rss      tw      fb
Keres

Két robbantás egy mahacskalai rendőrposztnál: legalább 15 halott, csaknem hetven sebesült

MTI 2012. május 4., péntek 0:36

Két pokolgép is robbant csütörtökön egymás után Mahacskalában egy közúti ellenőrzőposztnál, s legalább 15 embert megölt, csaknem hetvenet pedig megsebesített - jelentette az orosz média dagesztáni belügyi forrásokra hivatkozva.

A robbantások 12 rendőrt, a rendkívüli helyzetek minisztériumának három munkatársát - tűzoltókat - öltek meg. Az összesen 69 sebesült közül 62-en kerültek kórházba - hatnak közülük kritikus az állapota -, közöttük gyermekek is. Több személy sorsa egyelőre ismeretlen, az orosz országos terrorellenes bizottság képviselője szerint polgári áldozatai is voltak a merényletnek, így könnyen húsz felé emelkedhet a halálos áldozatok száma. A korábbi hírek csak nyolc halottról szóltak.

Dagesztáni rendőrségi források szerint a két detonáció központjaiban nagyon sok emberi testrész hever szétszórva, így egyes áldozatok azonosításához DNS-tesztekre lesz szükség.

A csütörtök este, helyi idő szerint 22 óra 30 perkor történt első robbantás nyomán - egy ellenőrzésre megállított Lada személygépkocsit robbantottak fel - a rendőrposzt épülete kigyulladt, majd tíz percre rá akkor következett be a második detonáció - egy közelben leparkolt mikrobusz repült a levegőbe -, amikor a rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó tűzoltók már oltották a lángokat. Rendőrségi források szerint az első robbantást öngyilkos merénylő követte el. A második detonáció sokkal erősebb volt, a Gazell mikrobusz levegőbe röpítése jóval több áldozatot szedett.