rss      tw      fb
Keres

Coface: a vegyipar a kevésbé kockázatos ágazatok közé tartozik

MTI 2012. május 16., szerda 20:55

A vegyipar még mindig az egyik legkevésbé kockázatos ágazatok egyike Magyarországon, a fizetésképtelenségi mutatója sokkal jobb, mint a hazai átlag - közölte a Coface szerdán.

A hitelbiztosító elemzése szerint a vegyipar is küzd a gazdaságban tapasztalható problémákkal, a zsugorodó hazai piaccal, a mérséklődő nyereségességgel, a költségcsökkentési kényszerrel, a beruházások és a k+f kiadások visszafogásával, a bizonytalan gazdálkodási, üzleti, szabályozói környezettel. Ennek ellenére a vegyipari cégek körében mintegy 15 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások száma az idei év első negyedében 2011 azonos időszakához képest, ami sokkal kedvezőbb, mint a 10 százalékponttal magasabb országos átlag.

A Coface Hungary Hitelbiztosító közölte, hogy az általuk vizsgált hazai cégek közül minden második számít kimondottan vagy közepes mértékben kockázatos üzleti partnernek, ezzel szemben a vegyipari tevékenységet végzők helyzete valamivel jobb, mint az országos átlag.

Elemzésében a hitelbiztosító cég rámutat arra is, hogy az átlagnál jobban tejesítő vegyipart, és az azon belül is az egyik legsikeresebb hazai iparágat, a gyógyszeripar helyzetét elbizonytalaníthatják azok a megszorító intézkedések, amelyek a második Széll Kálmán Tervből és a konvergencia programban megfogalmazottakból következnek.