rss      tw      fb
Keres

Éhségsztrájk a tisztességes médiáért


Kedden az Al Jazeera tévéadó forgatott az MTV székháza előtti „körletben”, illetve a hörghurutja miatt még kissé gyengélkedő Nagy Navarro Balázs lakásán.

Az éhségsztrájkból kinőtt Tiszta Kezek Mozgalom sok követője kedden este – a kultúra egyik célként megfogalmazott támogatása keretében – jegyet vásárolt a bezárás előtt álló Kamaraszínház* kedd esti előadására, és meg is nézte az előadást. Ezt ugyanis már nem hirdették meg, így nagyon kevés jegy kelt el, de a Tiszta Kezek csoport részvételével az előadást meg lehetett tartani – mondta el Balázs.


Budapest, 2012. február 10. Németh Kristóf színész beszél a Budapesti Kamaraszínház Károly körúti jegyirodája előtt, ahol a teátrum művészei akciót rendeztek a jegyek eladására, az előadások megmentésére.
MTI-fotó: Koszticsák Szilárd


_________________

* Mint ismert, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) 2011 decemberében felmondta a Budapesti Kamaraszínház támogatásáról szóló keretszerződést. A minisztériumnak, levele szerint, „a költségvetés helyzete miatt a színház számára a továbbiakban nincs módjában működési támogatást biztosítani, ezért a színházzal fennálló közhasznú keretszerződést 2011. december 31-vel felmondja”. Szűcs Miklós, a színház igazgatója elmondta, hogy a levelet minden előzmény nélkül vette át. Az MTI híre szerint a két fővárosi színház (a másik a Játékszín) szerződésének felbontásával „a tárca 477 millió forintot takarít meg”.

(A szerk. megjegyzése:
A hír szerint gazdasági társasági formában számos intézményt tart fönn a NEFMI, például a Művészetek Palotáját, a Nemzeti Táncszínházat, az Uránia Nemzeti Filmszínházat, a Magyar Cirkusz és Varietét, a Műcsarnokot, a keszthelyi és a gödöllői kastélyt, valamint a Budapesti, a Dél-Dunántúli és a Kelet- Magyarországi Filharmónia Nonprofit Kft.-ket, „ám a kulturális államtitkárságára vonatkozó költségvetési fejezeti előirányzatnak az a sora, amely a gazdasági társaságként működő kulturális intézmények finanszírozásáról szól, a 2011-es 7,3 milliárd forintról 2012-ben 6,4 milliárd forintra csökkent”. Megoldás: talán az összes kulturális intézményt be kellene zárni, és a 6,4 milliárdot az államadósságcsökkentő alapba befizetni – ha már az erre szánt koncert bevétel nélkül maradt –, esetleg a debreceni stadion építésére felajánlani.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!