rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 3.

Wieszt János jelenleg független, korábban szocialista önkormányzati képviselő


Bolgár György:
- Képviselő úr, Ön belekeveredett egy furcsa ügybe, és váltig állítja, hogy Ön áldozat. Azt mondja, hogy ártatlan elszenvedője ennek az ügynek, mert egy manipulatív politikai támadás célpontja volt. Miközben azt látja az ember a videókon, a televízióban, és azt olvassa, hogy Ön átvett évekkel ezelőtt egy borítékot egy vállalkozótól. Nehéz ezt másképp magyarázni, mint úgy, hogy Ön akkor csúszópénzt fogadott el. De hogyan magyarázza ezt Ön, mi az Ön verziója, és hogyan lehet Önnek hinni?

Wieszt János: - Nehéz dolog valamit három év után bizonyítani. De ebben az esetben szerencsém van, mert tudom bizonyítani, hogy egy kölcsönt vettem át, és a kölcsön átvételekor egy váltót is írtam. A váltót természetesen odaadtam, és amikor nem sokkal később visszafizettem a kölcsönt, kétmillió forintot, akkor visszakaptam ezt a váltót. Ez a váltó birtokomban van, és meg is mutattam a TV2 egyik műsorában.

- Ha ez így van, akkor hogyhogy nem visszakoztak azok, akik ezt az ügyet kirobbantották?

- Ezt talán tőlük kellene megkérdezni. Én tudom, hogy nekem igazam van.

- Azt lehet bizonyítani, hogy az a váltó, amelyet Ön kiadott, illetve amikor visszafizette a pénzt, akkor visszakapott, az ezzel a bizonyos borítékos pénzátadással kapcsolatos? Lehet az időpontokat pontosan igazolni?

- A videón nem tudom, milyen időpont szerepel, illetve onnan tudom, hogy a váltón milyen időpont szerepel. Ez 2007. április 2-a, ha jól emlékszem, mert nincs előttem a váltó.

- Miért volt arra szüksége Önnek, annak idején, hogy kölcsönt vegyen fel egy vállalkozótól? Hiszen akkor kamarai főtitkár is volt, meg önkormányzati képviselő is. Az ilyen dolog általában kínos. Az ember igyekszik elkerülni, hogy kölcsönt vegyen fel, de ha már meg kell tenni, akkor inkább egy barátot próbál találni, nem pedig egy olyan üzletembert, akivel esetleg üzleti kapcsolatban is áll.

- Ő nem egy üzletember volt, nem volt semmiféle hivatali kapcsolatom vele. Ez egy baráti kölcsön volt.

- Ön mennyi idővel később fizette vissza ezt a kölcsönt?

- Három hónappal később.

- Tehát kölcsönt vett fel, három hónappal később visszafizette, és erről papírja van.

- Így van. Ráadásul ezt a váltót, amit véletlenül megőriztem és elő tudtam keresni, az ügy kirobbanása előtt elvittem egy jegyzőhöz, hogy hitelesítse.

- Ha ez így van, Ön nyilván megmutatta ezt az igazolást vagy bizonyítékot a saját pártjának is, amely néhány napot adott Önnek, hogy tisztázza magát. Aztán mégis úgy döntöttek, hogy Ön nem tisztázta magát, ezért kérték, hogy távozzon a pártból, pontosabban, hogy függessze fel a tagságát.

- Igen, és én ezt megtettem. Ha ők úgy érzik, hogy árthatok a pártnak, akkor úgy gondolom, ez a legkevesebb.

- De miért nem fogadták el az Ön bizonyítékát? Hiszen nyilván látták.

- Erről nem engem kell megkérdezni.

- De akkor ez mégis hogyan zajlott? Kinek mutatta meg, hogy kérem szépen, itt a bizonyíték arról, hogy én nem csúszópénzt kaptam, hanem kölcsönt, és vissza is fizettem?

- Ez a televízió nyilvánossága előtt történt.

- Az, hogy a saját pártja vezetőinek megmutatta?

- Így van. Igen.

- Vagy úgy érti, hogy a televízió nyilvánossága előtt mutatta meg, és ezt láthatták a szocialista vezetők is? De miért nem mutatta meg nekik személyesen? Hátha akkor jobban elhiszik.

- Erre nem volt alkalmam.

- Arra nem volt alkalma, hogy mondjuk Lendvai Ildikóval személyesen beszéljen?

- Nem.

- Tényleg nem volt alkalma?

- Tényleg nem.

- De hát ez kínos Lendvainak is, meg az MSZP vezetésének is. Mondhatták volna, hogy jöjjön Wieszt úr, beszéljük ezt meg, lássuk, hogy mi ez, és akkor talán mi mint párt is másként tudunk a dologhoz hozzáállni. Nem akarták Önt fogadni?

- Én fel lettem szólítva. Beszélgettem természetesen Szabó Vilmossal is arról, hogy ez történt.

- De a pártnak elvileg érdeke volna, hogy ne keveredjen bele egy esetleges korrupciós botrányba, Önnek pedig érdeke, hogy az Ön neve tiszta maradjon, és ne legyen korrupcióval vádolható.

- Így van, ezért harcolnom is kell.

