rss      tw      fb
Keres

Március 15. - Lengyel-magyar együttműködés a Patrióta Európa mozgalomban

MTI 2012. március 15., csütörtök 12:46

A Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), a Gazeta Polska című lengyel hetilap és háromszáz klubjának képviselői csütörtökön Budapesten szerződést írtak alá arról, hogy együttműködnek a Patrióta Európa Mozgalomban.

A Polgárok Házában tartott eseményen Csizmadia László, a CET elnöke azt mondta, a mozgalom célja a "civil nemzetépítés", civil kontroll gyakorlása Európa felett. Európa szerkezete "recseg-ropog", "a pénzhatalom térdre kényszerített" minden uniós tagállamot - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy éppen ezért olyan civil összefogásra van szükség, amely nem bal- vagy jobboldali irányultságú. A Patrióta Európa Mozgalomnak az egész földrészre ki kell terjednie, hogy "ajtót nyisson minden kormány felé" - emelte ki.

Tomas Sakievicz, a Gazeta Polska főszerkesztője arról beszélt, hogy hetilapja körül társadalmi mozgalom bontakozott ki, háromszáz klub szerveződött az olvasóikból. Ezeknek a kluboknak a tagjai a patrióta, keresztény értékeket tartják fontosnak - mondta.

Ryszard Kapuscinski, a Gazeta Polska-klubok elnöke kiemelte: a 2005-től alakult klubokhoz olyanok csatlakoztak, akik nem akarnak belépni politikai pártokba, de felelősséget éreznek Lengyelország sorsa iránt. Remélhetőleg hosszú évekig tartó, gyümölcsöző kapcsolatot sikerül kiépíteni a magyar civilekkel - hangoztatta.

Bodó Barna, a CET alelnöke, az Erdélyi Magyar Civil Szövetség elnöke elmondta, Európában hitelesen kell megjeleníteni minden nemzet érdekeit, és ezért van szükség a Patrióta Európa Mozgalomra.

A Patrióta Európa Mozgalom februárban alakult azzal a céllal, hogy Európa közös értékeit hirdesse és védje, összefogva valamennyi európai civil szervezettel.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője bejelentette: pénteken együttműködési megállapodást köt a Gazeta Polska és a Magyar Hírlap, hogy segítsék a két ország közötti információáramlást. A dokumentumban kijelentik, mindkét lap elkötelezett a sajtószabadság mellett - hangsúlyozta.

Csizmadia László úgy fogalmazott, reggel befutott "a lengyel expressz" a Nyugati pályaudvarra, csaknem ezer lengyel érkezett, hogy tisztelegjen március 15. emléke előtt, és szolidaritását fejezze ki a magyarokkal, a magyar kormánnyal.

Tomas Sakievicz kijelentette: a lengyelek Magyarországra "a szólásszabadság oázisaként" tekintenek.

Az eseményre szóló meghívóban azt írták, "a történelmi lengyel-magyar barátság keretében" több száz lengyel jelezte, hogy a március 15-i ünnepségeken részt kíván venni. Fogadásukat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Együttműködési Tanácskozás szervezte, utazási és szállásköltségeiket pedig a lengyelek maguk fedezik.

Bayer Zsolt újságíró, a Békemenet Magyarországért Egyesület egyik alapítója korábban úgy nyilatkozott, hogy a budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.