rss      tw      fb
Keres

Hógolyóból lavina



Interjút adott a 168 órának (Kikérem magamnak, 168 óra 2012. március 8.) Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Ebben kifejtette annak az újszerű, offenzív kormányzati kommunikációnak az elméleti hátterét, amelyre újabban egyre többet költ a kormányzat.

Ennek a lényege – Kovács kormányzati államtitkár szerint –  a bátorság. Nem kell megijedni senkitől. „Éltem, tanultam eleget Nyugat-Európában. Ennek az országnak semmiféle szégyenkeznivalója sincs, kikérem magamnak, hogy demokráciából bárki kioktasson minket.”  Hogy miért teszik meg mégis? Ennek okát az államtitkár azokban a ránk nézve negatív sztereotípiákban látja, amelyeket két-háromszáz éve alakított ki „a magát felsőbbrendűnek tekintő Nyugat-Európa”. De ezt visszautasítjuk, „nekünk ne diktáljon senki”.

Az országunkat  illető bírálatok másik okát az államtitkár „a magyar baloldal”-ban látja,  amely „hangosan kiabál és nemzetközi kapcsolatait használja fel belpolitikai célokra”. Az így kialakított „torz, balos interpretáció végighullámzik a külföldi sajtón”.

Márpedig: „a fals információk hógolyóként kelnek útra, s lavinaként végzik”. Roppant szemléletes és pontos helyzetleírás. És nagyon időszerű. Éppen most kaptuk telibe azt a lavinát, amelyet néhány hazai hógolyó indított útjára.

A Spiegel online kiadása beszámol Orbán Viktornak a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara rendezvényén március 8-án elmondott beszédéről, amelyben az EU eljárását „buta politikának” nevezte, s kijelentette, hogy ezzel a gondolkodásmóddal „egy vidéki kócerájt sem lehetne eligazgatni”.

A Die Welt egyik e heti publicisztikájában a magyar kormánypártok által megtűrt lapokban megnyilvánuló antiszemita uszításra hoz példákat.

A német sajtó utoljára 1989-ben foglalkozott sokat Magyarországgal. A német média tükre akkor egy kicsi, de bátor és szabadságszerető nemzetnek mutatott bennünket. Amely példamutatóan szolidáris más népekkel: segítséget nyújt az NDK-ból elinduló, szabadságra vágyó német polgároknak.

Ma a német média a snorert, a pökhendi koldust látja és láttatja bennünk. Aki nem kér, hanem hangosan követel, s közben még ordenáré módon sértegeti is az adományozót, mert így kívánja a (nemzeti) önbecsülése. Meg persze a kormányzati kommunikáció elmélete.

(Huszár Ágnes)

__________________

Lásd még válogatásunkat Kovács Zoltán idei szerepléseiből: Kovács államtitkár ezúttal a Gazeta Polskának és a Rzeczpospolitának beszélt a „nemzetközi hisztériáról” ( a szerk.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!