rss      tw      fb
Keres

A szakszervezetek összeállították javaslataikat a Munka törvénykönyve átmeneti szabályairól

MTI 2012. május 16., szerda 17:13

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) részt vevő szakszervezetek összeállították a Munka törvénykönyve átmeneti szabályaival kapcsolatos javaslataikat, és megküldték a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkárságának.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a MOSZ, a Liga Szakszervezetek, és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) összeállította javaslatait és elküldték Czomba Sándor államtitkárnak.

A Munka törvénykönyve (Mt.) átmeneti szabályaival kapcsolatban az egyeztetések folyamatosak - közölte az NGM az MTI kérdésére. A tárca hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat - amelyet a VKF Monitoring Bizottsága is tárgyal majd - a kormány döntését követően kerül az Országgyűlés elé.

A minisztérium ugyanakkor a törvényjavaslat végszavazásáig nyitott a további javaslatokra és egyeztetésekre - tájékoztatott a tárca.

Palkovics Imre az MTI-nek elmondta: úgy tudja, hogy szerdán nyújtják be az átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

A szakszervezeti javaslatcsomaggal kapcsolatban kifejtette: szeretnék elérni, hogy az új Munka törvénykönyve egységes eljárási rendet rögzítsen a munkavállalói kötelezettségszegés, vagy egyéb jogsértés esetére, és ne munkavállalónként, üzemenként, cégenként lehessen azt meghatározni, mert az veszélyezteti a jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke kifejtette: azt is javasolják, hogy az üzemi megállapodásokban rögzíttek ne térhessenek el negatív irányba, a munkavállalók rovására a Munka törvénykönyve rendelkezéseitől.

Palkovics Imre ezt azzal indokolta, hogy az üzemi tanácsoknak nincsenek meg azok a kényszerítő, nyomásgyakorló eszközei, mint a szakszervezeteknek, és így az úgynevezett "házi" üzemi tanácsok - amelyeket a munkáltató állít össze - miatt könnyen hátrányos helyzetben találhatja magát a munkavállaló.

Hozzáfűzte: az államtitkárságnak megküldött javaslatok között szerepel az is, hogy a többségi köztulajdonban lévő vállalkozásoknál, szolgáltatóknál a kollektív szerződéskötésnél tegyék lehetővé az ágazati szakszervezetek számára az Mt.-től való pozitív eltérést.