rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 2. rész (adózást érintő törvények)

MTI 2012. május 22., kedd 11:47

A kormány és bankszövetség közötti megállapodás és a különadótörvény közötti összhang megteremtése, a Széll Kálmán-terv 2.0 megvalósulását szolgáló egyes lépések végrehajtása a célja az adózást érintő törvények módosításának - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár kedden a parlamentben. A Fidesz szerint végre megszűnhet a túlzott deficiteljárás Magyarország ellen, a KDNP a jogi szabályozás egyértelműsítését emelte ki, míg az MSZP szerint alapvető probléma, hogy mást mond és mást csinál a kormány.

Cséfalvay: az adóváltozások a bankszövetséggel kötött megállapodással és a Széll-tervvel függnek össze

Az adózást érintő törvények módosítását kezdeményező előterjesztés célja a kormány és a bankszövetség közötti megállapodás és a különadótörvény közötti összhang megteremtése, a Széll Kálmán-terv 2.0 megvalósulását szolgáló egyes lépések végrehajtása, valamint a szociális szövetkezetek létrehozásának és működésének megkönnyítése érdekében elfogadott törvényhez kapcsolódó kedvező adózási szabályok kialakítása - mondta Cséfalvay Zoltán a javaslat általános vitájában.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára expozéjában ismertette: a javaslat szerint az árfolyamgát rendszerén keresztül a deviza jelzáloghitel havi törlesztőrészletének az árfolyamgát feletti részéből a kamatrészre eső hányadot teljes mértékben a költségvetés téríti meg, a kamatrészre eső hányad 50 százalékát pedig a pénzügyi intézmény a hitelintézetek pénzügyi járadéka útján teljesíti.

Fidesz: végre megszűnhet a túlzott deficiteljárás Magyarország ellen

Dancsó József, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, ideje változtatni azon az MSZP-SZDSZ kormányok által előidézett szégyenteljes helyzeten, hogy Magyarország ellen 2004-es uniós csatlakozásunk óta túlzott deficiteljárás áll fenn. Szerinte most végre felcsillan a lehetősége annak, hogy Magyarország nyolc év után kikerüljön az eljárás alól, ennek megalapozását szolgálja az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló javaslat, valamint a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról szóló előterjesztés is. Hangsúlyozta: szükség van a bevételek optimalizálására és a kiadási struktúra-átalakítására, így a hiányszám végre 3 százalék alá csökkenhet.

A fideszes képviselő a javaslatokban megjelenő többletterhekről azt mondta: a nagyobb teherbíró képességgel rendelkező társadalmi csoportokat, nagy szolgáltatókat terhelik.

A kormánypárti politikus megítélése szerint a terhek áthárításának gátat fog szabni a piaci verseny, ezért nem tartotta valószínűnek, hogy a szolgáltatók "egy az egyben" át fogják hárítani a terheket a lakosságra. "Nyilvánvaló lesznek ilyen próbálkozások, talán egy-két helyen még sikerrel is járnak, de alapvetően nem látom annak a veszélyét, hogy ez az áthárítás teljes mértékben megtörténjen" - fogalmazott.

MSZP: mást mond és mást csinál a kormány

Göndör István, az MSZP vezérszónoka azt mondta, alapvető probléma, hogy egészen mást mond és mást csinál a kormány. Hogyan lehet azt a rendszert stabilnak nevezni, amely egy év alatt több mint húszszor változik - tette fel a kérdést.

Van egy csodálatos reklám, és eközben két kézzel vesznek el a magánemberektől és a vállalkozásoktól egyaránt. Ez egy kalandorpolitika - fogalmazott.

A "matolcsyzmus" mérhetetlen és beláthatatlan károkat okoz az országnak - mondta az ellenzéki politikus, majd kitért arra, hogy az infláció közelíti a hat százalékot, a reálkereset csökkenése meghaladja az öt százalékot, a munkahelyek száma folyamatosan csökken, a munkanélküliségi ráta félelmetesen magas, 11 százalék felett van. Az idei költségvetés adatait többször módosították, és mindig lefelé, e téren is sereghajtó Magyarország - sorolta.

Az ellenzéki politikus azt mondta: több mint 50 adó van, nem valósult meg a nagyarányú adócsökkentés, és nem lett egyszerűbb az adórendszer. Megjelennek új adók és ezek többletterhet jelentenek.

A jogbiztonságra térve megjegyezte: a salátatörvényben több mint húsz jogszabály módosul. Van olyan törvény, amelyet egyszerre három jogszabályban nyitottak meg.

Göndör István azt mondta: azt tudnák támogatni, hogy a magasabb keresetűek fizessenek több adót. Emellett enyhíteni kell az alacsony jövedelműek terheit, a foglalkoztatás növekedéséhez pedig csökkenteni kell a járulékokat - közölte.

KDNP: a szabályozás kiegészítése, és az uniós jogharmonizáció a cél

Aradszki András a kisebbik kormánypárt vezérszónoka azt mondta: a javaslat összhangban áll az elmúlt két év gazdasági szabályozásának irányaival, a konvergencia programmal, a bankszövetséggel kötött megállapodás tartalmával. Pontosítja továbbá a jogi szabályozást, egyértelműsít, amelynek alapján minden szereplő számára világosan meghatározza azokat a kereteket, amelyek az adózáson keresztül a közfeladatok ellátásához hozzá tudnak járulni.

Az indítvány a közelmúltban a gazdaság területén foganatosított jogalkotási tevékenység kiegészítése mellett az uniós jogharmonizációt is célozza - fejtette ki a kormánypárti politikus.

Utalva a bankszövetséggel kötött megállapodásra kiemelte: kötelességük volt a devizahitelesek helyzetét rendezni. Ismertetve az egyezség fontosabb elemeit azt mondta: a javaslat a megállapodásnak megfelelően tartalmazza a szükséges módosításokat.

Kitért arra, hogy változik az adózás rendje, kiegészül a személyi jövedelemadóról szóló törvény. Kiemelte továbbá azt módosítást amely szerint havonta 5 millió felett csak átutalással lehet a tranzakciót teljesíteni.

A kormánypárti politikus a KDNP nevében az előterjesztés támogatását kérte.