rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 2.

Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője


Bolgár György:
- Néhány héttel ezelőtt láttam Önt az ATV-ben Kálmán Olgával, aki mindenáron meg akarta tudni, hogy Ön-e a Fidesz-KDNP főpolgármester- jelöltje. Ön nem adott teljesen egyértelmű választ, illetve a végén oda jutottak, hogy még nincs senki hivatalosan megnevezve, úgyhogy nem kell ezt erőltetni. Azonban nemrég, a kormány megalakulása után, a Kossuth téren Kósa Lajos, debreceni polgármester mondott a budapestieket felszólító és cselekvésre ösztönző beszédet, hogy végre vegyék át a várost a szociálliberálisoktól. Az ember azt várta volna, hogy Tarlós István mond egy ilyen beszédet, nem pedig a debreceni polgármester. Szóval túl messzemenő következtetés, ha azt gondolom, hogy ezek szerint még nincs lefutva, hogy ki a főpolgármester-jelölt? Esetleg még vidékről is bejelentkezhet egy fideszes?

Tarlós István: - Beszéljünk, akkor komolyan erről a kérdésről. Amíg az ember él, addig remél. Így van ez a szocialistának és liberálisnak nevezett körökkel is. Lehet reménykedni akár abban is, hogy egy icipici faluból nevezik a főpolgármester-jelöltet. Ami Kálmán Olgát illeti, talán férfitársaim számára érthető módon, ő a puszta megjelenésével is zavarba hoz. Talán ez volt az oka annak, hogy nem adtam neki azt a választ, amit szívem szerint és agyam szerint is adtam volna. Nem érdemes másban reménykednie Demszky Gáboréknak sem, másnak sem. Ennyit tudok mondani.

- Úgy érti, hogy Önön kívül nem érdemes másban reménykedni?

- Így értem, igen. Ami pedig Kósa Lajos barátomat illeti, ő természetesen nem debreceni polgármesterként, hanem a Fidesz ügyvezető alelnökeként mondta el, amit elmondott. Ezt velem egyeztette, és nekem segített vele. Úgy gondolom, hogy tartalmilag teljesen igaza volt. Ő keresetlen szavakkal elmondott valamit, aminek a lényege igaz volt. Én talán egy kicsit diplomatikusabban fogalmaztam volna. De maradjunk annyiban, hogy Kósa Lajos nekem segített.

- Azt írták ma a Heti Válasz című, a Fideszhez közelálló hetilapban, illetve annak online változatában, hogy egyértelműen Ön a főpolgármester-jelölt. Emellett egy érdekes újdonsággal is szolgáltak. Azt írták, hogy Rogán Antal az V. kerületi polgármester, viszont szuper főpolgármester-helyettes lehet. Ebben mennyi az igazság?

- Gondolhatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr, nem véletlenül jelentette be félhivatalosan az utóbbi fél évben az én jelöltségemet. Aki érzelmileg nem vészesen elfogult, az ebből sok mindent kiolvashatott. Ami pedig a reménybeli helyetteseket illeti, a következőket tudom mondani. Egyrészt a választáson túl kell lenni, ezt a választást meg kell nyerni. Én egyértelmű kategóriákat akkor alkalmaznék, ha mindezen túl vagyunk. Akár a saját vonatkozásomban, akár az elképzelt helyettesek vonatkozásában. Ha lehet tervezni vagy érdemes elképzeléseket mondani, akkor én a Heti Válasz értesüléseit nem cáfolnám. Leszámítva azt az apróságot, hogy ez a „szuper” jelző, egy kicsit eufemisztikus. Ha ebben a városban, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes úr után, van valakinek kedve a „szuperhelyettes” jelzőt magára venni, ám legyen. Egyébként kétségtelen, hogy a két említett urat én erősen támogatom.

- Tehát Önnek semmi kifogása nem volna Rogán Antal ellen, akiről tudjuk, hogy a Fidesz egyik meghatározó politikusa, ráadásul sikeres kerületi polgármestere.

- Így van. Azt tudom mondani, hogy Rogán Antal barátom ellen valóban semmi kifogásom nincs. Támogatni fogom a főpolgármester-helyettesi kinevezését, amikor ennek eljön az ideje. Azonban György Istvánt is meg kell említenem, aki pedig régi jó harcostársam. Ahogy mondani szokták, együtt húztunk csizmát még 1990-ben. Ő három cikluson – vagyis tizenkét éven - keresztül volt Kőbánya polgármestere, és az én szubjektív megítélésem szerint, a budapesti polgármesterek közül, minden idők egyik legjobbja volt. A programunk összeállításánál most is kulcsszerepet játszott, és kiválóan tudunk együtt dolgozni.

- Nahát, mintha már össze is állt volna a budapesti vezetőcsapat. Már csak a választás van hátra.

- Azért ne szaladjunk előre az időben. Mindenről illik feltételes módban beszélni. Át kell menni a hídon, meg kell mászni a várfalakat. Még nem fújták le a meccset. Tehát minderről csak azért beszéltem, mert Ön kérdezett, magamtól nem beszéltem volna róla.

- Igen, köszönöm. Ugyancsak ez a Heti Válasz cikk írja, hogy ha véletlenül nem jönne össze a Fidesznek a többség a fővárosban, akkor az LMP-vel kötnének koalíciót. A Jobbik és az MSZP nem jöhet szóba, bár Ön korábban többször mondta, hogy szívesen felajánlana egy főpolgármester-helyettesi posztot szocialistának is. De ezek szerint a dolog annyiban változott, hogy mivel az LMP viszonylag erős a fővárosban, akkor inkább hozzájuk közelednének. Ez valóban így van?

- A következő a helyzet. Ha Ön is emlékszik, az én éveken keresztül, úgy érzem, barátságosan tett javaslatomat, mintha a fővárosi MSZP vezetői kategorikusan visszautasították volna, a nem túl távoli múltban. Azonkívül voltak olyan történések, és olyasmikre derült fény az elmúlt időszakban, ami ezt a dolgot erősen megnehezíti. És az LMP-vel kapcsolatban ilyen történetek nem fogalmazhatók meg, egyáltalán nem lehet kizárni, hogy az LMP-vel kialakulhat egy szakmai együttműködés, ha az élet úgy hozza.

- De azért ugye nem mindegyik szocialista képviselőt írták le, mint például Hagyó Miklóst? Tehát Ön sem általánosít, és akár még akadhat olyan is, akivel Ön együtt tud dolgozni, nem?

- Akadhat olyan, de én ezt a személyt nem a jelenlegi budapesti vezetők soraiban keresem, mert amint megfogalmaztam, én azok közé tartozom, akik soha nem fogják elhinni, hogy amennyiben Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes úr megtette mindazt, amivel vádolják, akkor ezt ő valamilyen harcosként tette. Azt nem állítom, és nem is gondolom, hogy az MSZP budapesti vezetői azonos szerepet játszottak ebben, de hogy a budapesti MSZP-nek halvány fogalma sem volt, hogy mi történik a titokszobák mélyén, a kabinet- és frakció-összejöveteleken, az nem hangzik valami életszerűnek.

- Visszatérve Kósa Lajos beszédére. Ön azt mondta, hogy egyes esetekben diplomatikusabban fogalmazott volna. Tudna példát mondani?

- Például, ami Demszky Gábor főpolgármestert illeti, én egy picikét másként gondolkodom róla. Annak ellenére, hogy Demszky Gábor minden alkalmat megragad, hogy rólam negatívan szóljon, én még szeretnék igazságos lenni. Azt én nem feltételezem, bár természetesen az igazságot nem tudom, hogy például Demszky maga a kasszába nyúlt volna vagy ilyenre adott volna utasítást. Nem így ismertem meg. Emlékeim szerint nem ilyen normák és értékrend szerint él. Azonban más vonatkozásban mégiscsak van igazságtartalma Kósa Lajos barátom szavainak. Hiszen vezetői vagy politikai szempontból valóban nem lehet más következtetést levonni, minthogy Demszky Gábor alkalmatlan volt. Hiszen meg lehet nézni a BKV-t, a gyógyfürdőket, a közterület-fenntartókat, a Főtávot, a Vidámparkot és még ezek mellett ügyek százait. Hiába voltak az ellenzéki figyelmeztetések. Aki ennyi éven keresztül, első számú vezető létére nem képes tájékozódni, és egy kis rendet vágni, hogy ilyen kaotikus, drámai helyzet ne állhasson elő, annak a vezetői képességei a legenyhébben szólva is megkérdőjelezhetőek. Vagyis nekem jogi értelemben Demszky Gáborról nem annyira rossz a véleményem, ellenben politikai vezetői alkalmasságát tekintve tökéletesen egyetértek Kósa Lajossal.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái