rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. május 28.

Tóbiás József az MSZP parlamenti frakcióigazgatója


Bolgár György:
- Egy ma délutáni hírben olvastam, hogy a parlamenti bizottság mellett eddig vagy fél tucat albizottság jött létre az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenységének vizsgálatára. Ezekbe az albizottságokba az MSZP egyelőre addig nem küld tagokat, amíg ki nem derül, hogy házszabályszerűen működnek-e egyáltalán a testületek. De eddig nem is hallottam olyan szándékról, lehet, hogy ez az én figyelmetlenségem, hogy ilyen parlamenti vizsgáló albizottságok jöjjenek létre. Önök tudtak erről, vagy váratlanul érte önöket is, hogy egymás után kezdtek ezek megalakulni?

Tóbiás József: - Az első váratlanul ért, az összes többi már nem.

- Gondolom a második már természetes következmény volt.

- Igen, a második természetes következmény volt. Éppen ezért fordultunk csütörtökön a házbizottságban a házelnök úrhoz, mert a házszabály ebben eléggé egyértelműen fogalmaz: vizsgálóbizottságot országgyűlési határozattal csak az országgyűlés tud létrehozni, meghatározott céllal, időtartammal és összetétellel, amelynek a végén a bizottság egy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az országgyűlés elé, amelyet az vagy elfogad, vagy nem. Ehhez képest arról, ami a bizottságokban történik, a mi álláspontunk értelmében az, hogy házszabályellenes. Azt kértük a házelnök úrtól, hogy ezeket a bizottságokban létrejövő albizottságokat szüntesse meg, és kérje azt a Fidesz-frakciótól, hogy ha ilyen vizsgálóbizottságot szeretne, akkor azt a házszabály keretei között hozza létre.

- Ezek az albizottságok elvileg négy éven keresztül működnek a bizottság keretein belül?

- Mivel ezeket a bizottság saját hatáskörében hozza létre, ő határozza meg az időtartamát és a funkcióját. Albizottsága csak bizottságnak lehet, tehát az országgyűlésnek nem nyújthat be direkt módon javaslatot, ezt csak a bizottság teheti meg.

- Azonkívül, hogy ezek szerint más a hatásköre és a működési feltételrendszere egy albizottságnak és egy vizsgálóbizottságnak, megkérdezik egyáltalán az ellenzéket arról, hogy mit szól egy albizottság felállításához? És mondjuk egy vizsgálóbizottság felállításakor megkérdezik-e az ellenzéket? Hogy működik ez?

- A vizsgálóbizottságok létrehozása általában az ellenzék jogosítványainak tárházába tartozik. Vizsgálóbizottságot ettől függetlenül bármely parlamenti párt frakciója létrehozhat. Az utóbbi hat vizsgálóbizottság létrejövetelében nem kérdezték meg az ellenzéki képviselők véleményét, csak bejelentette az adott bizottság, és a többségi szavazattal létrehozták.

- És ki is mondták, hogy az adott albizottságnak az lesz a feladata, hogy az elmúlt nyolc év kormányzati tevékenységét vizsgálja felül?

- Így van. Nem felülvizsgálja, hanem megvizsgálja. A nevében is benne van, tartalmában is vizsgáló-albizottságokat hoznak létre ezek a bizottságok. Azt még egyszer szeretném rögzíteni, hogy nem azzal van bajunk, hogy vizsgálni akarják akár az elmúlt 8 év kormányzati tevékenységét, hanem, hogy ezt a házszabály keretein belül tegyék. Márpedig a házszabály ebben a kérdésben egyértelműen fogalmaz. Bármilyen vizsgálathoz, amelyet el akar végezni egy bizottság, egy országgyűlési képviselőcsoport, vizsgálóbizottságot kell kezdeményezni, amelyet el kell fogadtatni az országgyűlésben. Látva a mai parlamenti erőviszonyokat, nem hiszem, hogy gondot jelentene a Fidesznek, hogy egy ilyen vizsgálóbizottságot hozzon létre.

- Önök tehát azt mondják, hogy ha ezt szabályosan teszik, akkor rendben van.

- Pontosan. Ez szíve joga a parlamenti frakcióknak. De ha már létrejött egy házszabály, amely az elmúlt 21 évben működött, akkor azt illik betartani, vagy különben mondjuk ki, hogy nincs szükség házszabályra, hanem a kétharmados többség ahhoz is megfelelő, hogy kényükre-kedvükre úgy döntsenek, ahogy ők azt jónak látják.

- Azzal kapcsolatban van-e megjegyzésük vagy álláspontjuk, hogy napvilágot látott egy-két terv arról, hogy mivel foglalkozzon egy-egy ilyen vizsgáló-albizottság az oktatási bizottság albizottságában? Azt mondták, biztosan foglalkoznak majd a Borovszky-üggyel. Ugye ő az Oktatási Minisztérium volt főosztályvezetője, és éppen tegnap ítélték el hivatali vesztegetés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre. De ha már ráadásul a bíróság elé került egy ügy, sőt ítéletet is hoztak benne, akkor mi a pláne egy vizsgálóbizottságban? Megállapítják, hogy a bíróság jól döntött-e vagy rosszul? Vagy még egyszer elmondják, hogy „hű, milyen emberek dolgoztak ezeknél a szocialistáknál”?

- Ez szerepzavar a kezdeményezők részéről. Ha bármilyen vizsgálatot akarnak folytatni, arra van Magyarországon törvény szerint eljáró szerv. Ilyen az ügyészség, ilyen a rendőrség, ez az ő dolguk. Másrészt pedig a dolog nem másról szól, mint egyfajta elterelésről, mégpedig azzal a céllal, hogy erről beszéljenek és ne arról, hogy a kormány valójában mit kíván tenni a devizahitelesek védelmében, az egymillió munkahely megteremtésének ügyében, a foglalkoztatás növelésében, a szociális ellátórendszer átalakításában. Mi pedig azt szeretnénk, ha erről beszélnénk.

- Ezek szerint valószínűleg számot vetnek a realitásokkal, és azt mondják, hogy akár albizottsági, akár vizsgálóbizottsági formában, de legalább a következő egy évben arról lesz szó, hogy az elmúlt 8 évben ki mit lépett, ki hogyan hibázott, ki milyen bűnt követett el, és hogy ebben mi az önök felelőssége, nem?

- Ezzel is tisztában vagyunk, épp ezért mondjuk, hogy nem a tartalmat vitatjuk, hanem az eljárását vitatjuk ennek a vizsgálóbizottságnak. Legyen bátorságuk azt mondani nyilvánosan, hogy ők szeretnék ezt megtenni, és döntsön róla az országgyűlés, hogy létre kell-e hozni. Ha a házszabály így fogalmaz, akkor legyenek szívesek tartsák be.

- Ön az MSZP parlamenti frakciójának igazgatója, tehát nagyjából mindent tud, ami a parlamenti munkával kapcsolatos. Tudják-e azt, hogy egyáltalán milyen hosszú parlamenti ülésszakot tervez a Fidesz, vagy mit szeretne még létrehozni? Az első albizottság létrehozása váratlanul érte önöket, de lehet, hogy a jövő héten jön valami más. Tudják-e, hogy ez a parlamenti ülésszak egyáltalán mire, meddig szól, milyen munkával bízzák meg azon kívül, hogy tudjuk, holnap megalakul a kormány?

- Őszinte leszek, ha tudnám, akkor valószínűleg mi kormányoznánk. Tehát bizonyos értelemben az elmúlt néhány hét és a következő időszak is azzal telik majd, hogy az ellenzéki frakciók a házbizottsági ülés előtt egy nappal, vagy a házbizottsági ülésen tudják meg a következő hét forgatókönyvét. Nevezetesen, hogy milyen törvényeket kívánnak tárgyalni. Vannak olyan törvények, amelyeket napirendre vesznek, de nem tudják őket benyújtani. Azok lekerülnek a napirendről. Ilyen az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény is. Azt látom, hogy eléggé zavarosnak tűnik az elmúlt két hét, mintha 25-éig tudták volna, hogy minek kell történnie, és utána már nem igazán foglalkoztak volna vele. Pedig most már kormányozni is kellene.

- A mostani rohamtempó meglepi Önöket, vagy erre számítottak?

- Bizonyos értelemben számítottunk rá, ezzel együtt meg is lepett bennünket, természetesen.

- Ki kell alakítani egy ellenzéki vagy szocialista álláspontot, és néha az az érzésem, hogy maguk sem tudják, hogyan álljanak hozzá például az állampolgársági törvény módosításához. Majdnem ahány szocialista, annyiféle módon szavaztak, de lehet hogy ez más kérdésekben is így van. Ez egyszerűen azért van, mert nincs idő arra, hogy felkészüljenek, átlássák, hogy mi is a célja a törvényjavaslatnak, mik a veszélyei, mik az ellenérvek?

- Az tény, hogy éppen holnap ér véget az ügyvezető kormány hatásköre és mandátuma. A minisztereink, államtitkáraink ebben az időszakban is végezték a munkájukat, készültek az átadásra. Másrészt abszolúte nem meglepő, hogy nagy többséggel támogatta a frakció az állampolgárság felgyorsításáról szóló törvényt. Tehát itt hosszú vita fog még lezajlani a baloldal nemzetpolitikához való viszonyáról, ennek az egyik lépése volt ez. Tiszteletben kell tartani a másként gondolkodókat is a frakción belül, ezzel együtt a többség az igent támogatta, és volt időnk végigbeszélni. Tény, hogy a Fidesz által diktált tempóhoz alkalmazkodni kell. Ez a politika lényege, hogy milyen gyorsan vesszük fel ezt a tempót.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái