rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

"Amerikát Amerika érdekli"

"Amerikát Amerika érdekli," jelenti ki Nagy József magabiztosan "Szuperzsaruk: Az FBI Magyarországon" című cikkének első mondatában (2000. március 2.). Az általánosítás már önmagában is elég ijesztő egy gyakorló újságíró szájából, de ami utána következik, az egyszerűen megbocsáthatatlan: Nagy József azzal vádolja amerikai kollégáját, hogy szenzációhajhászás kedvéért "felturbózta" a "vadkeleti tudósítást." Magyarul: hazudott. Ugyanis, Nagy József szerint Raymond Bonner, a New York Times újságírója a hasára ütve azt mondta, hogy "a magyarok annyi szuverenitásról mondtak le, amennyit a legtöbb ország -- beleértve az Egyesült Államokat -- soha nem fontolna meg."

Nem hiszem, hogy Nagy József vette magának a fáradságot és elolvasta Raymond Bonner cikkét ("F.B.I. Going to Budapest to Hunt the Mob," New York Times, 2000. február 21.), mivel ha elolvasta volna, akkor tudná, hogy a fenti kijelentés nem Bonnertől jött, hanem amerikai szóvivőktől. Ugyanis az eredeti szöveg így hangzik: "Amerikai hivatalnokok szerint a magyarok annyi szuverenitásról mondtak le, amennyit a legtöbb ország -- beleértve az Egyesült Államokat -- soha nem fontolna meg" ("Hungary has ceded more sovereignty than many other nations -- including the United States -- would ever consider, American officials say"). Tehát Bonner mindössze idézi az amerikai szóvivőket, köztük valószínűleg Thomas V. Fuentest, az FBI szervezett bűnözési osztályának vezetőjét, akit név szerint is említ.
És hadd javítsak ki egy-két más téves kijelentést Nagy József cikkében. A New York Timest, mint ahogy azt a legtöbb külföldi sajtót valamennyire ismerő újságolvasó tudja, az angol nyelvű világsajtó legjobbjai között tartják nyilván. Olvasóközönsége nem azokból a rétegekből jön, amelyekre olyan fokú provincializmus lenne jellemző, hogy mindössze "Amerika érdekli" őket A New York Times az amerikai intellektuális elit újságja. Az újság nemzetközi oldalainak (ahol a cikk megjelent) nem kell a manhattani kutyakiállítással versenyeznie, és ha Nagy József így gondolja -- és úgy látszik, valóban ezt hiszi --, akkor bizony téved. De valahogy az az érzésem, hogy itt nem csak tévedésről van szó. Annál inkább arról az Európában használatos lekezelő stílusról, amely szerint az amerikaiak kulturális vadonban élő provinciális bunkók. Nagy József a New York Timest ugyan "mértékadó" napilapnak tartja, de nem átallja azzal gyanúsítani a lap egyik tudósítóját, hogy az, ismerve az amerikai nép provincializmusát, az újságírás legelemibb szabályait sutba dobva, izgalmas, minden alapot nélkülöző részletekkel traktálta olvasóközönségét csak azért, hogy olvasókat tudjon szerezni cikkének! Hát ez valóban hallatlan és az még inkább, hogy egy ilyen bekezdés nyomdát lát egy jó nevű magyar hetilapban.
Ha egy újságíró így kezd el egy cikket, akkor attól félek, az olvasó bizalma megrendül az egész cikk tartalmát illetően. Az enyém feltétlenül megrendült.

Eva S. Balogh, New Haven, CT, USA

 

Megjelenés helye: 168 óra, olvasói levél, 2000. március

Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."