rss      tw      fb
Keres

Európai mozgalmat indítottak magyar civilek a hagyományos értékek hirdetésére

MTI 2012. február 7., kedd 13:53

A hagyományos értékek - a család, a nemzet, a hűség, a hit, a szeretet - uniós szinten való hirdetése és védelme érdekében mozgalmat indítottak magyar civil szervezetek; a Patrióta Európa Mozgalom megalapításáról kedden, Budapesten számoltak be létrehozói.

"Magyarország és a Kárpát-medence magyarjainak legfőbb üzenete most az, hogy tántoríthatatlanul hiszünk a nemzetek közös Európájának eszméjében, és az Európai Unióban látjuk a jövő zálogát" - jelentette ki a sajtótájékoztatón az egyik alapító, Csizmadia László, a Civil Együttműködési Tanácskozás és a Civil Összefogás Fórumának elnöke.

Mint mondta, január 21-én a magyar társadalom budapesti békemenete demonstrálta nem szűnő bizalmát a nemzeti érdekeket szolgáló kormány iránt.

"Nem szabad hagynunk, hogy az unió vezető szerveit félrevezessék a 2010-ben megbukott pártok hataloméhes képviselői és támogatóik, akik nemzetközi szinten, igaztalanul vádaskodnak a saját hazájuk ellen" - hangoztatta Csizmadia László.

Szavai szerint a kezdeményezésük az összefogás és Európa iránti elkötelezettségüket bizonyítja.

Csizmadia László hangsúlyozta: működésbe kell hozni a civil kontrollt, és "a nemzetünkért, valamint a közjóért szolgálatot vállaló kormányoknak a társadalommal közösen kell szilárd uralmi struktúrát kialakítaniuk".

Mint mondta: felkérik az európai polgárokat, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz, amelynek virág a jelképe.

Közlése szerint Fritz Tamás, a Civil Összefogás Fórum egyik alapítója lesz a képviselője "a magyar civilek többségi táborának" az Európai Parlamentben tartandó csütörtöki meghallgatáson.

A mozgalom másik alapítója, Mészáros László, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke a békemenet egyik transzparensét idézte: "Orbán Viktor kiállt értünk, kiállt a nemzetért. Mi kiállunk Orbán Viktorért, kiállunk a hazánkért".

E mondat "testesíti meg érzékletesen a mai magyar közhangulatot, a társadalom túlnyomó többségének a lelkületét" - fogalmazott Mészáros László, aki kérdésre válaszolva elmondta, a mozgalomnak nincs külön szervezete, egyelőre azt kívánják elérni, hogy minél többen csatlakozzanak hozzájuk.

Sutarski Konrád, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának és Levéltárának igazgatója arról számolt be, hogy a varsói Gazeta Polska lengyel hetilap klubjai "nagy menetet" szerveznek március 15-re Budapestre; tanúságot téve ezzel a két nép barátságáról, és arról, hogy támogatják Magyarországot, Orbán Viktor miniszterelnök politikáját.