rss      tw      fb
Keres

Kommerszant: Orbán Oroszország hőse a Nabucco szétveréséért
A Kommerszant című orosz üzleti lap Vlaszty (Hatalom) című heti melléklete Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke címmel közölt szerkesztőségi cikket.


Orbán Viktor, Magyarország kormányfője múlt kedden közölte, hogy a Mol, a magyar állami olajtársaság a Nabucco gázvezeték építésére létrehozott konzorcium egyik kulcsfontosságú tagja kivonul a projektből, megalapozatlansága miatt. Emlékeztetünk rá: a Nabuccót az EU az orosz Északi Áramlat gázvezetékre adott válaszként tervezte el, amely Északi Áramlatban a főszerepet a Gazprom játssza. A Nabucco célja az volt, hogy enyhítse az európai államok függőségét az orosz gáztól. A Mol mellett belépett a konzorciumba a német RWE, az osztrák ÖMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz és a török Botas.

A projekt kezdettől fogva számos problémába ütközött. Márciusban a konzorcium képviselői elismerték, hogy csökkenthetik a léptékét. A Nabucco ennek ellenére továbbra is az Északi áramlat meglehetősen komoly versenytársa volt. Most azonban, a magyar állami Mol kiválásával a projekt jövője kétségessé vált. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a Mol kivonulásának esetleg politikai okai lehetnek. Mindenesetre figyelmet keltett az a tény, hogy a Mol-nak a hírrel kapcsolatos első közleménye tartózkodó volt, és egyetlen szót sem tartalmazott a konzorciumból való kiválásról. A társaság mindössze annyit szögezett le, hogy a projektben sok a bizonytalanság, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Úgy tűnik, hogy a projektből való kivonulásról szóló döntést állami szinten hozták meg, és csak azután tájékoztatták a társaság vezetését, amely hirtelen nem talált szavakat, hogy hogyan magyarázza ezt. Egyébként még ha a döntés a politikától teljesen függetlenül született is, Orbán miniszterelnök a Vlaszty szerint teljes mértékben megérdemli az Oroszország hőse címet a Nabucco projekt szétverésében szerzett érdemeiért.


Lásd összeállításunkat: Orbán gázvezetékekről egykor és mostHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!