rss      tw      fb
Keres

A CÖF sérelmezi, hogy képviselőik nem tárgyalhattak az IMF budapesti képviseletvezetőjével

MTI 2012. április 10., kedd 17:28

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) sérelmezi, hogy képviselőik nem tárgyalhattak Iryna Ivaschenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével - mondta Csizmadia László, a CÖF alapítója és szóvivője kedden újságíróknak, miután átadták a civil szervezet nyílt levelét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) titkársága vezetőjének.

Csizmadia László hangsúlyozta: a CÖF ezzel együtt azon az állásponton van, hogy azonnal meg kell kezdeni a háromoldalú tárgyalásokat az IMF-hitelről az IMF, az EU és a magyar kormány képviselői között.

A szóvivő kiemelte: a CÖF azt várja az IMF-től, hogy "normális gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi tárgyalásokat folytat Magyarországgal, és a kölcsönös előnyök alapján egyeznek meg a hitel feltételeiben", a gazdasági kérdésekhez most politikai feltételeket is csatoltak, amit a CÖF nem tart helyesnek.

Az elmúlt napokban a CÖF kezdeményezte, hogy megbeszéléseket folytassanak Iryna Ivaschenkóval, az IMF magyarországi képviseletének vezetőjével a Civil Összefogás Fórum, valamint a Civil Együttműködési Tanácskozás képviselői arról, miért késnek a tárgyalások a nemzetközi pénzügyi szervezet és a magyar kormány között. A magyar társadalmat, a magyar lakosság egy jó részét ugyanis foglalkoztatja az a kérdés, ténylegesen miért nem kezdődtek el a hivatalos tárgyalások az IMF és Magyarország között - mondta Csizmadia László.

Utalt arra: a megbeszélések zárt körben zajlottak volna, de a CÖF jelezte, hogy a sajtót a megbeszélést követően a helyszínen tájékoztatják majd, amivel az IMF képviselete nem tudott egyetérteni. Csizmadia László szerint az IMF képviseletvezetője ezért mondta le a megbeszélést.

Csath Magdolna, a CÖF szakértője is úgy vélte, a magyar társadalmat egyre jobban érdekli, miért késnek a tárgyalások az ország és a nemzetközi szervezetek között. Mint mondta: a magyar kormány rugalmasan áll az EU és az IMF által felvetett kérésekhez, ennek ellenére az IMF egyik nemzetközi ügyekben illetékes igazgatója továbbra is azt hangsúlyozta, hogy a szervezet kézzelfogható lépéseket vár az országtól, de hogy melyek ezek, azt nem fogalmazzák meg konkrétan az IMF részéről.

A CÖF számára többek között az is érthetetlen, Magyarország vonatkozásában az EU miért ragaszkodik folyamatosan a 3 százalék alatti államháztartási hiányhoz, miközben számos fejlett nyugat-európai EU-tagállam már bejelentette, ők sem tudják tartani ezt a decifitszintet - húzta alá Csath Magdolna.