rss      tw      fb
Keres

„Fajtisztasági” vizsgálatra is van már cég, mert van igény Magyarországon
„Egy 2010 szeptemberében (két héttel az önkormányzati választások előtt) készült orvosi lelet terjed az interneten arról, hogy a páciens ’genetikai vizsgálata során nem találtak roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot’. A genetikai vizsgálatot állítólag egy Zala megyei jobbikos készíttette” – írja a Petőfi utca című blog Génvizsgálattal bizonyította egy jobbikos, hogy nem roma és zsidó című cikkében.

„A hírt megerősítette és a szélsőjobboldali politikust is megszólaltatta a Jobbikhoz rendkívül közelálló, ismert szélsőjobboldali hírportál. A beazonosítatlan jobbikos nyilatkozata szerint: ’A genetikakutató doktor azt mondta, hogy ezzel 100 százalékos bizonyossággal meghatározható a származási kérdés, felmenői rendszerben. A cég garanciát is vállal az eredményre, ugyanis nemzetközi szabványok szerint dolgoznak, így bíróságok előtt is megáll a hitelesített lelet’.”


A „fajtisztaság” bizonyítéka

Az index.hu kiderítette, hogy részben Benedek Tiboré, az olimpiai bajnok pólósé a zsidóságvizsgálattal hírbe hozott cég. Egyben megkérdezte Bálint Bálint Lászlót, a Debreceni Egyetem Klinikai Genomikai Központjának adjunktusát az ügyről. A szakember – túl azon, hogy felháborodott az eseten – azt mondta, „ez a kérdés eleve nem vizsgálható tudományosan. Azt önmagában lehetséges vizsgálni, hogy egy genetikai marker valakinél előfordul vagy sem. Azt is, hogy ez a marker egy népcsoportban milyen gyakorisággal fordul elő. A marker populáció szintű gyakorisága vizsgálható, de a dolog visszafelé nem igaz. Vagyis abból, hogy valakinek hiányzik egy ilyen markere, még nem következik, hogy az őseinél is hiányzott, illetve nem zárja ki egy népcsoporthoz való tartozását.” „Nincsen speciális zsidó gén, ahogy magyar sincs.”

„A szakember szerint a dokumentum kiadóját az Orvosi Kamara elé kellene citálni mert a szakma jó hírnevét veszélyezteti működése. Kulcskérdés még az ügy szempontjából, hogy a Nagy Gén vizsgálatait végző orvosnak milyen szakképesítése van. Ilyen jellegű munkát ugyanis humán molekuláris genetikai és ráépített laboratóriumi medicina szakképesítéssel lehet végezni. A papíron ki van takarva a vizsgálatot végző orvos neve.”


A cég egyetlen megnevezett, doktori végzettségű munkatársa 

Szokatlan az is – tesszük mi hozzá –, hogy a cég nem adja meg a saját szakembergárdájának a nevét, még akkor is, ha esetenkénti megbízással dolgoznak csak neki. A szakember neve, státusa, szakmai híre, adott esetben állandó munkahelye referenciája minden magánintézménynek.

***

Az Indexnek később nyilatkozott az egyik tulajdonos (időközben az impresszum eltűnt), a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, akit „sokkolt a Nagy Gén Kft. nevű diagnosztikai cég cigány- és zsidógén-vizsgálati botránya”. Nyilatkozata: „Elképedve és felháborodva fogadtam a hírt, amelyben nevem a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft-vel és a cég által kiadott szégyenletes genetikai igazolással kapcsolatban merült fel. Nem tagadhatom le, hogy néhány évvel ezelőtt laikus, az orvostudomány eredményei által lenyűgözött érdeklődőként sajnos valóban betársultam a vállalkozásba, azonban a cég által végzett vizsgálatokhoz és az általuk kiadott papírokhoz soha semmi közöm nem volt.

Önmagában véve is döbbenetesnek találom, hogy ma Magyarországon valaki pénzt és időt nem kímélve, genetikai vizsgálatokkal szeretné bizonyítani ’makulátlan pedigréjét’. Különösen fájdalmas számomra, hogy ebben ráadásul egy olyan cég is részt vesz, amellyel, ha érintőlegesen is, de kapcsolatban állok. Ilyesmihez nem adhatom a nevemet.

A Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. tevékenységétől, különösen pedig a mostani ügyben napvilágra került genetikai igazolástól a leghatározottabban elhatárolódom. Emellett – az eddigiekben is inkább csak jelképesnek mondható – cégtulajdonosi státuszomat a lehető legrövidebb időn belül megszüntetem a vállalkozásban.”

***

A cég honlapján kedd hajnalban elhatárolódó nyilatkozat jelent meg. Eszerint „szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Nagy Gén Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, és nagyon sajnálja, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen és rossz szándékkal használnák fel.” És: „A lelet utolsó része tartalmazza, hogy a családfakutatás genetikai vizsgálati eredményeinek értelmezéséhez további tanácsadás szükséges […] hogy a genetikai szakértő érthetően elmagyarázza a vizsgálatkérőnek, hogy a genetikai vizsgálat önmagában nem ad teljes és precíz képet a családfáról. ’Elnézést kérünk, hogy a leletben nem fogalmaztunk precízebben, hiszen azzal elkerülhettük volna, hogy az illető tévesen használja a genetikai szakértő leletét’ […] – mondta Dr. Nagy Zsolt, a cég ügyvezetője.”

***

És akkor még egyszer a „szakvélemény” utolsó bekezdése a „nem eléggé precíz” megfogalmazással: „A genetikai vizsgálat során …….. [név kitakarva] esetében nem találtunk roma- és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma- és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatók.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!