rss      tw      fb
Keres

Kurier: A magyar munkaerő Ausztriában
A bécsi Kurier A magyarok kihasználják a keleti nyitást címmel közölt cikket.


A munkaerőpiac 2011. májusi liberalizálása óta Kelet-Európából összesen mintegy 35 ezer munkavállaló érkezett (Ausztriába), ennek közel a fele magyar.

Tavaly az idegenforgalomban közel 16 ezer új, keleti munkaerőt alkalmaztak, de emellett az osztrákoknak is volt még 2700 új munkahely.

2011. május 1-jén szűntek meg az utolsó akadályok a kelet-európai munkaerő előtt. Hetvenezer már rég itt volt, és a szakértők úgy becsülték, hogy a teljes liberalizálás után évente még 20-25 ezren érkeznek. Most, egy évvel később, a mérleg meglehetősen józan: elsősorban magyarok jönnek. A legtöbben Burgenlandba, Bécsbe vagy Alsó-Ausztriába ingáznak, és az idegenforgalomban vagy az építőiparban dolgoznak.

A legfrissebb, március végi statisztikák szerint az év során 35 ezer fővel, vagyis 47 százalékkal, mintegy 108 ezerre nőtt a kelet-európai munkavállalók létszáma. A növekedés közel felét a magyarok teszik ki. Március végén Ausztriában mintegy 126 ezerrel több magyar állampolgár dolgozott, mint egy évvel ezelőtt. Ez 57 százalékos növekedés, több, mint Csehországé, Szlovákiáé és Szlovéniáé együttesen. Ami feltűnő: a magyarok bevándorlása a téli hónapokban erősödött, miközben a többi országból érkezők szintje változatlan maradt.

Helmut Hofer munkaerőpiaci szakértő ennek okát a szomszédos ország nehéz gazdasági helyzetében látja. Az sem kizárt azonban, hogy a szezonális hatásoknak is van szerepe. A keleti nyitás alapvetően „a várakozásnak megfelelően ment végbe” Hofer összegzése szerint: „A nyitás a megfelelő időpontban történt, a hazai munkaerőpiac könnyedén fel tudta venni az új munkaerőt.”

Hofer szerint feltűnő, hogy a foglalkoztatás növekedésének 60 százaléka az új EU-tagállamokra esik. Kiszorító hatást a szakember nem észlelt, úgy véli, alighanem sok illegális foglalkoztatási viszonyt legalizáltak.

Hans Schenner, a Gazdasági Kamara idegenforgalmi illetékese egy tanulmányra utal, amely szerint az idegenforgalomban tavaly a 16 ezer új külföldi munkaerő mellett még a belföldiek számára is keletkezett 2700 új munkahely. Ők kisegítők az állandó alkalmazottak mellett, vagy ahogyan Schenner fogalmaz: „Egy mesterszakács nem tud létezni a segéderői nélkül”.

Mindazonáltal a keleti munkaerő bevándorlása nem enyhítette a szakképzett munkaerőben mutatkozó hiányt, amelyre a gazdaság panaszkodik. Ezért különösen az ipar és az IT-ágazat sürgeti, hogy a munkaerőpiacot idő előtt nyissák meg a románoknak és a bolgároknak, és hogy mielőbb egészítsék ki a piros-fehér-piros kártyát, hogy könnyebben lehessen szakképzett erőket hozni az Európai Unión kívülről is.

Nem minden külföldi munkaerőt kezelnek tisztességesen: ezt mutatja egyebek között az, hogy egyre több magyar fordul a Munkáskamara jogi tanácsadásához. „Már most is több száz esettel foglalkozunk, amelyekben alulfizették a magyar építőmunkásokat, és az esetek száma nő” – mondja Hans Trenner, a Munkáskamara jogi osztályának vezetője. Miközben Trenner szerint fekete bárányok az osztrák cégek között is vannak, Hans-Werner Frömmel, az építőipari cégek szövetségének vezetője az importált bérdömpingre panaszkodik: „Egyre több panasz érezik hozzánk magyar brigádokról, amelyek egyre élénkebben tevékenykednek Burgenlandban, és nem tartják be a törvényeket”. Frömmel a bér- és szociális dömping ellen több ellenőrzést követel.


A keleti nyitás

1. rész: 2011. május 1. óta az EU-hoz 2004-ben csatakozott országokból minden munkaerő akadálymentesen dolgozhat Ausztriában. Ciprusra és Máltára ez már 2004-től érvényes volt. 2. rész: a később csatlakozott Románia és Bulgária számára a tervek szerint 2014-ben nyílik meg az osztrák munkaerőpiac.

***

A Kurier kommentárja a kérdésről: Kinyitni a határokat, nem bezárni

Egy új protekcionizmus fatális lenne.

Egy éve nyílt meg a munkaerőpiac Kelet felé, és ez alkalmat ad a visszapillantásra és a jövő vizsgálatára: Ausztriában az EU-ban a legalacsonyabb a munkanélküliségi arány, és hónapról hónapra új foglalkoztatási rekordokat regisztrálnak.  A gonosz külföldiekről, akik elveszik a munkát a tisztességes osztrákoktól, csakis a szélsőjobboldalon esik szó. De ők nem hagyják magukat befolyásolni a tényektől.

A magyarok és a keletnémetek nélkül már el sem lehet képzelni különösen az idegenforgalmat, ahol már 40 százalék körüli a foglalkoztatottak között a külföldiek aránya. De más ágazatok is régen rászorulnak a külföldi munkaerőre. Nélkülük sokkal kisebb lenne a jólétünk, amelyet 60 százalékban újra a külföldi exportgazdaság biztosít

Ha továbbra is sikeresek akarunk lenni, meg kell oldani a szakképzett munkaerő problémáját. A munkaerő bevándorlása jelenleg alacsony képzettségi és jövedelmi szinten zajlik. Más szóval: segéderő van elég, de hiány van mérnökökből. Ezért összességében csak az lehet a jelszó: kinyitni a határokat az újabb elzárkózás helyett. Most az utóbbi történik Franciaország sürgetésére Németországban a schengeni kérdésben. Ez a nyitott határok Európai Uniójában fatális fejlemény.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!