta. Ezzel az óriási pénzügyi erővel a háta mögött nehéz lesz a PSG-vel megküzdenie a többi francia csapatnak.

Lényegbevágó kérdés tehát a pénzügyi fair-play megvalósítása: a számlák kiegyensúlyozásával a versenyegyensúlyt akarja helyreállítani. Ugyanis ma a leginkább eladósodott klubok uralják az európai futballt. A Manchester United és a Chelsea az adósságbajnok 816, illetve 798 millió eurós passzívummal a 2009–2010-es szezon végén. És nincs messze tőlük a Real Madrid és a Barcelona sem, 337, illetve 311 millió eurós adósságállománnyal.


Platini azt ígéri, a következő szezontól megbüntetik azokat a klubokat, amelyek nem tartják tiszteletben a pénzügyi fair play szabályait. Szerinte ez a feltétele annak, hogy „megmentsük a futballt”.

A Le Monde hozzáteszi: a kékek egykori tízesének nem volna szabad megfeledkeznie arról sem, hogy a francia nézőket is meg kellene mentenie. Eddig ugyanis a legnagyobb kódolatlan magáncsatornán, a TF1-en nézhették a Bajnokok Ligájának fontosabb meccseit, a következő szezont azonban már csak pénzért nézhetik: tudniillik elő kell fizetniük érte a kódolt Canal+-re.

A TF1 a közvetítés jogáért 25 milliót fizetett évente, a Canal+ most 50 milliót fizet ugyanezért, az Al-Jazeera pedig 60-at (a katari televízió tavasszal induló francia nyelvű csatornáján fogja közvetíteni a Bajnokok Ligája meccseit, egyébként a PSG is katari tulajdonos vásárolta fel). „Az UEFA tehát dörzsölheti a markát – írja a Foot 01 című francia fociportál –, mert csak a francia nyelvű csatornáktól 110 milliót zsebel be szezononként az eddigi 55 helyett. Igazi bónusz a szervezetnek, kár, hogy a nézők viselik a terhét, hiszen ezentúl fizetniük kell, ha ezt a csúcsversenyt látni akarják.”

Hát ezért végződik így a Le Monde cikke: „Még egy kis bátorság, kapitány!” – abban a nagy pénzügyi tisztogatásban.

mzs            



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!