rss      tw      fb
Keres

Az esztergomi népszavazásrólRossz érzéssel olvastam az esztergomi népszavazásról szóló híreket, kommenteket. Ennek oka nem pusztán a szavazás eredménye volt, hanem az is, hogy a megfogalmazott vélemények figyelmen kívül hagytak egy fontos, nyilvánvaló tényt. A választás eredményének kiértékelésére gondolok, amely ellentmond a józan ész szabályainak. De úgy tűnik, ez senkit sem zavart különösebben.

Gondoljunk bele. Az adott eredmény nem volt elegendő az igen vélemény elfogadásához. De ha lett volna még 4000 „nem” szavazat, az már az igen szavazatok fölényes győzelmét jelentette volna. Nem furcsa ez? Azzal, hogy ilyen abszurd szabályokat természetesnek veszünk, önmagunkat is minősítjük.

Ezenkívül méltányosnak is kell lennünk mások, például az esztergomiak iránt. Többen bírálták őket amiatt, hogy nem támogatták egyértelműen a szavazáson megfogalmazott javaslatokat. Ez a vád igazságtalan. Az esztergomi szavazás eredménye egyértelmű volt, és az egy normális szavazási rendszerben az igenek győzelmét jelentette volna. Az, hogy egy ostoba értékelési rendszert választottak, nem az esztergomiak hibája.

(Major Péter)

_____________

Lásd hírösszeállításunkat EsztergomrólHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!