rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. április 6.

Az összes iskolát átadnák a baptistáknak
Bóth János, Vác előző, szocialista polgármestere


Bolgár György: - A mai Népszabadságban megjelent hír szerint a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában kezdhetné el már az új tanévet az összes váci oktatási intézmény, az óvodáktól kezdve az általános iskolákon át a középiskolákig. Hogy ez hogy történhet meg, vagy megtörténhet-e egyáltalán, milyen alapon, kinek és hogyan jutott eszébe, erről szeretném kérdezni. Ilyenről én még nem hallottam, ez teljesen abszurdnak látszik. Az-e vagy van ennek valami alapja?

Bóth János: - Számomra is furcsa az információ, éppen ezért sajtótájékoztatót kellett tartanunk a héten, mert jellemző, hogy március 22-én volt az utolsó képviselőtestületi ülésünk, és semmit nem hallottunk erről az ügyről. Aztán április 2-án, közel két hét múlva a polgármester úr összehívta az intézményeket, és közölte velük, hogy itt a lehetőség, két héten belül a szülők, illetve a tantestületek döntsék el, hogy szeretnék-e azt, hogy a Baptista Szeretetszolgálat működtesse az iskolákat. Számunkra is meglepő volt ez az egész, mert igazából a testület mint fenntartó erről információt nem kapott, és úgy gondolom, hogy két hét alatt érdemben erről sem a szülőknek, sem a tantestületeknek nemigen lehet dönteni, mert alapvető információk nincsenek birtokukban. Egyrészt azt gondolom, hogy az egyházi fenntartásnak is vannak előnyei, hátrányai, ezen kívül pedig a Baptista Szeretetszolgálat lehetőségei is adottak, illetve korlátozottak lehetnek. Amit referenciaként megadtak, az három óvoda, egy általános iskola és egy középiskola. És Vácott a legnagyobb középiskola, a Boronkay költségvetése önmagában nagyobb, mint a megadott öt referenciaiskola együttes költségvetése.

- Két dolgot nem értek. Az egyik, hogy milyen alapon mondana le az önkormányzat az összes oktatási intézmény működtetéséről? Más kérdés, hogy a kormány mit akar államosítani, hogyan, mert az állam éppen megteheti ezt is. De hogyan, miért akarna lemondani bármelyik felekezet számára? A másik viszont, hogy lehet az, hogy az összesről? Még ha adnának is egyet és azt is alapos egyeztetés, meggondolás, tárgyalás, megfontolás, anyagi és egyéb részletek tisztázása után a Baptista Szeretetszolgálatnak, abban nyilván nem volna semmi probléma. De hogy az összeset? Milyen alapon?

- Erre a kérdésre valószínűleg ketten sem tudunk választ adni, mert ha a testületet nem tájékoztatják, és én pedig nem látok a polgármester úr fejébe, akkor ebben érdemi választ nemigen tudunk adni, bár ő kereszténydemokrata támogatottságú, de függetlennek tartja magát, és a kereszténydemokraták az első ciklusban, még 90-94. között is hajlamosak voltak ilyen szempontból az ámokfutásra. Akkor a belvárosban az összes középiskolát a város szélén lévő Szérűskertbe, egy laktanyába száműzték. Természetesen ennek megvolt utána a politikai következménye a következő választáson. Hoffmann Rózsa egyébként képes a közoktatásban ámokfutásra, úgy gondolom, a helyi kereszténydemokraták is képesek erre.

- Mi volna a megfogható, látható haszna az önkormányzat számára annak, hogy átadja az összes iskolát? Kevesebb kiadás, de kevesebb befolyás, kevesebb gond, vagy elbocsátás lehet akkor, szóval mi a megfogható anyagi haszon ebben?

- Én hitel nélkül, adósság nélkül adtam át 2010 októberében az önkormányzatot. Jelenleg két és fél milliárdos a hiány, likvid hitelből fizetik most is a béreket. Év végével az állam átveszi a középiskolákat, de gondolom, ha előtte már szabadulna a mostani önkormányzat bizonyos terhektől, akkor lehet, hogy kisebb lenne ez a hiány. Lehet egy ilyen szándéka a jelenlegi városvezetésnek. Másrészt pedig azt látom, hogy az államnak való átadásban is nagy a bizonytalanság, igazából konkrét információk nincsenek, nagy bizonytalanságban vannak az intézmények és a pedagógusok, és adott esetben, ha jön egy konkrét ajánlat, akkor lehet, hogy elgondolkodnak rajta. Hogy aztán ez előnyös lesz, vagy nem, az a jövő titka.

- Nézzük a másik oldalról egy pillanatig. Az önkormányzat eddig ezeknek az intézményeknek a fenntartásáért kapta az állami normatívát.

- Így van.

- Hogy ez elég volt-e vagy nem, az egy másik kérdés, nyilván sosem elég. Az egyházak, köztük például a Baptista Szeretetszolgálat ugyanennyi pénzt kapnak vagy valamivel többet?

- Az egyházi fenntartók többet kapnak szerintem a normatívánál, de azt gondolom, hogy fontos egyébként, hogy maga az egyház, a fenntartó, milyen pénzügyi pozícióban van. Látjuk, hogy Vácott vannak egyházi óvodák, általános iskola is van meg középiskola, sőt főiskola is van egyházi fenntartásban, de a jelenlegi kurzus, azt gondolom, az egyházi fenntartású iskolákat támogatja plusz módon is.

- Már csak ideológiai szempontból is támogatják őket.

- Így van.

- De a Baptista Szeretetszolgálat eddig nem volt abban a pozícióban, hogy ilyen tömegű – ahogy Ön is utalt rá – intézményt működtessen. Akkor egyszerűen csak abban bízhatnak, hogy ebből a számukra az állam által biztosított nagyobb normatívából majd rendben meg fognak élni? Fenntartóként nekik is fel kell erre készülniük, kellene hozzá szakember, kellene hozzá hivatal. Nem lehet óvodákat, általános iskolákat, gimnáziumokat bármilyen szervezetnek anélkül működtetnie, hogy nem tesz bele energiát, pénzt, embert.

- Itt olyan próbálkozás van, hogy van négy középiskola, öt általános iskola, az óvodákról, úgy tudom, már lemondtak. Nem tudják előre, hogy hány iskolában dönt úgy a tantestület, illetve a szülői munkaközösség, hogy megpróbálkoznának ezzel a fenntartóval, így ezért mindegyiknél meghirdetik és biztos, hogy lesz egy-kettő – feltételezzük –, de ha csak egynél kezdenék el egy konkrét esetben, akkor lehet, hogy az nem jönne be. Tehát van egy ilyen hazárdjáték is, amit egyébként nem tartok szerencsésnek.

- Itt láttam a Népszabadságban, hogy a Szeretetszolgálat oktatási igazgatója szerint csak akkor fogadnák el vagy vennék át ezeket az intézményeket, ha a szülők meg a tanárok kétharmados többséggel állást foglalnának emellett.

- Ez nagyon bölcs elhatározás szerintem.

- De még akkor is azt mondom, hogy megkérdőjelezhető. Ha az összes intézményben megvolna a kétharmados vagy akár háromharmados többség, hol van akkor a világnézetileg független, elkötelezetlen oktatás lehetősége Vácott? Azért arra is szükség volna, ha valaki nem egyházi iskolába akarja járatni a gyerekét, akkor erre legyen lehetősége.

- Ez teljesen logikus. Feltettük mi is ezt a kérdést, de mivel a testület eddig még nem foglalkozott vele, sőt a szakbizottság sem, úgy gondolom, hogy ezt utólag majd pótolnunk kell, mert szerintem felelőtlen volt a városvezetés, amikor belement egy ilyen törvénytelen opcióba, mert nem volt felhatalmazása, hogy megkérdezzék ezekről az iskolákat.

- Az iskolákban milyen a visszhangja mindennek? Van valami benyomása, tapasztalata erről?

- Engem pedagógusok kerestek meg, mert kevés volt az információjuk, és úgy gondolom, hogy pár nap alatt igazából az összes érdemi információt nem is tudják begyűjteni. A helyi baptista lelkész most körbejárja az iskolákat, és igyekszik a felmerült kérdésekre választ adni. Önmagában az állam által való átvétel is nagy bizonytalanságot okoz a pedagógusoknál, hogy megmarad-e a munkahelyük, az új tantervre és egyéb kérdésekre sincsen válaszuk, most erre ráexponálódik egy újabb ilyen helyzet, azt gondolom, hogy ez a húsvét elég emlékezetes lesz számukra sajnos.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái