rss      tw      fb
Keres

Emlékeztető a nemzeti elkötelezettségről



Néhány hete megint világosan elmagyarázták nekünk, mit értenek jobb- és szélsőjobb oldalon nemzeti elkötelezettségen – a médiában és nyilván minden más területen is. Szeretném rögzíteni, legalább utólag, hogy ne feledkezzünk meg róla.

2012. április 19-én az Echo Tv közleményt adott ki arról, miért vette le műsorról a (szélsőjobbos nézők körében bizonyára roppant népszerű) Demokrata kör* című Bencsik András-féle műsor aktuális adását. Ebben a következőket írják: „A műsorszám legutóbbi felvételén a műsorvezető Bencsik András olyan kijelentéseket tett**, amelyek a TV vezetősége szerint személyiségi jogsértést valósítottak meg, így azok következményeként egy esetleges kártérítési perben a televízió jogi és anyagi felelősséggel tartozott volna.  Erre való tekintettel végül úgy döntöttünk, hogy a felvett műsorszám nem kerül adásba.”

Mint ismert, egy másik Echo tévés műsorban Bayer Zsolt, magyar hírlapos újságíró, Orbán párttagkönyvtársa Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselőről a következőket mondta: „Csak jön egy olyan agyament ótvar hazug idióta, Ulrike Lunacek, és milyen finoman fejeztem ki magam. […] Az egész egy rohadt szemét hazugság egy rohadt szemét szájából.” Neelie Kroes uniós biztosról meg ezt: „Neelie Kroes a demokrácia nevében ott ül, ez a szerencsétlen idióta, és azt hiszi, hogy ő ezt megteheti.”***

Ezek a minősítések csak Ulrike Lunaceknél verték ki a biztosítékot, az Echo Tv „vezetősége szerint személyiségi jogsértést” nem valósítottak meg, hiszen a műsor nyugodtan adásba mehetett, és a „vezetőség” Lunacek panaszára sem ismerte el a közlés jogellenességét, illetve annak tartalma miatt sajnálkozást, bocsánatkérést nem fogalmazott meg”.

A nemzeti elkötelezettség tehát azt jelenti, hogy nem bántjuk saját nemzeti nagyvállalkozóinkat, különösen ha együtt ölnek disznót Orbán Viktorral, szabadon szidalmazható viszont mindenki, aki a „nemzeti elkötelezettségű” kormányt bántja, pláne ha az illető európai uniós képviselő vagy biztos (lásd még: Nem leszünk gyarmat).

Amiből megint csak azt a következetést vonhatjuk le, hogy a jobboldal és a szélsőjobb számára az ügyek, problémák, viták, érvek tartalma érdektelen, csak a megszólalók „oldali” besorolása érdekes. Ők csak azokat akarják ellehetetleníteni és hitelteleníteni, akik az ország problémáiról, a nemzet érdekeiről és az ő hatalmukról másként gondolkoznak, mint ők. Egyszóval azokat, akik korlátlannak szeretett hatalmuk és totális nemzetfelügyeletük útjában állnak. A nemzeti elkötelezettség tehát – most ismét megtudtuk – azonos az Orbán, a Fidesz és valamennyi hívük és harcostársuk iránti elkötelezettséggel. Mindenki más, legyen magyar vagy nem magyar – ha már Orbánhoz megtérni nem tud, és nincs még annyira megfélemlítve, hogy legalább kussoljon – szabad és kötelező préda a fideszes propagandagépezet számára. Személyiségi jogok nélkül.

És ebből a nézőpontból érthető meg igazán az is, miért a „hónap vicce”, hogy „Magyarország a kormány döntése értelmében csatlakozott a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz”. Hacsak nem arra gondoltak, hogy ők maguk, Bayer meg az Echo Tv, általában az Orbánt kiszolgáló sajtó, esetleg a nagy számú Orbán-hű civil szervezet, egyszóval a „nemzeti elkötelezettségűek” ellenőrzik majd a „nemzeti elkötelezettségű” kormányt.

(Mihancsik Zsófia)





* Nem tartozom a mazochisták közé (elég nekem a Fidesz), életemben nem néztem Echo Tévét, nem is írtam róla (talán csak egyszer, de akkor sem a tévéről és a műsorról, csak az egyik liberálisnak számító vendég ottani magatartásáról), olvasni viszont óhatatlanul olvastam beszámolókat is, értékeléseket is a műsoraikról. Aki hasonlóképpen van ezzel, azoknak leírom, amit találtam a műsorról: „Demokrata Kör. Négy eltérő karakter: egy éles szemű színházi rendező, egy elegáns és temperamentumos volt manöken, egy marón szellemes szatíraíró és a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője – Kerényi Imre, Szőnyi Kinga, Pozsonyi Ádám és Bencsik András – vitatja meg a közélet legizgalmasabb fordulatait.” (Linket nem adok, ahogy egyetlen más szélsőjobboldali termékhez sem.)

** Mint ismert, „levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez Demján Sándor nagyvállalkozó”, hogy akadályozza meg Nagy Imre szobrának áthelyezését, különben „visszavonom adományunkat”, ugyanis a szobor árát ő (74 százalékban) és üzlettársai adták össze (a szobrász nevét – Varga Tamás – már nem sikerült megjegyeznie, lásd levelét a Népszabadságban). Bencsik ezt saját állítása szerint „suttyó tempónak” nevezte a műsorban. „Önmagában kétes dolog azzal kérkedni, hogy valaki mennyi pénzt adott… egy szoborra, mert úriember diszkréten adományoz […] hogy visszavonja az adományt, magyarán, fogja és hazaviszi a szobrot, ez olyan kisstílű, tahó tempó, amit nehezen tudok kommentálni, mondtam a műsorban.” „Ez verte ki a biztosítékot az Echo televíziónál. Demján Sándor gőgös és kisstílű fenyegetését nem volt szabad suttyónak minősíteni.” Az Echo Tv közleménye szerint egyébként Bencsik „a műsorfelvételen ténylegesen tett kijelentéseit jelentősen tompított formában tárta az olvasók elé”.

*** Lásd hírösszefoglalónkat és írásainkat az ügyről: Ulrike Lunacek panaszt nyújtott be az Echo TV ellen, illetve előzményként a Kroes–Navracsics-vitáról szóló beszámolónkat: A Kroes–Navracsics-vita utóélete.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!