- De találkozniuk is kellene, hogy kölcsönösen tisztázzák, mi a valós helyzet, és ha Ön bizonyítani tudja, hogy itt nem volt szó korrupcióról, akkor az a pártjának is segít, nem? Ezért gondoltam, hogy a találkozó is érdeke lett volna mindkettejüknek.

- Én is így látom.

- Azt mondja meg nekem, hogy eljárás indult már Ön ellen vagy megjelent már Önnél a rendőrség és kérdezősködött, vagy behívták, hogy meséljen erről, vagy nem történt semmit?

- Azért beszéltünk meg egy találkozót a főügyészséggel, mert én rágalmazási pert indítottam ebben az ügyben. Ez a találkozó, ha jól emlékszem, jövő héten szerdán lesz.

- Meghallgatása lesz az ügyészségen?

- Így van.

- És arról nem tud semmit, hogy a kirobbantott állítólagos korrupciós ügyben elkezdték-e a vizsgálódást? Ebben az ügyben senki nem szólt Önnek?

- Senki. Felvilágosítást sem kaptam. De így volt ez akkor is, amikor Kupper úr korábban támadásokat indított ellenem. Egyszer csak mindenfelé nyilatkozott, hogy belekeveredtem valamilyen ügybe. És a végén kiderült, hogy abban az időpontban, amikor valakit feljelentettek, én épp a Fővárosi Közgyűlés ülésén ültem és szavaztam.

- És mit gondol, miért éppen Wieszt János zavarja Kupper Andrást vagy a Fideszt? A választásokat már megnyerték, a fővárosi választások is inkább nekik állnak, mint az MSZP-nek, miért pont Wieszt János zavarja őket?

- A XI. kerületben kétesélyes a meccs. Molnár Gyula egy nagyon jól teljesítő polgármester, szeretett polgármester, akit nagyon nehéz leváltani. El tudom képzelni, hogy Kupper úr csináltat egy közvélemény-kutatást.

- Ha már Molnár Gyulát is említette, ő nemcsak XI. kerületi polgármester, hanem a szocialisták egyik fővárosi vezetője. Vele megbeszélte ezt? Vagy neki megmutatta például ezt a bizonyos váltót?

- Igen.

- És számára meggyőző volt?

- Igen.

- Akkor talán érdemes volna továbbmennie, és addig ütni a vasat, amíg még meleg, mert hátha a rágalmazás mellett elkezdődik az eljárás is Ön ellen. Talán még mindig jobb, ha Ön tisztázza magát előre vagy próbálja minél több helyen tisztázni magát, minthogy azt várja, hogy mikor idézik be Önt.

- Igen, ez az érdekem, ezt többször is mondtam, ez pontosan így van. Ha előkerülne egy eredeti felvétel, amit megvizsgál a nyomozóhatóság, biztos vagyok benne, hogy az engem igazolna. De más módon is állok a vizsgálatok elé.

- Már csak egy dolgot nem értek, és ezt is csak kvázi emberi alapon nem értem. Mi lehetett annak a vállalkozónak vagy üzletbérlőnek a bögyében, hogy három évig tartalékolta ezt a felvételt, majd előállt vele, hogy Önt ilyen helyzetbe keverje. Ha egyszer baráti viszonyban álltak, tegyük fel, hogy ez a baráti viszony később nem volt olyan baráti, de ehhez nagyon el kellett, hogy romoljon. Valami történhetett Önök között, ha ilyen bosszúra készült.

- Nem tudom, nem történt közöttünk semmi ilyesmi. Azonban Kupper úr azóta a költségvetési bizottság nagyhatalmú elnöke lett. Ő úgy gondolja, hogy ő lesz a következő polgármester. Ezért gondolom, az ígérgetéssel nem bánik fukarul.

- De ahhoz kellett neki egy videofelvétel is, hogy legyen mire ígérgetnie, ha egyáltalán ígérgetett. És ezek szerint, ez a videofelvétel meg lett őrizve három éven keresztül.

- Sőt, tovább lett fejlesztve.

- Tudja bizonyítani, hogy ez nem az eredeti felvétel?

- Én nem. Én tudom, hogy ez nem az eredeti felvétel, és ezt bizonyítani természetesen szakértők ügye.

- Elvitte már szakértőhöz?

- Nekem nincs meg az eredeti felvétel.

- Szóval Ön is csak a televízióban látta.

- Így van.

- Szóval Ön azt mondja, hogy ez a felvétel biztos nem az eredeti, ezt manipulálták, továbbfejlesztették, és az eset nem így zajlott.

- Igen.

- Hogyan zajlott igazából?

- Kölcsönt kaptam, a kölcsönt átvettem, és az ezt követő beszélgetést rögzíti a videónak ez a része, amit lejátszottak. A beszélgetésben egyébként elhangzik, hogy értse meg, hogy az ügyeknek megvan a maga, tőlem független menete. Én úgy gondolom, hogy ez is engem igazol.

- Tehát azt akarja mondani, ha valaki feltételezné, hogy csúszópénzt kapott, Ön akkor is azt mondta, hogy nem tud az érdekében külön lépéseket tenni, hanem csak a szabályoknak megfelelően tud eljárni.

- Így van.

- Mindenesetre Ön ezt azután mondta, hogy egy kölcsönt vett fel, nem pedig csúszópénzt.

- Igen, így van.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái