rss      tw      fb
Keres

Élénkítené a kétoldalú kapcsolatokat a Bundestag német-magyar csoportjának vezetője

MTI 2012. május 18., péntek 11:05

A német-magyar kapcsolatok élénkítésére törekszik Jens Ackermann, a német törvényhozás alsóházában működő német-magyar parlamenti csoport elnöke a Bundestag honlapján megjelent összeállítás szerint.

A honlapon abból az alkalomból közöltek összeállítást a német-magyar kapcsolatok alakulásáról, hogy május 22-én magyar küldöttség látogat Berlinbe Kövér László, az Országgyűlés elnöke vezetésével a magyar-német barátsági szerződés 20. évfordulójának megünneplésére.

Ackermann kifejtette: a kapcsolat "ma ismét szoros", de "az utóbbi törvényhozási ciklusok során kissé meglazult". A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) képviselője hozzátette: Magyarország jó barát, az ember pedig néha hajlamos kevéssé törődni a jó barátokkal, mert természetes adottságként fogja fel, hogy megvannak. "Nagyjából egy éve azt tapasztalom, a magyarok is észrevették", hogy az ilyen kapcsolatokat ápolni kell - mondta.

Az összeállítás szerint a Bundestagban 1992. május 20-án ratifikált szerződésben "nem csupán baráti együttműködésről és partnerségről állapodtak meg, Németország egyebek között az uniós integrációban is támogatásról biztosította Magyarországot". Ez a törekvés sikerre vezetett, hiszen Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, de "éppen a barátsági szerződés jubileumi évében a kapcsolatok az EU-val feszültek, és Németországban is bírálják Magyarországot", mindenekelőtt "a represszív médiatörvények" és az "alkotmánybírák és az adatvédelmi biztos függetlenségét korlátozó alkotmányreform" miatt.

Ebben a helyzetben "fontos, hogy vannak emberek, akik kötődnek Magyarországhoz, és stabil személyes kapcsolatokat ápolnak a válságban is, mint a német-magyar parlamenti csoport 23 tagja", akiknek kapcsolatai magyar képviselőkkel "hozzájárulnak ahhoz, hogy az államközi kapcsolatok még a külpolitikailag válságos időkben is szilárdak" - áll az összeállításban.

Ackermann kifejtette: a parlamenti csoport "a viták tárgyilagossá tételéhez" és hevességük csökkenéséhez kíván hozzájárulni. Ugyanakkor a bírálatot sem rejti véka alá; "nincsenek tabutémák" - mondta a politikus, hozzátéve: "természetesen javasoltuk a magyaroknak", hogy tárgyaljanak "az európaiakkal", és módosítsák az uniós joggal ütköző törvényeket.

Elmondta: a német és magyar képviselők közötti kapcsolatok "egyfajta korai jelzőrendszerként" működnek, amelynek révén "hamar észre lehet venni, ha valami változik". Hozzátette: azt tapasztalta, a magyar képviselők belátták, hogy a vitatott törvények közül sokat a ciklus elején túlságosan nagy sietséggel alkottak meg, és felismerték, hogy elmulasztották a lakosság és az európai partnerek felvilágosítását a tervezett intézkedésekről, most azonban "megpróbálják pótolni" a mulasztást.