rss      tw      fb
Keres

Az El País a magyar hajléktalantörvényről
Magyarország ismét felbukkant Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámú napilapjában, az El Paísban: Magyarország börtönnel bünteti azokat a hajléktalanokat, akik az utcán laknak – a lap ezzel a címmel közölte budapesti tudósítását.


A tudósító részletesen ismerteti az új törvényt, amelyet Európa egyik legszigorúbb, restriktív szabályozásának nevez, és beszámol róla, hogy a jogszabály máris kiváltotta a magyar és nemzetközi emberjogi szervezetek kritikáját. A Human Rights Watch követeli a visszavonását, az állampolgári jogok biztosa pedig az Alkotmánybírósághoz fordult.

A törvény egy erősödő folyamatot tetőz be. Először egy budapesti helyi jogszabály megtiltotta az aluljárókban lakást, aztán egyes kerületekben büntetéseket vezettek be. Az év első hónapjaiban 270 személyt vettek őrizetbe a fővárosban, bár eddig ezek az ügyek csak figyelmeztetéssel végződtek.

Egy érintett az egyik óbudai hajléktalan szállón a fokozódó nyomásra ironikusan így reagált: „Miért nem szórják az összes csavargót rögtön a Dunába? Ez megoldaná a problémát” – idézi az El Pais.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!