rss      tw      fb
Keres

A holland egyház fiúkat kasztráltatott az 50-es években

MTI 2012. március 17., szombat 16:51

A holland katolikus egyház több fiatal fiút kasztráltatott az 50-es években, hogy "kigyógyítsa" őket állítólagos homoszexuális hajlamukból - írta szombaton az NRC Handelsblad.

A lap forrásainak legalább tíz ilyen esetről van tudomásuk. Az állítások alapját az egykori műtéti beavatkozások elszenvedőinek vallomásai, orvosi jelentések, magánlevelek és ügyvédi dokumentumok képezik.

A kasztráltak olyan kiskorú fiúk voltak, akiket korábban katolikus iskolákban vagy internátusokban egyházi személyek megrontottak. A sebészeti beavatkozásokra az egyház fennhatósága alá tartozó pszichiátriai klinikákon került sor; a műtétek indikációja úgy hangzott, hogy a gyerekeket "meg kell szabadítani a betegségüktől".

Hollandiában tavaly decemberben tették közzé egy vizsgálóbizottság jelentését, amelyből kiderült: 1945 után az ország katolikus egyházi intézményeiben több tízezer gyermeket rontottak, illetve erőszakoltak meg. Jóllehet már akkor felmerült annak a gyanúja, hogy sor került kasztrálás mint "a homoszexualitás gyógyítását célzó terápiás módszer" alkalmazására, ez a körülmény nem került bele a jelentésbe.

Wim Eijk, Utrecht érseke decemberben bocsánatot kért a visszaélések elszenvedőitől, majd a jelentés nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott, hogy annak tartalma "szégyennel és fájdalommal tölt el".