rss      tw      fb
Keres

Amerikai tanácsadók egykor és ma – ahogy a Fidesz látja


Amikor elindult a Galamus 2009 decemberében, négy hónappal a választások előtt, ahogy mindenki ebben az országban, én is tudtam, hogy bármi történjen is, Orbán és az ő Fidesze következik a hatalomban. De úgy gondoltam, felidézem napról napra és napra pontosan, hogyan zajlott a választási kampányidőszak 2001 végén, 2002 elején, a Fidesz kormányzásának utolsó hónapjaiban – legalább azt ne felejtsük el, kik azok, akik hamarosan jönnek (nem voltunk sokan, akik emlékezni akartak). Csináltam is a Voltak, lesznek rovatot, ameddig bírtam. De a Galamus már akkor is túl sok munkát adott, egy idő után nem futotta az energiából.

Ám olykor még ma is kísértést érzek, hogy szembesítsem a ma kormányzó párt mondatait és tetteit egykori mondataival és tetteivel. Ugyanis csak az ilyen szembesítésekből derül ki, mélyen mérhetetlenül cinikusan és agresszíven működtek ők jobboldali történetük során, mennyire nem töltötték be soha azt a szerepet, amelyet felelős ellenzéknek be kell töltenie – ez ugyanis a kormány érdemi bírálata, számonkérése, ellenőrzése volna, ehhez azonban az kellett volna, hogy a Fideszt ennek az országnak a problémái érdekeljék, hogy ügyeket akarjon tisztázni, megoldani, hogy valóban a választók képviseletét lássa el. Orbán és a Fidesz azonban ellenzékben folyamatosan hatalomszerző kampányt folytatott, az ország minden megoldandó problémáját ebből a szemszögből volt csak képes és hajlandó nézni, és ennek jegyében vont kétségbe, tett tönkre, járatott le mindent: ügyeket, megoldásokat, embereket és emberi kapcsolatokat egyaránt. És amióta kormányon van, ennek jegyében mondja és teszi gátlástalanul és szégyentelenül homlokegyenest az ellenkezőjét annak, amit ellenzékben képviselt.

Nem tudom, miért nem értik és látják át a magyar polgárok Orbán és a Fidesz természetét. Miért hiszik mindig még sokan, hogy arra az emberre és arra a pártra bármiben is rábízhatják magukat, amelyik ilyen tökéletesen tiszta képet rajzolt önnön természetéről az elmúlt évtizedben? Amelyik ellenzékben is, kormányon is ezerszer bebizonyította, hogy ennek az országnak a polgárait pusztán megtévesztendő, kijátszandó, manipulálandó voksgyártónak tartja, olyan ostoba tömegnek, amelynek néhány hamis szóért cserébe fát vághat a hátán: szegénységbe taszíthatja, elveheti a tulajdonát, megfoszthatja a gyerekét a tanulás lehetőségétől, egyenszabásúra kalapálhatja az agyát és élete minden szegletében kiszolgáltatottá teheti – nem sorolom, mindenki ismeri az ennél ezerszer bővebb listát.

Nem lehet nem észrevenni, hogy Orbán és a Fidesz története egyetlenegy dologban mutat következetességet: a hatalmat és a hatalomadta lehetőségeket akarják minden áron és minden eszközzel, akkor is, ha ehhez naponta szemérmetlenül hazudni kell, és akkor is, ha mindannyian rámegyünk, beleértve a híveiket.

Ezért raktam össze nemrégiben a Dokumentumok a médiaháborúhoz (hogy Kósa Lajos ne írhassa át a történelmet) és az Orbán gázvezetékekről egykor és most című összeállítást. És most összeraktam néhányat azokból a dokumentumokból, amelyek arról szólnak, hogyan ítélte meg az MSZP külföldi, az izraeli kampányokban is részt vevő – zsidó nevű – tanácsadóit a Fidesz (ki nem mondott, de érezhető antiszemita sugallatokkal), és hogyan alkalmaz most ugyancsak amerikai (ugyancsak zsidó nevű, ugyancsak az izraeli politikát is segítő) amerikai tanácsadókat a Fidesz-kormány. Azon a Századvég Alapítványon keresztül, amelynek „a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kormányváltásig 2,18 milliárd forintot fizet ki olyan tanulmányok, kutatások elvégzéséért, amelyek elvégzése vagy a minisztérium dolga lenne, vagy nincs is hozzá sok köze” (Milliárdos állami megrendelés a Századvégnek). Tegyük mellé a korabeli Fidesz vádat: ha nem Orbán Viktor magánpénzéből, akkor csakis az adófizetőkéből. És jegyezzük meg, hogy annak idején a Fidesz azt tette szóvá: az MSZP-kormány „több tízmillió forintot” fizetett ki „kampánystratégáknak”.

***

2012
Amerikai tanácsadók segítik az Orbán-kormányt

Az Index számolt be róla pénteken (Amerikai specialisták ötleteiből tankol a Fidesz), hogy „a Századvégen keresztül amerikai profi tanácsadók segítik a Fidesz és a kormányzat politikai lépéseinek előkészítését. George E. Birnbaum, aki a 90-es évek végén Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke is volt, és társa, Arthur Finkelstein rendszeres vendégek a hárommilliárdos kormányzati tanácsadásra szerződtetett cég – a Századvég – óbudai központjában.

Az elmúlt hétvégén Budapesten tárgyalt George E. Birnbaum és Arthur Finkelstein amerikai választási szakember. Az Index információi szerint a Republikánus Párt két tanácsadója rendszeresen felbukkan a magyar fővárosban, mert már évek óta dolgoznak a Fidesz agytrösztjének.

A Birnbaum-cég, a GEB International weboldala azt állítja, hogy 2008-ban, még az ellenzéki időszak alatt jött létre a kapcsolat a Fidesszel.” 2010-ben pedig… a GEB „csapatának stratégiai szolgáltatásai” segítségével „Orbán Viktor megszerezte a miniszterelnöki posztot, pártja pedig a parlament kétharmados többségét”.

„Birnbaum számos kongresszusi választáson dolgozott az Egyesült Államokban, mielőtt 1998-ban Izraelbe költözött, ahol Benjamin Netanjahu tanácsadója, majd miniszterelnöki kabinetfőnöke lett.”

Finkelstein „életrajzában azt állítja, jelentős szerepe volt abban, hogy a 90-es években felívelt George Pataki karrierje. Érdekes egybeesés, hogy New York állam korábbi magyar származású kormányzója látja el január óta a Századvég tanácsadó-testületnek elnöki tisztét”.

Eddig az Index cikke az amerikai tanácsadó cégről, illetve Birnbaumról és Finkelsteinről. Következzen a történelem.

***

2004: Izraeli és amerikai tanácsadók az MSZP-kormány mellett

Mert voltak az MSZP-nek is, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején, majd a Gyurcsány-kormány idején is külföldi – izraeli és amerikai – tanácsadói. Az izraelit Ron Werbernek hívták, akit nyilván azért is, mert a Fidesz már naponta támadta, lecseréltek, és jött az amerikai páros: Silberstein és Rosner. Részletesen:


2004. május
A hónapokig tartó Ron Werber-ügy egyik mozzanata: Szijjártó és Répássy kérdez

Szijjártó Péter fideszes politikus írásbeli kérdést intézett Burány Sándor munkaügyi miniszterhez arról, hogy mit keres Magyarországon Ron Werber. A Magyar Nemzet szerint Szijjártó azt akarta megtudni, hogy „mikor és melyik munkaügyi hatóság engedélyezte Ron Werbernek, az MSZP izraeli kampánytanácsadójának a munkavégzést Magyarországon, illetve milyen típusú vízumkérelemhez igényelt munkavégzési engedélyt”.

Burány Sándor komolyan vette az ellenzéki kérdést – mint ahogy annak idején minden MSZP–SZDSZ-kormány a Fidesz minden egyes megszólalását, amellyel a folyamatos ellenkampányt működtette nyolcéves ellenzéki léte idején –, és azt válaszolta, hogy „Ron Werber nem végez munkát, illetve nem folytat jövedelemszerző tevékenységet Magyarországon, ezért nem szükséges részére sem munkavállalási engedély és sem tartózkodási vízum. A miniszter válaszlevelében a magyar és az izraeli kormány között létrejött megállapodásra hivatkozott, amely szerint kilencven napot meg nem haladó tartózkodás esetén kölcsönösen, vízum nélkül utazhatnak a két ország állampolgárai. Ezért nem kell Werbernek vízum rövid idejű itt-tartózkodására”. Másrészt – írta Burány –  „az MSZP határozott idejű megállapodást kötött a tanácsadási feladatok ellátására a Werber Public Affairs nevű külföldi bejegyzésű céggel. E magánjogi szerződés alapján történik a feladatok teljesítése”.

Ezt követően Répássy Róbert fideszes politikus tett fel azonnali kérdést a parlamentben Ron Werber magyarországi tevékenykedéséről. A Magyar Nemzetnek ezt azzal indokolta, hogy „ha igaz a miniszter válasza, akkor Werber turistaként kapott 10 ezer dollárt a MeH-től”. Azonnali kérdésében pedig arra várt választ, hogy míg „a Munkaügyi Felügyelet határozottan fellép a romániai feketemunkásokkal szemben, most viszont maga a miniszter ad felmentést az MSZP tanácsadójának. Ha a miniszteri válasz nem elégíti ki Répássyt, kilátásba helyezte, hogy a Fidesz az idegenrendészeti hatóságokhoz fordul.” Lásd erről az MTI hírét (Ron Werber vízumát keresi a Fidesz) és az Index összefoglalóját (Burány szerint Ron Werber nem dolgozik Magyarországon)


És egy „werberes”-eset – a Fidesz szerint
Werber-TV, Szombathely, Újságíróklub: szerintük a csőcselék vezére Orbán Viktor

Ezzel a címmel számolt be a Magyar Nemzet nyomán a Fidesz-honlap arról, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség városi szervezete a Szombathelyi Televízió főszerkesztőjének, Komondi Gábornak a lemondását követeli. Az ok: megsértették a közszolgálatiság követelményét (kéretik nem nevetni), és „mert a műsorban olyan egyoldalú kijelentések hangzottak el, amelyek sértik a Magyar Polgári Szövetséget és annak elnökét, Orbán Viktort”. A Fidesz által kifogásolt mondatok: „tisztességes embernek már nem ... elegáns dolog azt mondani, hogy valamely polgári kör tagja”, illetve: „Csőcselék mindig volt és mindig lesz ... de nem ment mindig az utcára ... Ez a réteg vezérének Orbán Viktort tekinti.”


2004. február
Megérkezik Silberstein és Rosner* – a fideszes fogadtatás
Werber után Silberstein és Rosner

Értik, ugye? Hogy miért ezzel a címmel – a három névvel – adta hírül a Magyar Nemzet azt, hogy „újabb külföldi kampánytanácsadó érkezik a kormány segítségére: az izraeli Ron Werber után az USA-ból Stanley Greenberg politikai tanácsadó két cégének képviselőjét, Tal Silbersteint és Jeremy Rosnert küldi Magyarországra.”


Szijjártó Péter: a megszorítások idején drága kampánystratégák?
Szijjártó képviselő kérdései Medgyessy miniszterelnökhöz

„Az elmúlt napok sajtóhíradásai szerint Ron Werber néhány nézetkülönbség miatt elhagyta a Magyar Szocialista Pártot, amely így kampányfőnök nélkül maradt az Európai Parlamenti választásokra. Vagy mégsem? A sokak által a gyűlölködő negatív kampány megtestesítőjének tartott szakember távozásával egyidőben ugyanis arról hallhatunk, hogy egy másik, ezúttal amerikai cégnek juttat több tízmillió forintos nagyságrendű megbízást a Miniszterelnöki Hivatal. A Kormányszóvivői Iroda egyik közleménye szerint a Greenberg-Quinlan-Rosner Research Inc. egy másik politikai tanácsadó céggel osztozik azon a megbízáson, melynek keretösszege a sajtóértesülések szerint 15-15 millió forintot tesz ki. A furcsa módon végrehajtott ’helycserés támadás’ a Köztársaság sok polgárában azonnal felvetette a kérdést, hogy vajon mi is az igazi feladata az amerikai cégeknek.” „Mi indokolja a drasztikus költségvetési megszorítások, az otthonteremtési program csorbítása és a diákhitel kamatainak emelése idején újabb több tízmillió forint kifizetését külföldi kampánystratégák számára?”


Rosner az új Werber – és a polgárháborús teória
[meg Gyurcsány szelleme]
Ez pedig már a Fidesz-honlap írásának címe, tartalma pedig a következő:

„Kombattáns módszerek, tervszerűen szélsőségesnek titulált rivális pártvezér, agyonvert aktivista: ilyen és ehhez hasonló elemek ’színezték’ – kékre-zöldre – azt a kampányt, amelynek során a Medgyessyék által most megbízott amerikai kommunikációs cég is tanácsokkal szolgált”, mármint Ehud Barak izraeli miniszterelnök 1999-es kampányában.

„Barak csapatának akkori ötletadói ugyanabból az amerikai kommunikációs céghálózatból kerültek ki, amely a minap Medgyessyéknek is a zsoldjába szegődött. Az Izraelben alkalmazott recept a nálunk kísértő werberizmust idézi meg: lejárató akciók, a rivális párt szélsőségesként való feltüntetése, az ellenfél pártvezér démonizálása egy kvázi hideg belső háború alapjául szolgált.

Hasonlóság azonban akad más is. Gyurcsány Ferenc szocialista főideológus polgárháborús teóriája és az országot intézményi-politikai értelemben homogenizálni óhajtó igyekezete túlságosan is sok szabad vegyértékkel rendelkezik a most munkába álló Rosner-Silbersteinéknek a két Amerika felszámolását meghirdető modellje felé. Tanúságául annak, miként talált egymásra Gyurcsány és Werber szelleme.”


Kövér László szerint a két kampánytanácsadót Rózenkrancz és Szilversteinnek hívják

A Hetek című hetilap Fenyőlécet a miniszter pofájába címmel számolt be Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke fellépéséről a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban februárban megrendezett polgári körös rendezvényen.

„Az első felütés talán Gyurcsány Ferenc sportminiszter Mária országát megkérdőjelező kijelentésére adott reakció volt, amelyet a választmányi elnök egyértelműen az új amerikai MSZP-tanácsadók – ’Rózenkrancz és Szilverstein’ – művének tart. (Gyurcsány azt bátorkodott formállogikai alapon kétségbe vonni, hogy ha Mária védelme és istápolása alatt vagyunk, akkor miért néz ki így az ország, miért ennyi a szegény. Talán, mert Mária levette a kezét rólunk?) ’A csapda előttünk van – mondta Kövér –, mert ugye az ember legszívesebben egy gyalulatlan fenyőléccel jól pofán vágná a miniszter urat, de nem teheti, mert akkor elérték, amit akartak.’ Illetve: ’Hogy jön egy ilyen taknyos ahhoz, hogy egy sokaknak ennyire szent témáról véleményt mer mondani?’


