rss      tw      fb
Keres

Nyilvántartásba vették a Mazsök új kuratóriumát

MTI 2012. május 8., kedd 14:39

Jogerősen nyilvántartásba vette a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) új kuratóriumát a Fővárosi Ítélőtábla; az új kuratóriumban a magyarországi és a nemzetközi zsidószervezetek jelöltjei, valamint a tudomány és a közélet kiemelkedő személyiségei mellett a kormányt két tag képviseli - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a megújult kuratóriumot a Zsidó Közösségi Kerekasztal minden résztvevője és a kormány is támogatja, ezzel lezárult a több mint egy éve tartó tárgyalássorozat és jogi procedúra, és elhárult az akadály a közalapítvány zökkenőmentes működése elől.

Mint írták, a megújított kuratórium tagjait - a zsidószervezetek javaslata alapján - a magyarországi és a nemzetközi zsidószervezetek jelöltjei, valamint a tudomány és a közélet kiemelkedő személyiségeinek köréből kérték fel. A közalapítvány alapítóját, azaz a kormányt két tag képviseli.

Gál András Levente kormánybiztos rendszeresen egyeztet a zsidó közösségek képviselőivel a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében. A kerekasztal döntött tavaly áprilisban a Mazsök új kuratóriumának névsoráról is, ezt a kormány vita nélkül fogadta el tavaly júniusban - olvasható a közleményben.

A KIM egy januári közleménye szerint öt korábbi kurátor fellebbezése akadályozta a Mazsök kuratóriumának nyilvántartásba vételét. A KIM akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Bíróság megismételt eljárásban tavaly december 8-án újra bejegyezte az új kuratóriumot, azonban öt korábbi kurátor fellebbezést jelentett be az első fokú döntés ellen.

A minisztérium közlése szerint a Mazsök célja, hogy azok a személyek és utódaik, valamint az általuk szervezett közösségek, akik zsidó származásuk miatt fasiszta szellemű zaklató rendszabályok elszenvedői voltak, újjászervezhessék vallási, kulturális, oktatási rendszerüket, erősíthessék zsidó identitásukat, és javíthassák a rászorultak szociális helyzetét.