rss      tw      fb
Keres

Önkénteskedésre buzdító kampány Nagy-Britanniában a királynő gyémántjubileuma alkalmából

MTI 2012. március 31., szombat 15:43

Önkénteskedésre buzdító kampány indul Nagy-Britanniában II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából.

A Jubileumi Óra (Jubilee Hour) elnevezésű program a jövő hónapban veszi kezdetét. A szervezők reményei szerint több mint egymillió ember fog csatlakozni a kampányhoz, amely ezzel a legnagyobb számú önkéntest mozgósító kezdeményezés lehet a második világháború óta. A több mint hetven támogató között szerepel egyebek között a nemzeti örökségvédelmi alap, a Nők Intézete és a nyugat-yorkshire-i rendőrség is.

Az egyórányi önkénteskedés ötlete a walesi herceg pakisztáni jótékonysági alapítványát (Prince of Wales's Pakistan Recovery Fund) vezető John O'Brientől származik. Az önkéntesek egy internetes oldalon keresztül léphetnek majd kapcsolatba a segítségre szoruló magánszemélyekkel, szervezetekkel, illetve projektekkel. A honlap a jelentkezők postacíme alapján fogja felsorakoztatni számukra a közelükben lévő önkéntességi lehetőségeket.

"Az ötlet eredetileg egy barátomtól származik, aki Dél-Afrikában találkozott hasonló kezdeményezéssel, ahol az emberek Nelson Mandela előtt rótták le a tiszteletüket egyórányi önkéntes munkával" - idézte O'Brient a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

Mint hozzátette: az Egyesült Államokban Michelle Obama kezdeményezésére valósult meg egy hasonló kampány, amelynek célja a veterán katonák megsegítése volt. Nagy-Britannia esetében pedig kézenfekvőnek tűnt, hogy az uralkodó trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából hirdessünk meg hasonló szellemiségű programot.

O'Brien rámutatott: "Senkinek nem fogjuk előírni, hogy mikor, mit csináljon. Olyan könnyedséggel fog zajlani a dolog, mintha valaki csak lesétálna a sarokra, és rendbe tenné az idős szomszédja kertjét". A szervezők reményei szerint az első önkéntesek májusban kezdik meg a munkájukat.