rss      tw      fb
Keres

És a belgák?Egy fotó és egy hír.

A fotón az LMP éppen az egykori ügynökök ellen demonstrál az országgyűlésben – miközben Schiffer András kedélyesen elbeszélget a jobbikos (és állítólag kurucinfós) Novák Előddel. Besúgók nem, zsidókból lábtörlőt gyártók igen?


Teljes kép: kattintás

A Népszabadság híre szerint február 16-án, csütörtökön „saját kerekasztalt alapítottak a baloldali pártok. A Baloldali Kerekasztal a Változásért elnevezésű szövetség alapítói között a Thürmer Gyula-féle Magyar Kommunista Munkáspárt, a Vajnai Attila nevével fémjelzett Munkáspárt 2006, a Kapolyi László és Schmuck Andor által irányított Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a korábban Tamás Gáspár Miklós, most Trasciatti Attila ügyvezető elnök szervezte Zöld Baloldal, illetve a Magyar Szocialista Párt szerepel. Utóbbit Balogh András elnökhelyettes képviselte a tanácskozáson, aki tolmácsolta az MSZP partnerségi szándékát*, de jelezte: tájékoztatja az ügyről a párt elnökségét**.”

Marad a szegény állampolgár kérdése.

Ő, a belga, ilyenkor mit tegyen, ha még a három demokratikus ellenzéki párt közül kettő*** kedvéért sem hajlandó szövetkezni sem a nácikkal, sem a kommunistákkal, sem az ügynöklisták nyilvánosságáért, sem a magyar demokráciáért? És végképp nem – mert ez is a sok-sok, eredeti értelmétől megfosztott szó közé tartozik – „antifasisztaként”.

(Mihancsik Zsófia)

____________________

* Lásd Bolgár György interjúját Balogh Andrással. „Egyébként ki volt az az MSZP-ben, vagy milyen testület volt az, amelyik megbízta Önt azzal, hogy üljön le ezekkel a kisebb-nagyobb baloldali pártokkal, szerveződésekkel egy baloldali kerekasztalra?” – kérdezi Bolgár. Balogh válasza: „Az MSZP elnöksége. Nyilván azt is figyelembe véve, hogy én magam mindig azt az álláspontot képviseltem, hogy próbáljunk adni kapitalizmuskritikát is, próbáljunk balra nyitni, ami nem azt jelenti, hogy bármit föláldoznánk a demokratikus elkötelezettségünkből vagy a pluralista meggyőződésünkből.”

** Az MSZP elnöksége aztán négy nappal később, február 20-án, hétfőn kiadott egy közleményt. Eszerint: „A Magyar Szocialista Párt semmiféle együttműködésre nem hajlandó olyan pártokkal és mozgalmakkal, amelyek nem a demokratikus értékeket képviselik, megkérdőjelezik Magyarország euroatlanti integrációját és nem utasítják el a diktatúra valamennyi formáját. Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető előterjesztésére erről hozott egyhangú határozatot az MSZP elnökségének és országgyűlési frakciójának együttes ülése. A határozat szerint az MSZP nem fog részt venni annak a baloldali kerekasztalnak a tevékenységében, ahol ilyen – Thürmer Gyula által vezetett párt – is részt vesz. Ugyanakkor az MSZP továbbra is nyitott minden olyan párbeszéd előtt, amelynek értékalapja a demokratikus értékrend és az antifasiszta gondolat, az euroatlanti szövetséghez tartozás támogatása, amely legfőbb céljának tekinti az Orbán-kormány leváltását, és az új Negyedik Köztársaság felépítését.”

*** Az Index szerint „Mesterházy nemet mondott az ex-MSZMP-s összeborulásra, majd némi késéssel Gyurcsány is beintett”. Szóval Mesterházy volt – négy nap után – a karakán gyerek, Gyurcsány meg a habozó, aki bizonyára Molnár Csaba pulóverén zokogott, hogy elesik egy ilyen jó kis szövetségtől, ezért aztán elkésett a köszöni, nem kéri nyilatkozattal. Ezek szerint az Index újságírójának és szerkesztőjének külön fel kell hívni a figyelmét arra az amúgy egyszerű tényre – ezt most itt megteszem –, hogy erősen, mondhatnám, száznyolcvan fokban eltér egymástól két magatartás. Az aktív, a kezdeményező, a résztvevő, az alapító magatartása, és azé, akinek a nevét, sok más névvel együtt, megemlítik egy döntés után mint későbbi lehetséges meghívottét. És késni csak az késhet az elhatárolódással, aki a részvétel szándékával megjelent az alakuló ülésen. Az, aki nem volt ott, akár meg se szólaljon. Nem az ő ügye. Még akkor sem, ha az Index is besegít „a hírbe hozásába”.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!