rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. április 17.

„Egy koleszos brancs országfoglalása”
Farkasházy Tivadar, a Hócipő alapítója

Farkasházy Tivadar: - Először válaszolnék a kérdésre.

Bolgár György: - Na nekünk így nem jó, nekünk be kell telefonálni. Na de mondjad.

– Az ország egységét nem is szimbolizálja Áder János, de az biztos, hogy a Bibó kollégium egységét szimbolizálja.

– Jaj, te már tudod, hogy miről akarok veled beszélni. Mert hogy most jelent meg a Hócipő új száma, címoldalán pedig egy sor fénykép található, csupa fideszessel. A felcím az, hogy köszöntjük hazánk új társasági elnökét, ugyanis kiderül az alatta lévőkből, hogy miért gondolod te, hogy társasági elnökről van szó. Egy koleszos brancs országfoglalása, ez a cím. És ott van Kövér László házelnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Simicska Lajos, ti pénztárosnak nevezitek, hát annál több is, kevesebb is. Áder János köztársaságielnök-jelölt, Stumpf István alkotmánybíró, Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke, minden bírók bírája, Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, Bordás Vilmos, az Országos Választási Bizottság elnöke, Vida Ildikó, az APEH, a Nemzeti Adó és Vámhivatal elnöke, Deutsch Tamás volt sportminiszter, lehet, hogy Brüsszelben Orbán Viktor magyar hangja. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos és Szájer József, aki az európai parlamentben ugye a Fidesz képviselője és az alkotmány írója. Nos hát, úgy gondolod, hogy ez az egy kollégiumban működött tanult társaság vette át az országot?

– Hát pontosan így gondolom, és ez egyfajta világcsúcs, mert azt hiszem, hogy amióta a feudalizmust 1789-ben felváltotta a kapitalizmus, aztán ez szépen elterjedt, van ahol korábban, hát még korábban voltak a törzsi társadalmakban ilyen családi gebinek, de én azt hiszem, hogy ha Koreával vagy Kubával, vagy Kadhafi Líbiájával hasonlítjuk össze, egy ilyen hatalmi koncentráció még talán sehol nem született. Tehát hogy egyetlenegy kollégiumból közjogilag így berendezkedni, hát ez példátlan. Én igyekszem humorosan felfogni a dolgokat, és ezt is igyekszem humoristaként nézni, de amikor magunk is összegyűjtöttük ezeket a képeket a Hócipőbe, elájultunk egyszerűen, mert azt mondtuk, hogy ilyen nincsen. Tehát ha a Robin Hood-mesét veszem, akkor a hóhértól, az adószedőtől kezdve mindenki megvan egy az egyben, és Róbert Károly korában járunk. Ez egyszerűen hihetetlen. Hát ebben az országban érdemes tanulni, teljesíteni, előre jutni? Hát itt minden a kapcsolatokon és a hűségen múlik.

– Szóval a barátok, régi iskolatársak hihetetlen pozíciókhoz jutottak valóban ezen a mai Magyarországon, de szerinted ebből mi következik? Végül is mégsem Kadhafi elnök egyik fia, másik fia, harmadik fia, nem egészen olyan, mint Líbia, ezek nem rokoni kapcsolatok, hanem barátiak. Harcostársi viszonyról van itt szó.

– Hát azért most ebben az évben, úgy tudom, harmincezerrel kevesebben jelentkeztek főiskolára és egyetemre. Ebben az országban lassan mindenki rájön arra, hogy itt nem érdemes tanulni, mert nem lehet előrejutni. Legalábbis nem érdemes szakmában előrejutni. Itt van ez az istentelen kozmosz. Az istentelen kozmoszban a tudás számít, ott gravitáció van. Ott tudományos tételek vannak.

– Az istentelen kozmoszt Orbán Viktor használta egyik nyilatkozatában. Ami a katolikus Új Embernek adott.

– Így van, az istentelen kozmosz. De én azt szeretném, hogy maradjon is az istentelen kozmosz oly értelemben, hogy azért a tudomány számítson valamit. Tudomány alatt én most nem a Tudományos Akadémiára gondolok, hanem arra, hogy tudással jussanak előre. Egy kollégiumban van az ország összes vezetője, hát akkor itt olyan összezárások működnek már, hogy tényleg nem érdemes semmit se csinálni, nem érdemes pártot alapítani. Nem érdemes előrejutni egy hivatalban, nem érdemes a közszolgálatban dolgozni, köztisztviselőnek menni. Hát ennek akkor mi értelme van? De mondok egy másik példát.

– Másik kollégiumot kéne alapítani. És akkor majd húsz év múlva van esély.

– Hát ott van Felcsút. Én nagyon tisztelem ennek a falunak a derék polgárait és nem akarom őket megbántani, de hát azért az hogy van, hogy egy ilyen kis falu kapta annak idején az ország teljes csatornázási keretének a 90 százalékát, 2,5 milliárdot kaptak labdarúgásra, most épül egy stadion, amelynek a lélekszáma kétszer annyi, mint a falu lélekszáma.

– Mármint az ülőhely száma kétszer annyi. Hogy mennyi lélek fog oda bemenni futballmeccset nézni, azt még nem tudjuk.

