rss      tw      fb
Keres

OGY - Orbán: újabb és újabb bürokráciacsökkentés szükséges

MTI 2012. május 7., hétfő 16:48

A kormány sokat tett, de nem eleget, ezért újabb és újabb bürokráciacsökkentő csomagokra van szükség a magyar vállalkozások segítése érdekében - válaszolva az LMP-s Vágó Gábor azonnali kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Vágó Gábor emlékeztette a kormányfőt, hogy 2012-ben 1800 felszámolás és 3000 végelszámolás történt eddig, ami 50 százalékkal több, mint 2011 első négy hónapjában, miközben mindössze 1820 új cég alakult. Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormányzat vállalkozásromboló gazdaságpolitikát folytat, a növekedést ígérő gazdaságpolitikája a "saját inkompetenciája miatt megbukott", így elmondható, hogy ez a kormány nem a nemzeti ügyek, hanem a "nemzeti ügyetlenkedés" kormánya. Vágó Gábor azt kérdezte: mikor teremt végre kiszámítható gazdasági környezetet a kormány és miért nem támogatja az LMP adómoratóriumi javaslatát, amely megtiltaná az adók évközi kivetését.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: a kormány sajnos nem mondhat le az évközi adómódosítások - "egyébként legkevésbé sem kívánatos" - gyakorlatától, mivel egyetlen európai ország sincs abban a helyzetben, hogy erről lemondjon a jelenlegi gazdasági helyzetben. A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban leszögezte: "sokat tettünk, de nem eleget". Példaként említette, hogy 10 százalékra csökkent a kisvállalkozások társasági nyereségadója, 10 kisadó megszűntettek, kiszélesítették a Széchenyi-kártyát és meghirdették az Új Széchenyi Tervet. Hangsúlyozta: a kormánytöbbség határozottan kiállt hazai vállalkozások mellett. Hozzátette: a megszűnő vállalkozások egy része azért szűnik meg, mert adócsalást folytatott, így ezekért "nem kár".

Vágó Gábor viszontválaszában elmondta: bár a kormány valóban megszüntetett tucatnyi kisadót, de helyette kéttucatnyit vezetett be. Szerinte a vállalkozások között nagyon rossz a hangulat a folyamatosan változó gazdasági környezet miatt és továbbra is csak bejelentések és tervek vannak érdemi adminisztrációcsökkentés helyett.

Orbán Viktor viszontválaszában egyetértett azzal, hogy túl sok még a bürokrácia, ezért újabb és újabb csomagok kellenek, valamint azzal is, hogy a kormány nem vezette végig az összes eddigi bejelentett intézkedést sem, ezért "a végrehajtás területén is van még tennivaló". Hozzátette: igyekszik megszüntetni ezt a gyakorlatot a következő időszakban.