Kövér László szerint Ron Werber elment, de a szelleme itt maradt [Werberjugend]

Mondta ezt a Magyar Nemzetnek adott interjújában, szintén 2004. februárjában. Az idézet pontosan így szól:

„… ebből a személyi váltásból is kiderül, hogy az MSZP rengeteg pénzt és szellemi erőt mozgósít, hogy csökkentse a közvéleménykutatók által regisztrált hátrányát [az EP-választások előtt]. Változást azonban nem nagyon látok: attól, hogy Werber elment, a szelleme még itt maradt, és a két amerikai úrtól sem várható sok jó. […] Mindebből arra lehet következtetni, hogy a célkeresztben továbbra is a polgári oldal, a Fidesz és Orbán Viktor áll majd.” És mivel az érintettek védekeznek, amikor a „Tilos Rádióhoz tartozó brigantik és a hozzájuk hasonló lények” sárba taposnak bizonyos jogokat, akkor „a baloldal – Kovács László, Kuncze Gábor meg a Werberjugend – szélsőséges megnyilvánulásként értékeli ezeket az önvédelmi demonstrációkat.”**


Font Sándor: Idegen nagyhatalmaknak adták át Magyarország jövőjét

Az MDF frakcióvezető-helyettese 2004 márciusában napirend előtti hozzászólásban tette fel a kérdést: „Vajon olyan tanácsokat adnak, amelyek a magyar nemzetnek jók, vagy olyanokat, amelyek idegen hatalomnak és vállalatoknak állnak érdekükben? –s azonnal válaszolt is magának: – Idegen nagyhatalmaknak adták át a Magyarország jövőjét meghatározó döntések előkészítését, ami már tényleg nemzetellenes cselekedet. Szerinte a stratégia előkészítését a Magyar Tudományos Akadémiára kellene bízni, nem pedig ’Tal Silbersteint, Ehud Barak volt izraeli kormányfő kampányfőnökét finanszírozni az adófizetők pénzéből’.”


2004. március
Mennyibe kerülnek Medgyessy Péter új Werberei?

A Magyar Nemzet szerint „mintegy 53 millió forintos ajánlatot tett a miniszterelnök modernizációs programjának előkészítésére a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc. nevű cég – derül ki a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumból. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) előbb eredménytelennek minősítette a közbeszerzési pályázatot, majd mégis úgynevezett szabadkézi vételi szerződést kötött az amerikaiakkal.”


2004. augusztus
Fidesz-közlemény: az adófizetők pénzét költötték Rosnerre

„Jeremy Rosner az új Werberként jelent meg ez év februárjában Medgyessy Péter oldalán. Azért költötték rá az adófizetők pénzét (pontos összeg eltitkolva), hogy jól eladja a magyaroknak Medgyessyt és kormányát.”

„A korábban a szervilis média segítségével több-kevesebb sikerrel lavírozgató Medgyessy Rosnerék minden fáradsága ellenére fél év alatt Mutogatósbácsivá silányult. Az egykoron csetlő-botló embernek bemutatott D-209-es Jeremy Rosnerék fáradságos munkája ellenére először mutogatott, trágárkodott, majd erős kezű volt, hogy aztán bedobja a törülközőt – magyarul egy pszichikailag gyenge jellem minden stádiumán átvezették. A nemzeti közép kormánya még a középszerűséget sem érte el, s ez kormányválságba sodorta az országot – pedig Rosnerék minden tőlük telhetőt megtettek. Thank you, Mr. Rosner! Ez csak Önöknek sikerülhetett!” fideszfrakció.hu


2005. szeptember
Kövér: az MSZP méregkeverői

„A kormány tevékenysége mögül hiányzik a teljesítmény, amit a választás előtt nyolc hónappal fel tudnának mutatni, ezért nincs más választásuk, mint a Fidesz vezetőinek pocskondiázása – mondta Kövér László Pécelen egy polgári körös fórumon. E lejárató kampányhoz az MSZP olyan méregkeverőket vesz igénybe, akik már a világ több pontján kipróbálták talentumukat – mondta a Fidesz választmányának elnöke. A Fidesz válasza erre a mértéktartás és a nemzeti konzultáció folytatása, amelyben az emberektől igyekszik megtudni, hogy mik az őket leginkább foglalkoztató problémák.”


2005. április
[Hogy egy Fidesz-közeli értelmiségi is szót kapjon]: Tőkéczki László a médiacsicskásokról és Werber-éltanulókról
A rágalmazás szocialista útja – publicisztika a Magyar Nemzetben

„Nagyon jellemző, hogy évekkel korábbi ügyet kavargatnak a szocialisták, amelybe már Lendvai Ildikó nagyasszony is beszállt szokásos fontoskodásával. Ezúttal ’Orbán-szőlők’ ügyet kotyvasztottak.” „Miközben ezeket az embereket sem a logika, sem az igazság nem érdekli, így nincs értelme belső elemzésnek sem. A médiacsicskások és a werberi éltanulók mostani akciója ugyanis egyetlen célt szolgál: az erősen elbizonytalanodó szocialista szavazói kemény magnak újabb adag Orbán-gyűlöletet kell leszállítani. Hiába lesz az ügy kapcsán bírósági ítélet, hiába lesz napnál világosabb a helyzet, az újabb ’Orbán-bányák’ vélhetően aduászként uralják majd a posztkommunista gyűlölet érvelést.” „…most visszatértek Ron Werber eredeti irányvonalára: az esztelen gyűlölködésre.”

(Az Élet és Irodalom 2005-ben robbantotta ki az Orbán-szőlők, illetve a „taggyűlés-nem taggyűlés” értekezések ügyét, benne az emlékezetes Orbán-mondattal: „Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet.” Linket sajnos nem tudok adni hozzá, mert az ÉS archívumáért fizetni kell.)

Stb.
* A cégről az Index ezt írta: „A Greenberg Quinlan Rosner Research jelentős nemzetközi tapasztattal rendelkező vállalkozás. A Washingtonban, Londonban és Tel Avivban irodával rendelkező GQR honlapja szerint Clinton és Al Gore mellett megbízást kaptak Tony Blair, Gerhard Schröder és Ehud Barak választási kampányaiban való részvételre, de bekapcsolódtak Nelson Mandela dél-afrikai választásába is. Mint emlékezetes, Ron Werber, az MSZP izraeli kampányember éppen az amerikaiak alkalmazása miatt távozott Magyarországról. Tal Silberstein ugyanis Ehud Barak kampányában éppen az ő szakmai riválisa volt.”

** Ilyen önvédelmi demonstráció zajlott le 2004. január 11-én a Tilos Rádió előtt, ahol izraeli zászlót égettek, és mások mellett Döbrentei Kornél költő is felszólalt önvédelemből, így: „Voltaképpen béketüntetésre gyűltünk itt össze, jó akaratú emberek. Mert az a jó, ha végre van akaratunk és késztetésünk tiltakozni a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború ellen! A magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet álpróféták, álruhában, álorcában – csak a szakálluk a valódi [hangos, gúnyos nevetés] – vezényelnek. Itt és most, ahol kétezer év után a keresztényüldözés parancsa ismételten kimondatott, még ha percemberke fiók-Heródesek [tömeges füttyögés] által is. Igen, ül a bibliai mondás: a hang Jákobé, de a kéz Ézsaué. Hát ez a fekete evangélium, szerzette a sátán.”

„Mi hozott ide minket az oly soká késlekedő, jogos önvédelmen túl? A felháborodás, melyet egy szűk értelmiségi csoport [bekiabálások: ezek nem értelmeiségik], kemény mag – rothasztó tevékenységük karakterisztikusan jól körülírható, ám egy tömény káromkodás olykor, ha nem is szebben, de pontosabban beszél, mint egy rózsaszál –, rendszeres impertinenciája keltett s kelt ma is, és nincs törvény, amely megvédené tőlük az országlakosokat. Van viszont egy – szégyenszemre megszavazta a parlament –, amely őket, a gyűlöletbeszéd valódi gyakorlóit oltalmazza, s lám teszik is a dolgukat. A nagydolgukat, bele az arcunkba.”

Lásd még sajtószemlénket:
Guardian: Óvakodjunk a diktátorok ajándékait hozó PR-osoktól


Mihancsik ZsófiaHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!