rss      tw      fb
Keres

Orbán Németországban – Frankfurter Rundschau: összekaptak az Orbán ellen és mellett tüntetők
A Frankfurter Rundschau című lap Előadás a kereskedelmi kapcsolatokról – Orbánt szívesen látták az Ipari és Kereskedelmi Kamarában címmel közölt cikket. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a frankfurti Ipari és Kereskedelmi Kamarában tett látogatása alkalmából felhevült légkörben kerültek szembe Orbán hívei és ellenfelei.

Orbán Viktor csak röpke pillantást vetett a kereken 50 tüntetőre, akik egy kordon mögött helyezkedtek el. „Alerta, alerta antifascista!” (Riadó, antifasiszta riadó), skandálták a tiltakozók a magyar miniszterelnök felé, aki 15 órakor érkezett a Börsenplatzra, és röviddel később a frankfurti Ipari és Kereskedelmi Kamara meghívására előadást tartott a német-magyar kereskedelmi kapcsolatokról.

Egy órával korábban az egyetemisták antifasiszta mozgalma vásznakat terített ki a Börsenplatzon, amelyeken ez állt: „Harcolj a cigányellenesség és az antiszemitizmus ellen!”. A tüntetésre több baloldali csoportosulás szólított fel „Megállítani Orbánt – Szolidárisan megakadályozni Európa tekintélyelvűvé válását!” jelszóval. A tüntetés oka világos: „Magyarországon hetente pogromok vannak a romák ellen, és Orbán Viktor gleichschaltolja a médiát” – magyarázza az egyik résztvevő egy kérdező diáknak.

Ezt a megjelent magyarok nem akarták hagyni. „Tudjátok egyáltalán, hol van Magyarország? – szólt oda durván egy nő a tüntetőknek. „Nem is tudjátok, miről beszéltek” – tette hozzá egy férfi. „Fasiszta kormányotok van” – válaszoltak neki.  „Te vagy fasiszta, te mocsok” – feleli a férfi, akit végül a rendőröknek kell nyugtatgatni.

Franz Visinka úgy véli, hogy „ezeket a kommunisták fizetik”. Szerinte felnőtt emberek nem csinálnának önként ilyen tüntetést. „Magyarországon éppúgy demokrácia van, mint Németországban” – mondja. „A szocialisták nem bírják elviselni, hogy elvesztették a választásokat”, közli, és mindenkinek, aki elfogadja, a kezébe nyomja a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének nyílt levelét.

A felhevült légkörben minden eddiginél fontosabb a konstruktív bírálat – áll a levélben. „Ez azonban precíz információszerzést  igényel, mert sok a hamis vagy a kínossággal határos módon gonoszul kiforgatott olyan tény, amelyet naponta kell olvasnunk és hallanunk”.

Ezt Joachim Brenner, a német szintik és romák Központi Tanácsának elnöke másként látja. „Magyarországon nyílt gyűlölet van a romákkal és a zsidókkal szemben” – mondja. Előadása közben mindjárt két asszony is megpróbálja kitépni a kezéből a papírt, és hazugnak nevezi őt.

Brenner hat éve járt Magyarországon, és a saját szemével nézte meg a szenvedést. „A romák szélsőséges mértékben hátrányban részesülnek az oktatási és egészségügyi ellátásban” – mondja.

Más szónokok az úgynevezett „magyar munkatervet” bírálták. „Ezzel az intézkedéssel a munkanélkülieket, illetve nagyrészt az egyébként is erősen diszkriminált roma kisebbség tagjait államilag elrendelt kényszermunkára kényszerítik” – így a szónok. „Ezeknek elment az eszük” – mondta egy asszony, aki a kerítéshez állt, és „Viktort” kiáltva integetett a magyar miniszterelnöknek, aki rendőri felvezetéssel érkezett a térre.

Előzőleg Orbán Volker Bouffier hesseni tartományi miniszterelnökkel (CDU) találkozott Wiesbadenban. A magyar kormány kész megszüntetni az EU magyar alkotmánnyal kapcsolatos aggályait – mondta Bouffier a találkozó után.  Orbán „jelezte, hogy kész többet elfogadni ezekből a dolgokból”. A megbeszélések középpontjában a gazdasági kapcsolatok álltak. De szóba hozta a nem demokratikusként bírált alkotmány- és törvénymódosításokat is – biztosította Bouffier a hallgatóságát.

Orbán kevésbé mutatkozott rugalmasnak a közös fellépés során. Azt mondta, kormánya az új törvényekkel „a jövőbe vezető utat egyengette” az ország számára, és jó okkal reméli, hogy ezek „ellenállnak majd az idő vasfogának”. Hessenben mindig „megértésre és barátokra talál” – mondta. Bouffiert meghívta Magyarországra.

***

A hesseni üzleti portál Orbán látogatásáról

A b2b című hesseni üzleti portál Orbán magyar kormányfő védekezik a kritikával szemben címmel közölt hírt Orbán Viktor tartományban tett látogatásáról. Bouffier megértést kér a vitatott politikusnak – Az SPD „kvázi-összeborulásról” beszél.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Hessen tartományban tett látogatásán kikérte magának a jobboldali konzervatív kormányát érő bírálatokat. A vitatott alkotmányreform gondoskodott arról, hogy „egyengesse az ország jövőbe vezető útját” – mondta Orbán a Volker Bouffier tartományi miniszterelnökkel (CDU) tartott találkozó után pénteken Wiesbadenben. A frankfurti tőzsdén vendégként mondott beszédében Orbán az EU válságpolitikáját is bírálta.

A kelet-európai ország kormányát egy alkotmányreform miatt bírálják. Az EU úgy látja, hogy ez fenyegeti a központi bank és az igazságszolgáltatás függetlenségét, és hogy veszélyben van az adatvédelem is. Szóvá teszik a sajtószabadság korlátozását is.

Bouffier kijelentette, hogy minden ország maga rendezi a dolgait, de az irritációkat ki kell küszöbölni. Meggyőződése – mondta –, hogy a magyar kormány kész elhárítani az EU aggályait. Figyelmeztető szavakat használt a sajtószabadság kérdésében. Szükségesnek tart egy olyan sajtótörvényt, amely tartalmazza „az alapvető jogokat, ahogyan azok az EU Chartájában és az alaptörvényünkben szerepel” – jelentette ki.


Az EU-válságkezelés bírálata

Orbán délutáni frankfurti látogatásán , amelyre az Ipari és Kereskedelmi Kamara hívta meg, azt mondta, hogy az EU-képviselők a pénzügyi válság kezelésében kudarcot vallottak. „Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen ügyetlenek az európai bürokraták” – mondta Orbán. Hogy országa jó úton halad, az abból is kiderült, hogy „a tüntetésekről szóló képek nem Magyarországról jönnek”. Miközben ezt mondta, több tucat ember tiltakozott a tőzsde előtt a kormányfő ellen.

Az SPD is bírálóan nyilatkozott a magyar politikus látogatásáról. Bouffier az SPD megítélése szerint elmulasztotta az esélyt, hogy „akár csak egyetlen komoly szót intézzen Orbán úrhoz” – mondta Michael Roth főtitkár. Ehelyett „kvázi-összeborulás” történt. „Tekintettel azokra a támadásokra, amelyeket a magyar kormányzó többség intéz az alapvető szabadságjogok ellen, szégyenletesen kevés ezeket csupán irritációnak nevezni” – panaszolta fel Roth.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!