rss      tw      fb
Keres

Janukovics nyerte az ukrán elnökválasztást az exit poll-eredmények szerint

MTI 2010. február 7., vasárnap 20:15

Szoros versenyben Viktor Janukovics vezet a vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson Julija Timosenko kormányfő előtt az exit poll eredmények szerint, aki egyelőre nem hajlandó elismerni a vereségét.

A szavazóknak az urnától való távozásakor való megkérdezésén alapuló országos felmérés szerint az ellenzéki pártvezető a szavazatok 48,7 százalékára számíthat, ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt a szavazók 45,5 százaléka támogatta.

A GfK Ukraine felmérése szerint Janukovics a szavazatok 49,8 százalékát kapta, Timosenko pedig 45,2 százalékot.

Amennyiben a választás eredménye megerősíti a felmérések eredményét, az az 59 éves volt gépészmérnök visszatérését jelenti a 2004. évi elnökválasztáson a tömeges csalások és a demokráciadeficit miatt kitört, "narancsszínű forradalomban" elszenvedett csúfos vereség után.

A kis szavazatkülönbség miatt azonban nem zárható ki, hogy Timosenko megóvja az eredményt. A "narancsszínű forradalom" egykori "lelke" a héten azzal fenyegetőzött: ha az ellenfél csal, ismét az utcákra szólítja a népet.

Julija Timosenko vasárnapi esti sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó beismerni a vereségét. Mint mondta, az exit poll eredmények alapján túl korai következtetéseket levonni.

Olekszandr Turcsinov, Timosenko kampányfőnöke az exit poll eredmények közzététele után újságírók előtt hangsúlyozta: a két jelölt szavazati aránya közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van. "Sajnos, nem tudtuk elkerülni a tömeges csalásokat" - jelentette ki.

Anna Herman, a Janukovics vezette Régiók Pártja elnökhelyettese szerint az ellenzéki pártvezető "abszolút győzelmet" aratott, és Timosenkónak nincs mit keresnie a bíróságokon. Le kell higgadnia, és belenyugodnia a vereségbe, ahogyan akkor szokás, ha veszít az ember - mondta Herman.

Elemzők szerint a jelentéktelen szavazatarány-különbség azt jelenti, hogy komoly harc folyik majd a végeredményért. A vesztes minden bizonyára megóvja majd az eredményt - vélte Jurij Jakimenko, a Razumkov kutató központ munkatársa. Mihajlo Pohrebinszkij politológus értetlenségét fejezte ki az exit-poll eredmények előtt. Mint mondta, ő 5-6 százalékpontos különbségre számított. Timosenkónak be kell ismernie a vereségét, de nem fogja. Pohrebinszkij szerint sok függ a megfigyelők véleményétől.

A 46 millió fős volt szovjetköztársaságban a vasárnapi második fordulót keserű és durva kampány előzte meg az oroszajkú, több donyecki nagyvállalkozó támogatását élvező ellenzéki vezető és a 49 éves, európai normák mellett érvelő, de sokak által populistának és kiszámíthatatlannak tartott kormányfő között.

Bárki is lesz végül az elnök, nem lesz könnyű feladata: súlyos gazdasági válságból kell kivezetnie az országot, és megvalósításra várnak azok reformok is, amelyekkel az európai integrációt célul kitűző Viktor Juscsenko vezette Ukrajna az elmúlt öt év alatt az Európai Unióval szemben adós maradt.