rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép
 


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok
 


         Krémer Frenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Két interjú

Hiába tagadja a Fidesz, a választási kampány már nagyban folyik. Ez abból is látható, hogy a pártvezér egyre több interjút ad.

Először az MTV új „Ma Reggel” című műsorában tűnt fel. Nagy volt a cécó: már a bejáratnál várták Orbán Viktort az MTV jelenlegi vezetői. Másodszor, körülbelül egy hónapja, a TV2 Mokkájában jelent meg. A műsorvezető Kárász Róbert volt, akivel úgy játszadozott Orbán Viktor, mint macska az egérrel. Az interjú végére már úgy nézett ki a dolog, hogy a műsorvezetőt nem Kárásznak hanem Orbánnak hívják. A baj már ott kezdődött, hogy Kárász futballal kezdte, és e téma felvetésekor Orbán általában nyeregben érzi magát. Ezután a műsorvezető megeresztett egy-két kérdést Molnár Oszkárral kapcsolatban, aminek egyetlen hozadéka az volt, hogy Orbán Viktor elismerte, hogy az ügy „kínos.”

Ezután Orbán egyre magabiztosabb lett. Nagyon élvezte saját szellemes megjegyzéseit, nagyokat nevetett rajtuk. Amikor nem válaszolt Kárász egyik kérdésre, és a műsorvezető felhívta erre a figyelmét, az interjúalany azt találta mondani, hogy ő arról beszélt, amit fontosnak tartott. De ha a riporter mindenképpen erősködik, akkor rátérhet arra is, amiről Kárász akart beszélni. Széles, önelégült mosoly. A végén a riporter kért engedélyt Orbántól, hogy még egy rövid kérdést feltehessen neki. Orbán nagylelkűen bele is egyezett.

A tegnapi interjú Kálmán Olgával egy kicsit másképpen ment. Míg Kárászról már az interjú elején lerítt, hogy alapjában véve fél ettől az interjútól,  hogy nem akar semmiféle „hibát” elkövetni, és különösen nem akarja Orbánt megsérteni, addig az „Egyenes beszéd”-ben Orbán látszott idegesnek. Úgy nézett ki, hogy ő az, aki aggódik az interjú kimenetelével kapcsolatban. Nem is nagyon próbálkozott azzal, hogy élcelődjön és utána önelégülten nevessen saját szellemességein. Kétszer ugyan kísérletezett ezzel az eddig elég jól bevált viselkedéssel, de mivel erre nem volt semmiféle reakció a másik oldalon, hamarosan fel is hagyott vele. Inkább felvette komoly államférfiúi arckifejezését, és így próbálta bemutatni közgazdasági tudományát.

Orbán közgazdasági fejtegetései a közgazdászok óriási többsége szerint egyszerűen nem állják meg a helyüket. Még egy laikusnak is szembetűnő kijelentéseinek megalapozatlansága, illetve helytelensége. Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban közgazdászok elemzik majd Orbán elképzeléseit a jövőről. A rövid hírek, amelyek eddig megjelentek, mindössze arról szólnak, hogy Orbán szép lassan látszik adagolni a keserű orvosságot: a költségvetési hiány nagyobb lesz a vártnál. Nem azért, mert a Fidesz-kormány majd felpuhítja a költségvetést, hanem természetesen azért, mert a Bajnai-kormány számai helytelenek. Az egész költségvetés nem más, mint „blöff.”

Mennyivel nő majd a hiány? Minden attól függ, „milyen csontvázak hullanak majd ki a szekrényből.” Az ellenben biztos, hogy óriási adócsökkentés lesz, és a munkahelyek száma szaporodni fog. Nem kicsit, nagyon.

Világválság? Milyen világválság? Orbán szerint Magyarország gazdasági  helyzete alapjában véve nem függ a nemzetközi gazdasági helyzettől, mert ha ez lenne a helyzet, akkor miért kellene egyáltalán politikusokat leváltani, illetve újakat választani. Nahát, eddig én erre nem is gondoltam!

Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."