rss      tw      fb
Keres

Egy mondatAzt mondja egy rádióbetelefonáló, hogy ő örül a telefonbeszélgetések minden percére kivetett kétforintos új adónak, mert látja, hogy gyerekek az utca egyik oldaláról a másikra telefonálnak át egymásnak.

Csodálatos dolog a nyelv, ebbe az egy mondatba is mennyi mindent sűrített bele a mohó közlésvágy. Benne van némi kis rosszindulat a gyerekek iránt. Aztán némi kis irigység, hogy bezzeg ezek a büdös kölkök nyakló nélkül telefonálhatnak. Aztán a vágy, hogy ennek véget kellene vetni. Aztán a feltételezés, hogy a büntetés az egyetlen jó módszer, ami majd elveszi a kedvüket a telefonálgatástól. Aztán az a feltételezés, hogy mindent csak központi rendelkezéssel lehet elintézni, nem lehet abban bízni, hogy a társadalom kisebb egysége – ebben az esetben a család – tud hatni a gyerekre, ha telefonhasználata túlságosan megterheli a családi költségvetést.

De benne van ebben a mondatban a rádióbetelefonáló szellemi képességeinek bizonyítványa is. Hiszen azt hiszi, ha drágább a telefonálás, akkor a gyerekek nem fognak az utca egyik oldaláról a másikra telefonálni. Vagyis azt feltételezi róluk, hogy napi szinten figyelemmel kísérik a család anyagi helyzetét, és a döntéseiket ez határozza meg. És legfőképpen: amikor örvend az új sarcnak, nem veszi észre, hogy ez azoknak a füstadóknak a sorába illeszkedik bele, amikor egy kormány meg sem próbálja megmondani, hogy ezért az adóért mit fog adni. Így aztán számon kérni sem lehet rajta, hogy mire költötte. (Mert az adózás elvi alapját még a fülkeforradalmár kormány sem változtatta meg. Eddig. Adót elvileg még mindig a közfeladatok ellátásáért fizetünk.)

Amiért igazán örülni lehet, azt nem említi. Azt ugyanis, hogy az EU közbelépésére a kormány kénytelen kivezetni a vállalkozásokat sújtó különadókat, és pénzbeszedő tevékenységében ezután nem bújhat sunyin a „multik” mögé, nem háríthatja rájuk az áremelkedésért felhorgadó népharagot. Kénytelen szembenézni a választóival.

Csodálatos a nyelv. Mennyi mindent sűrít egy mondatba.

(Andor Mihály)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!