– Igen, hát erősen szkeptikus vagyok. Szóval ezek azért példátlan dolgok. Szóval ugye Napóleon mondta, hogy minden kadét tarsolyába ott a marsallbot. Itt ilyesmiről már nem beszélhetünk. Szóval itt sokan vacilláltak, hogy akkor…

– Itt Orbán Viktor hordta a zsebében a marsallbotot, és aztán ezek a marsallbotok osztódással szaporodtak. Nem? Sok marsall van már.

– Hát igen, csak ezek mind egy helyről vannak. Szóval itt a kapitalizmuson meg a szocializmuson sokat vitatkoznak, vannak, akik visszavágynak a szocializmusba. Most erről ne nyissunk vitát, én messze nem tartozok közéjük, de a feudalizmusba nem vágytam vissza, ahol arisztokraták és feudális kiváltságok és egyéb jogok döntöttek el mindent. Miközben olyasmikkel etetik az embereket, hogy akkor a Harry Potter hányadik kötetére esküdjön fel a Magyar Nemzeti Bank elnöke, meg mekkora legyen az alaptörvény asztala. Mi ugyanebben a hócipőben most már köteleznénk a politikusokat arra, hogy egy karikával jelezzék, hányas IQ-jú választópolgároknak szólnak ezek a süket dumák, amiket lenyomnak. Miközben ugye lám, lám, kiderül, hogy egy társaság van mindenhol.

– A jobboldali média évek óta visszatérő egyik fő témája, hogy Gyurcsánnyal dolgozott x, Gyurcsány ilyen cégében volt valamikor y. Látta Gyurcsányt, látta Lenint, látta nem tudom én kicsodát x és y. Bűnlajstrom kezdete volt, ez az első a bűnök között, hogy az illető már találkozott Gyurcsánnyal. De itt valóban egészen másról van szó, hogy egy egészen szoros baráti vagy tanköri társaság került a legfontosabb kulcspozícióba az országban. Akár dolgozhatnának jól is, teszem most hozzá álnaivan, vagy ez ki van zárva?

– Hát persze. Hát Kéri László például azt mondta, hogy a Handó Tünde milyen tehetséges volt, már a kollégiumban is. Tehát gyakorlatilag a példám alapján is igazán nem akarok magánéletben vájkálni, egymás között is házasodtak, mint az arisztokraták. Ugye? Nagy tisztelője vagyok Lévai Anikónak, aki a miniszterelnök úr felesége, Handó Tündének már kevésbé, akit nagyon becsülök mint bírót, de hát azt mondták, hogy ugyan miért ne lehetne ő a főbíró, hiszen a Clintonné is…. pedig ugye ő külügyminiszter. Csak a különbség az, hogy a Clinton család többi tizenhat tagjáról nem tudom, hogy miniszteri tisztséget töltenének be.

– Hát ráadásul nem ugyanabban az adminisztrációban, ez az egyik, most éppen a férj abszolút hatalmon kívüli. Másrészt mind a kettő saját jogán szerezte a pozícióját. Hillary Clinton elnökjelölt akart lenni, ezért Obamával vívott hosszú csatát, és amikor végül elvesztette, úgy került az Obama kormányba. Tehát vannak ugyan az Egyesült Államokban híres politikusdinasztiák, de az nem azt jelenti, hogy a család beépül egy hatalmi rendszerbe. Hanem különböző kormányzatokban megjelennek. Igen.

– Egy szóviccel élnék, egy nagyon szép kifejezéshez hasonlítanám ezt a jelenséget. Én többször megfordultam a bécsi kollégium hungaricumban, amely már a 18. század óta létezett. És ugye nagyon becsülöm a hungaricumokat, talán ez nem a reklám helye, de a Tokajit meg a Herendit meg számos dolgot fel lehet sorolni. Nem tudom a gyulai kolbász közéjük tartozik-e most, hogy ilyen kiemelt projekt lesz. De ez egy magyar hungaricum, azt hiszem a világon nincs olyan, hogy a három legfőbb közjogi méltóság… azt hiszem, Amerikában sincs ilyen, bár ott nagyon sokat jártak a Harvardra, ami azt hiszem, egy kicsit nagyobb volt, mint a Bibó kollégium. De ez egy valóságos magyar különlegesség, afféle hungaricum ez a Bibó kollégium hungaricum. Hogy a köztársaság elnöke, a parlament elnöke és a miniszterelnök ugyanabba a suliba járt.

– És ha hozzájuk vesszük a bírói szervezet, az igazságszolgáltatás abszolút egyeduralkodó vezetőjét, a bírói hivatal elnökét, akkor a dolog még…

– Ha még az adószedőt is ide veszed, meg az elszámoltatási kormánybiztost.

– Ő már csak volt elszámoltatási kormánybiztos, most már csak Zugló vezetője. Az is fontos.

– Hozzáteszed az OVB-elnököt, aki arról gondoskodik, hogyan zajlik a szavazás, és aki mindezt megfogalmazta az alkotmányban, akkor tényleg ott állunk a Nottinghamnál és koránál. Tehát Robin Hood koránál, csak várom, hogy ki lesz a Robin Hood, aki először elmegy a sherwoodi erdőbe.

– Talán a Hócipő következő címlapján megjelenhetne Robin Hood, és akkor lehetne valami sejtésünk róla.

– Hát jelen pillanatban nagyon gyenge a felhozatal Robin Hoodokból, de talán majd az ellenzék egy kicsit megerősödik. Mert hát ez egyszerűen tényleg… a hinta felbillent, ezen nem lehet hintázni.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!