rss      tw      fb
Keres

Vissza a naftalinba
Balogh Andrást az MSZP a tartaléksorból (mintegy a naftalinból) vette elő a köztársasági elnökválasztás előtt, a biztos bukó jelöltségre. Ő derekasan helytállt, dicséret illeti ezért. Arra azért senki nem gondolt, hogy pártalelnöki tisztség lesz a jutalma, olyan felhatalmazással, hogy más pártokkal tárgyaljon a Fidesz-kormány leváltásáról és más fontos kérdésekről, akkor, amikor tulajdonképpen döntés sem volt arra, hogy az MSZP ezekkel a pártokkal egyáltalában szóba áll-e. Két őskommunista párt, amelyek nem fogadják el a szociális piacgazdaság rendszerét, és egy harmadik, tulajdonképpen nem létező párt, amely ugyanúgy szociáldemokrata pártnak tartja magát, mint az MSZP és a belőle kivált DK. Kevesebb több lenne – gondolnánk.

Baloghtól ez lehetne magánkezdeményezés, de akkor mit keresett ott Szekeres Imre, aki bizonyára jól ismeri pártja álláspontját a társulásra kiszemelt pártokkal kapcsolatban? Lehet úgy erősíteni az MSZP pozícióját, hogy vezetői Thürmer és Vajnai oldalán villognak?

Ezzel szavazatok tízezreit veszítheti a párt, és egyben igazolja ellenfelei utódpárti vádaskodásait. A lakosság elfogadta a szociális piacgazdaság létezését, és bár sokan jobban éltek az előző rendszerben, mint ma, de türelmesen várják a német vagy svéd szociáldemokrácia „beszivárgását” az országba. Mindenesetre nem Kádár leghűségesebb híveitől várják sorsuk jobbrafordulását.

Balogh pártbeli pozícióját tekintve hogyan kell elképzelni az új, fiatal erőkkel megerősödő MSZP-t? Miért nem az új pártprogramok kidolgozásán munkálkodnak szabad idejükben a párt vezetői? Vagy már minden készen van, csak némi öngyilkos szövetkezés hiányzik nekik?

Tisztelt Alelnök Úr! Hosszú távolléte miatt valószínűleg nem vette észre, hogy pártja és a két kommunista párt között milyen széles szakadék van. Egyelőre azt tanácsolnám Önnek, hogy annak a bizonyos pártprogramnak az elkészültéig húzódjon háttérbe (bocsánat: a „naftalinba”), és csak szilárd pártálláspont ismeretében szálljon be a küzdelembe, jól megválasztott szövetségesekkel.

(Bauer Péter)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!