rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. május. 16.



Bolgár György kérdései 2012. május 16-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy szorul a kormányzati hurok a Klubrádió nyakán. A parlament sajtó- és kulturális bizottsága ma tárgyalta azt a ma benyújtott törvénymódosítást, amely lényegében lehetetlenné tenné a frekvenciaengedély megszerzését számunkra, sőt az ideiglenes engedélyünket is elveszítenénk június 7-étől A törvény az törvény?

A média állapotához kapcsolódó témánk, hogy egy friss felmérés szerint az RTL Klub foglalkozik a legkevesebbet politikával. És ha igaz, hogy megszűnik a Heti hetes, még kevesebbet fog foglalkozni. Talán ettől olyan népszerűek?

Beszéljük meg aztán, hogy Navracsics Tibor igazságügyi miniszter az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálását kérte a kúria elnökétől a Cozma-ügyben hozott másodfokú ítélet miatt. Nyílt kormányzati beavatkozás az igazságszolgáltatásba?
Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy ígéretéhez híven és a fenyegetések ellenére vörös festékkel öntötte le Dániel Péter ügyvéd a napokban felavatott Horthy-szobrot a Somogy megyei Kerekiben. Egy dolog a határozott vélemény, más dolog az akciózás?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy 170 millió forintot tettek félre Schmitt Pál lemondott elnök új házának költségeire. Írja a Blikk?

És végül beszéljük meg, hogy újabb majdnem 40 milliárd forintos beruházási megbízást nyert el Simicska Lajos rendkívül eredményes cége. Ők a legjobbak?

***

Röviden elmondom, hogy kik nem akartak ma nyilatkozni. Például a fideszes törvényjavaslatok vagy módosítások szerzői, akiknek munkássága következtében elveszíthetjük a munkánkat. Aztán nem akart nyilatkozni Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója most már több mint egy hete. Egy műsorban is megbeszélt filmsorozat ügyében: Háború a nemzet ellen. Ma nem érek rá, ez volt a válasza. Aztán, miután Vicsek Ferenc kollégám a napokban beszélgetett Andrassew Ivánnal, akinek megjelent egy meglehetősen meghökkentő könyve Tőkés Lászlóról, gondoltam, hogy megadom a lehetőséget Tőkés Lászlónak, az Európai Parlament alelnökének, hogy válaszoljon mindarra, ami a könyvben róla és tőle leíródik. A tegnapi kérésre ma megérkezett sms-es válasz így hangzik: „Nem megyek Bolgáriába sajnálom. TL.” Hát mi is sajnáljuk. Miután a Klubrádió frekvenciaügyében nem sikerült ezek szerint hozzászólót interjúalanyt találni, gondoltam, hogy van egy néhány nappal vagy talán két héttel ezelőtti megszólalónk, méghozzá a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán, akivel nemrégen sikerült beszélgetésbe elegyednünk, éppen a Klubrádióról. Akkor most ezt hallják:

„…ha a médiaszabályozáson múlik, akkor nekünk már nincs frekvenciánk. Az, hogy még a jogállam működött ebben az esetben, az más kérdés.

– Bolgár úr, ez egy nagyon szép csúsztatás volt, de azt Ön is nagyon jól tudja, és ez a folyamatos tartalmi mondanivalónk az elmúlt másfél évben, hogy sok szempontból a médiahatóság működését sokkal inkább feszesebb keretek közé helyezi a mostani szabályozás, nem abban az értelemben, hogy szigorúbbak lennének, hanem például abban, hogy a bírósági felülvizsgálatok, illetve döntéseknek a rendszerét egyértelműbbé teszi, és az Önök esetében is pontosan az bizonyosodik be, amiről mindig beszéltünk, hogy az úgynevezett fékek és ellensúlyok ragyogóan működnek, például a médiatörvény esetében is. Hiszen bírósági végzés és döntés nélkül nem lehetséges a frekvenciahasználat megszüntetése, illetve folytatásának az engedélyezése. Tehát magyarán működnek azok a mechanizmusok, amelyeket ez a papír megkérdőjelez, hogy egyáltalán vannak.

– Milyen mechanizmus az, amelyik még csak ellenőrizhetővé sem teszi, hogy a médiahatóság vagy a médiatanács mikor és hogyan hoz határozatot a mi frekvenciapályázatunk ügyében. Mert létezik egy bírósági döntés, jogerős, csak éppen annak nincs határideje, nem kötelezi semmire a médiatanácsot. Ha nekik 2013-ban jut eszükbe új határozatot hozni, azt is megtehetik. Nincs kontroll fölöttük.

– Hát feltételezem, hogy azért az eljárási feltételekben ott vannak azok a kontrollok, illetve ellenőrzési lehetőségek is, hiszen értelemszerűen az Önök sugárzásának a kérdése az nagyjából megadja a kereteket is ehhez. Tehát ezt nem lehet a végtelenségig húzni. De engedje meg, hogy én hadd ne avatkozzak be egy hatósági, illetve egy bírósági folyamatba. Pontosan azért van a bíróság függetlensége és a hatóság függetlensége, hogy ezek a dolgok a jog talaján dőljenek el. Én azt gondolom, hogy az Önök esete is bebizonyítja, hogy a jog megadja a kereteket mindenki számára, nemcsak az Önök számára, de szögezzük le, hogy több mint háromszáz rádióállomásról beszélünk az országban, ha bármilyen vitája van akár a médiahatósággal, akár a civil életben bárki mással, akkor jogi úton tud elérni, tehát kérni, illetve várni döntést. És azt gondolom, az a helyes, ha ebbe sem a kormány, sem bármilyen állami más szervnek nincs illetékessége, nem avatkozik bele.

– De talán ezért vagyunk még részben szabadok, és nem vesztettük el teljesen a szabadságunkat, ahogy a Freedom House megállapította. De az, hogy Szerbia mögé kerülünk, azért az súlyos.

– Bolgár úr, mondjon nekem egy, mondjon nekem egy olyan példát amely miatt nem érezné szabadnak magát, illetve a sajtó nem érezhetné szabadnak magát.

– Hát nekem a saját példámnál, a saját rádióm példájánál nincs jobb példám, mert ez tökéletes állatorvosi ló. Tökéletes.

– Ezek technikai problémák, miszerint van-e sugárzási engedélye egy rádiónak, azt összekeverni egy politikai szabadságjoggal, illetve a véleménynyilvánítás szabadságával, amelyben sem Önt, sem bárki mást Magyarországon senki nem akadályoz.”


Bolgár György: – Ezek szerint a média szabadságát senki nem akadályozza és a jog megadja a kereteket a számunkra, hogy ha vitánk van a hatósággal, akkor a jog alapján eljárhatunk. Ebbe se a kormány, se más nem avatkozik bele. De úgy látszik, a parlament mégis, mert megváltoztatja a jogot, még visszamenőleg is. Hogy akkor talán más szabályok szerint ne lehessen jogunk akár vitázni a médiahatósággal. Na ennyit részben a múltról, részben a készülő jövőről.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!