rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 21.

Miért fontos a Velencei Bizottság állásfoglalása?
Forgács Imre, a Bajnai-kormány volt igazságügyi és rendészeti minisztere


Forgács Imre: - Az előbb hallottam a kollégámat nyilatkozni a Velencei Bizottság-ügyben, és megmondom őszintén, hogy kicsit meg vagyok döbbenve ettől. Ugyanis én egy ilyen relativizálást éreztem ki a miniszter úr szavaiból. Na most nyilvánvaló, hogy ez a nagyon színvonalas és komoly műsor azért nem arra van, hogy volt miniszterek vitafóruma legyen.

Bolgár György: - Pedig érdekes az is, úgyhogy nem bánom.

– De azért hadd mondjam, én úgy gondolom, hogy ez egy borzasztóan fontos dokumentum szakmai és politikai szempontból is. Tehát minden figyelmet megérdemel. És miután egy elég bonyolult kérdésről van szó, nagyon félre lehet tájékoztatni a közvéleményt, hogy miről szól a történet. Egyfelől vannak nagyon fajsúlyos, politikailag fajsúlyos megállapításai, amikor azt mondja a dokumentum, hogy az egész reform, tehát az igazságszolgáltatás egész reformja mint olyan fenyegeti az igazságszolgáltatás függetlenségét. És egy olyan egyedülálló rendszert vezettek be az igazságszolgáltatás adminisztrációjába, ami egyetlen európai országban sem létezik. Ez egy idézet volt a dokumentumból.

– Igen. Hát ez drámai megállapítás. Ilyen nincs.

– Vagy azt mondja például, hogy az a hatalomkoncentráció, ami az Országos Bírósági Hivatal elnöke kezébe került, ez egyetlenegy tagállamban sem létezik az Európa Tanács negyvenhét tagja közül. Tehát itt nemcsak az Európai Unió tagállamairól van.

– Mert Azerbajdzsán is benne van.

– Igen. Tehát ezek hihetetlen súlyú dolgok, és a helyzet szerintem az – és ugye ez egy szakmailag is nagyon alaposan előkészített anyag, szakmai szempontból is rengeteg megszívlelendő tanulsága van –, amit Bolgár úr nagyon jól összefoglalt, hogy itt valójában ez a gyors módosítás, amit a kormány március 19-én benyújtott, ez pontosan olyan technikai javaslatok sokaságából áll, amelyekkel el lehet terelni a figyelmet ezekről a fajsúlyos dolgokról.

– Nem lehet, hogy ennek szólt Takács Albert szkepszise? Hogy hát itt majd el fognak vacakolni különböző pontokkal, de az lett volna a jó, ha nem is kell beleszólni kívülről.

– Ebben teljesen igaza van Takács Albertnek, na de hát akkor mondjuk ki, hogy miről szól a történet. A történet arról szól, hogy például a Velencei bizottság kifogásolja, hogy nincsenek rögzítve azok a szempontok, amelyek alapján a Bírósági Hivatal elnöke más bíróságokat jelölhet ki. Ez ugye egy nagyon fajsúlyos dolog, és aki bármit is az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban mondani akar, annak ezzel foglalkoznia kell.

– Miniszter úr. Miután az időnk lejár, megkérhetem arra, hogy holnap beszéljünk erről hosszabban? Mert abszolút érdekel amit mond, mert a dolog rendkívül fontos, szimptomatikus, tehát az, hogy itt mit fog csinálni a kormány, hogyan reagál egy ilyen intézménynek a jelentésére, milyen tanulságokat von le belőle, hogyan változtatja a jogszabályokat és mennyire lényegre törő az, amit ez a külső szakértői testület megállapított, ez szerintem nagyon fontos, nemcsak ezekben a napokban, ez évekre hatóan fontos volna.

– Természetesen egyetértek Önnel, és ha megkeresnek, akkor szívesen.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái