rss      tw      fb
Keres

Az OECD csökkentette GDP-előrejelzését Kelet-Közép-Európa számára, Magyarországot sürgette az IMF/EU-megállapodásra

MTI 2012. május 22., kedd 11:42

Csökkentette a kelet-közép-európai felzárkózó térség több országának idei növekedésére vonatkozó előrejelzését kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), egyúttal sürgette Magyarországot az IMF/EU-megállapodás megkötésére.

Gazdasági kitekintésében (Economic Outlook) a szervezet úgy véli, hogy Magyarország az idén követi Csehországot a recesszióba, miközben a legnagyobb régiós állam, Lengyelország számára emelte az idei növekedésre vonatkozó becslést.

Az OECD mostani előrejelzése szerint a magyar gazdaság 1,5 százalékkal zsugorodik az idén, a korábbi becslésben szereplő 0,6 százalékos GDP-csökkenés helyett. A jövő évre a szervezet már 1,1 százalékos növekedést vár, megjegyezve, hogy a költségvetési megszorítások az idén és jövőre is visszafogják a gazdaságot.

Az OECD szerint a költségvetési intézkedések és az új adók segítenek az államháztartási hiányt jövőre a GDP-arányos 3 százalékos hiányplafon alá szorítani, ami megakadályozza, hogy Magyarország elveszítse a hozzáférést a létfontosságú uniós fejlesztési forrásokhoz.

A gyors megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval visszaállítja a befektetői bizalmat és megteremti a pénzügyi enyhítés feltételeit - véli a szervezet, amelynek becslése szerint a megállapodás a nemzetközi hitelezőkkel 75 bázispontos - 6,25 százalékra történő - kamatcsökkentést tenne lehetővé az idei év végéig.

Lengyelország esetében 2,9-2,9 százalékos növekedést vár az OECD idén és jövőre is, a novemberi előrejelzésben szereplő 2,5-2,5 százalék helyett. A prognózis szerint Lengyelország az idén teljesíti államháztartási hiánycélját, de további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a GDP-arányos 2,2 százalékos deficitcél 2013-ban teljesüljön.

Ugyanakkor a tavalyi 4 százalékos növekedéshez viszonyított lassulás teret enged a lengyel központi banknak az enyhítésre, bár a zloty jelentős gyengülése destabilizáló hatású lehet.

Csehországban - amely már jelenleg is recesszióban van - az idén 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár az OECD, ez a mostani előrejelzés szerint 1,7 százalékos növekedésre változik 2013-ban. Novemberben a szervezet még 1,6 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi bővülést valószínűsített.

Csehországra vonatkozó inflációs várakozásait az OECD ez évre átmenetileg növelte, de a cseh gazdaság gyengeségét tekintve úgy véli, hogy a fogyasztói áremelkedés üteme 2013-ban már a központi bank 2 százalékos céljára süllyed.

Szlovákiában 2,6 százalékos idei és 3 százalékos jövő évi növekedést vár a szervezet, miközben sürgeti a szerkezeti reformokat. Úgy véli, hogy a költségvetési konszolidációt óvatosan kell végrehajtani, hogy megőrződjék az ország növekedési potenciálja.

Észtország - amelynek tavalyi 8 százalékos növekedése messze meghaladta a régiós átlagot - az idén 2,2 százalékra lassul, főként a gyengébb export miatt. Jövőre viszont - a világkereskedelem várható élénkülése nyomán - ismét 3,6 százalékra javul. Az OECD szerint az észt gazdaságra az euróövezeti adósságválság kiterjedése - együtt az északi államok lassulásával - jelentheti az alapvető kockázatot, és az sem kizárható, hogy ez az idén akár recesszióba is sodorja Észtországot.