rss      tw      fb
Keres

Der Standard – Magyarország: Szigorú akció a földbirtokosok ellenA Der Standard című osztrák lap közölte Johanna Ruzicka cikkét.

A tágas magyar róna sokrétű mezőgazdasági lehetőségeivel vonzó a gazdag külföldi agrárbefektetők számára. A magyar kormánynak ez nem tetszik.

A magyar hatóságokat felszólították, hogy magyar földön különösen figyelmesen ellenőrizzék a külföldi traktorokat.

Ezzel a szigorú akcióval akar fellépni a kormány az úgynevezett zsebszerződések ellen, amelyeknél a külföldi befektetők magyar strómanok útján vásároltak földet. Megfigyelők úgy látják, hogy a zsebszerződések elleni harcot ürügyként használják ahhoz, hogy nehézségeket okozzanak a külföldi, gyakran osztrák parasztoknak, akik legálisan vásároltak vagy béreltek Magyarországon termőföldet.

Zavar keletkezett az egyébként nyugalmas osztrák-magyar határforgalomban egy hete, amióta a magyar kormány bejelentette: azt tervezi, hogy amnesztiát dolgoz ki az úgynevezett zsebszerződésekre. Sor kerülhet a járművek és az igazolványok szigorúbb ellenőrzésére, amikor az osztrák parasztok traktoraikon átlépik a határt, hogy Magyarországon földet műveljenek.

A szigorúbb ellenőrzések oka a magyar mezőgazdasági minisztérium honlapján található. Ott az áll: az akarják, hogy a parasztokat a határokon szigorúbban ellenőrizzék. Azt kell ellenőrizni, hogy mindig megvannak-e a korrekt tulajdoni papírtok, és hogy a mezőgazdasági munkásokkal kötött szerződésekkel minden rendben van-e. A vám, a fináncok és más hatóságok figyelmét is felhívják a különösen gondos vizsgálatokra. A déli híradó szerint egy osztrák traktorról már levették a rendszámot a határon. Ugyanakkor tény, hogy olyan Magyarországon ténykedő bortermelők, mint Franz Weninger vagy Harald Strassner, nem tudnak zaklatásokról.

Megfigyelők úgy látják, hogy az illegális zsebszerződéseket szándékosan tüntetik fel a valóságosnál jelentősebb színben, hogy a jövőben megnehezítsék a korrekten tevékenykedő agrárbefektetők életét. Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök elutasító magatartása ismert: „A magyar földnek a magyar parasztok kezében kell maradni” – idézte tőle a Pester Lloyd.

A zsebszerződéseknél arról van szó, hogy mezőgazdasági területeket felvásároltak külföldi befektetők számára, gyakran magyar strómanok segítségével. A dátum nélküli szerződés mindaddig nem hivatalos (csupán egy papír a zsebben), amíg a törvények nem teszik lehetővé a föld legális megvásárlását. A budapesti kormány most ismertté vált terve úgy szól, hogy az ilyenben résztvevő magyar személyek (eladók, ügyvédek stb.), akik az általuk kötött szerződéseket bejelentik a hatóságoknak, mentesülnek a büntetéstől. Erre az akcióra hat hónapnyi időt adtak.

Ám már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy az ilyen zsebszerződések nem olyan gyakoriak, mint azt állítják. Így például egy vizsgálat mintegy tíz éve megállapította, hogy ilyen módon csak 100 hektár cserélt gazdát.

A mezőgazdasági területek legális vásárlása más dimenziókban játszódik. A magyar sajtó szerint a vasfüggöny lehullása óta állítólag úgy egymillió hektár került külföldi kézbe, túlnyomórészt osztrákok tulajdonába. Ernst Zimmerl szakértő, a budapesti osztrák nagykövetség mezőgazdasági attaséja úgy véli, ezek az adatok túl magasak. Az ő becslése szerint mintegy 200 ezer hektár került külföldi kézbe.

Mindenesetre a budapesti kormány körülbelül a vasfüggöny 1989-es leomlásától 1994-ig engedélyezte a mezőgazdasági területek eladását külföldi természetes vagy jogi személyeknek. Azután általános tilalmat hirdettek arra, hogy a mezőgazdasági területeket külföldiek vásárolják meg. A tilalmat 2004-ben, Magyarország uniós csatlakozásakor enyhítették. Azóta olyan külföldi személyek vásárolhatnak mezőgazdasági területeket, akiknek ott három éve állandó lakhelyük van és a területet maguk művelik. Zimmerl szerint ennek ellenére az ilyen engedélyeket restriktív alapon adják. Jogi személyek egyáltalán nem folytathatnak mezőgazdasági tevékenységet – mindegy, hogy külföldiek vagy magyarok állnak mögötte.

Nikolaus Berlakovich osztrák mezőgazdasági miniszternek (Osztrák Néppárt), aki maga is burgenlandi paraszt, nincs kifogása a zsebszerződések alapos ellenőrzése ellen. Azoknak az osztrák parasztoknak azonban, akik jogszerűen vásároltak földeket vagy kötöttek hosszú lejáratú bérleti szerződéseket, jogbiztonságot kell teremteni, üzente a Standardnak. „Hiszen ők ezt tisztességesen csinálták”. Azt is közölte, hogy ezt a mezőgazdasági miniszterek egyik brüsszeli találkozóján is elmondta.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!