rss      tw      fb
Keres

OGY- Kormányalakítás - A nemzetbiztonsági szolgálatok politikamentes működését ígérte Pintér Sándor

MTI 2010. május 27., csütörtök 12:33

A nemzetbiztonsági szolgálatok politikamentes működését ígérte Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén.

A belügyi tárca vezetői posztjának várományosától kinevezése előtti meghallgatásán Demeter Ervin (Fidesz) azt mondta, az előző kormány politikai célokra használta fel a Nemzetbiztonsági Hivatalt, és arra volt kíváncsi, mit tesz a jelölt ennek feltárásáért, felszámolásáért. Molnár Zsolt (MSZP) elnök azonban úgy látta, ez elmúlt négy, illetve nyolc évben a titkosszolgálatok politikamentesen működtek, és arra volt kíváncsi, a jelölt fenntartja-e ezt az állapotot.

Válaszában Pintér Sándor emlékeztetett rá: a politikamentes működés az ő szájából hangzott el először az Országos Rendőr-főkapitányságon, 1991-ben, amikor országos rendőrfőkapitány volt. Meggyőződése, hogy a szolgálatoknak az alkotmány és a törvények szerint, pártpolitikától mentesen kell működniük. "Irányításom alatt biztos, hogy így fognak működni" - jelentette ki.

Molnár Zsoltnak (MSZP) arra a kérdésére, hogyan kíván fellépni a szélsőjobboldallal szemben, közölte: nem tesz különbséget szélsőbal és szélsőjobb között.

A Magyar Köztársaság törvényeinek megfelelően tevékenykedő szervezeteknek helyük van az országban, működésük a törvényes keretek között szabad - mondta a miniszterjelölt, hozzátéve, akik ezeket a szabályokat megsértik, a Belügyminisztériummal találják szemben magukat, a tárca alá rendelt szervek eljárnak velük szemben.

A bizottsági elnöknek a szcientológia egyházra vonatkozó kérdésére kifejtette: az ország törvényeit nem szegték meg, és ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a szélsőségesekre: ha megsértik a jogszabályokat, akkor eljárnak velük szemben.

A belügyminiszter-jelölt Staudt Gábor (Jobbik) kérdésére, a kettős állampolgárság ügyében hogyan látja az Alkotmányvédelmi Hivatal feladatait a szlovákok "túlzott reakcióira", kijelentette: az ország külpolitikai megítélésében bekövetkező változásokra, reakciókra elsősorban nem a Belügyminisztériumba, hanem a Külügyminisztériumba csoportosított szolgálatok jogosultak. Hozzátette: a várható reakciókra "oda kell figyelni", de "különösebb felkészülés nem kell", mivel a szervezetek erre felkészültek.

A belügyminiszter-jelölt meghallgatásán részt vett Kontrát Károly államtitkárjelölt is.

A belügyi tárca várományosa reggel már beszámolt elképzeléseiről az emberi jogi bizottság előtt, és még a nap folyamán meghallgatja az alkotmányügyi, valamint a honvédelmi és rendészeti, pénteken pedig az önkormányzati bizottság.