rss      tw      fb
Keres

Tállai András: Bihartorda országos példa lehet

MTI 2012. március 1., csütörtök 13:58

Tállai András államtitkár szerint a Hajdú-Bihar megyei Bihartorda országosan is példát mutatott, amikor nemcsak segítséget kért problémái megoldásához, hanem hagyományaira építve, a mezőgazdasági mintaprogrammal tesz is az ott lakók boldogulásáért.

A Belügyminisztérium önkormányzat államtitkára erről csütörtökön beszélt, amikor felavatatta a falu szociális boltját, s átadta azt az MTZ traktort, amit a Start munkaprogram keretében pályázaton nyert az önkormányzat.

Az önkormányzat két nyertes pályázatával - a mezőgazdasági mintaprogrammal és a belvízrendezési projekttel 55 helyi lakosnak, a munkanélküliek egyharmadának biztosít munkát - tette hozzá Tállai András.

Ismertetése szerint a településen a mezőgazdasági mintaprogram keretében két fóliaházban zöldséget termelnek, egyben facsemetéket fognak nevelni.

A zöldségeket a gyerekek és az idősek étkeztetésében használják fel, a többit a helyi szociális boltban olcsón értékesítik. A boltot és a közétkeztetést is az önkormányzat nonprofit közhasznú társasága működteti, amire kevés példa van az országban - jegyezte meg Tállai András.

Az önkormányzati államtitkár szerint a bihartordai példa is igazolja, hogy életszerű az új Start munkaprogram: "aki akar, tud vele élni"

Tállai András felidézte azt is, hogy Módos Imre, a település fideszes polgármestere február elején, a leghidegebb napokban levélben kért segítséget, hogy a településen élő, nehéz helyzetű embereket szénnel segítsék, amit a közmunkaprogramból származó jövedelmükből részletfizetéssel egyenlítenének ki.

Ezen túlmenően a rászorulók napi egyszeri meleg étkeztetésének a költségeihez kért segítséget a rendkívüli hidegre tekintettel a polgármester.

Módos Imre csütörtökön beszámolt arról, hogy Tállai András közbenjárására a falu segítségére sietett a Mátrai Erőmű, amely 600 mázsa lignitet ajándékként, további 1400 mázsát kedvezményes áron bocsátott a település rendelkezésére. Ezen túlmenően a cég 5 millió forinttal támogatta a helyi meleg étkeztetést - jelezte a polgármester.

Derekas Barnabás, a Mátrai Erőmű stratégiai igazgatója jelképesen a szociális bolt átadóján nyújtotta át cége adományát Módos Imre polgármesternek.

Elmondta, hogy a Mátrai Erőmű két bányájában az idén 200 ezer tonna lignitet termeltek ki lakossági értékesítésre.